valasz.hu/esszencia/siker-kereses-nem-egyenlo-kudarc-kerules-122293

http://valasz.hu/esszencia/siker-kereses-nem-egyenlo-kudarc-kerules-122293

Mi kerül az asztalra Európában?

A sült pulykától a panettonéig

/ 2017.12.19., kedd 15:57 /

Körkép arról, hogy melyek a tradicionális karácsonyi ételek a kontinens országaiban, mert nincs ünnep finom falatok nélkül.

Olaszország

A helyi adottságoknak megfelelően családonként, városonként és régiónként mást készítenek. Az északi hegyvidéken kenyérrel és gombóccal dúsított leveseket főznek, Genovában a natalini in brodo húslevesbe széles metélt és apró húsgolyók kerülnek, Emilia-Romagnában viszont tortellini. Friuliban a muset e brovada népszerű, ami sertéskolbász alkoholban pácolt tarlórépával. Toszkánában húsos ételeket készítenek, népszerű a bollito misto, a különböző főtt húsokból és kolbászokból álló fogás, amelyet mártásokkal, mustárokkal, körettel kínálnak. Délre haladva viszont egyre több a halas, tengeri herkentyűs étel. Édességből sincs hiány. A milánói eredetű panettone az olasz karácsony jelképe. Ahogy a nápolyi struffoli is, a forró mogyorónyi fánkocskákat nyakon öntik meleg mézzel és megszórják színes cukrokkal. Népszerűek a gyümölcskenyerek, amilyen a sienai panforte, a modenai pane di Natale és a bolognai certosino. Országszerte kedvelt a torrone nevű mandulás, mogyorós, mézes nugát, Trieszt környékén pedig a gubana, egy kekszes-magvas-citrusos töltelékű kalácsféle.

Svédország

A karácsonyi ételeket svédasztalszerűen tálalják. A julskinka nevű specialitás a főszereplő: a sonkát fűszeres lében megfőzik, ha kihűlt, tojássárgával elkevert mustárral megkenik, zsemlemorzsával megszórják, és a bevonatot kéregként rásütik. Langyosan vagy hidegen felszeletelik és különböző ízű mustárokkal kínálják. Az asztalon vannak még halfélék, lazac, pácolt hering, heringsaláta és lutefisk, a lúgos oldatban pácolt szárított tőkehal, amit főtt krumplival, zöldborsópürével és szalonnával tálalnak. Készítenek kencéket is, a legnépszerűbb a szardellás, zöldfűszeres tojáskrém, a gubbrora, amit rozskenyérrel és a knackebrot nevű kenyérropogósukkal esznek. Édességként a miénkhez hasonló tejberizst főznek, amiben elrejtenek egy mandulaszemet. Ha a megtalálójának még nincs párja, a babona szerint a következő évben rátalál. Julmustot, egy nagyon édes és fűszeres üdítőt isznak.

Portugália

A portugál konyha egyik legjellegzetesebb alapanyaga a sózott, szárított tőkehal, ebből készül a karácsonykor is népszerű Bacalhau com Todos, amibe még gyökérzöldségek, csicseriborsó és káposzta kerül, végül kemény tojással és olívaolajjal tálalják. A tengerparti részeken fűszeres lében főtt polipot, Madeirán Carne de Vinha-d’alhost, fűszeres borban és ecetben pácolt, sült sertéshúst esznek. Az ünnepi süteményük a bolo rei, a három királyok kalácsa, ami egy magvakkal, aszalványokkal, gyümölcsökkel dúsított brióstészta, amit karika alakúra formáznak és kívülről is bőségesen díszítenek. A játék kedvéért sütnek bele egy apró ajándékot és egy szárított lóbabszemet is, akihez az utóbbi kerül, az fizeti a következő évi kalácsot.

Nagy-Britannia

A britek is ragaszkodnak a hagyományos ételeikhez, menüjük főszereplője a sült pulyka, amit kelbimbóval, répával, paszternákkal, gesztenyével és burgonyával esznek. Mártásként nem maradhat el a kisült szaftból készített gravy, a tejes-tejszínes kenyérmártás és a savanykás tőzegáfonyaszósz. Desszertként népszerű a mince pie, az aszalt gyümölcsös töltelékű, apró omlóstészta-kosárka, valamint az elképesztő mennyiségű alapanyagból és időn át készülő karácsonyi puding nevű gyümölcskenyér, amire tálaláskor brandys mártást csorgatnak és meggyújtanak.

Franciaország

A franciáknál a hízott libamájból készült pástétom a karácsonyi sláger. Kedvelt alapanyag a lazac, az osztriga, a Szent Jakab-kagyló, a kaviár és a vadhús, de azért a legtöbben gesztenyével töltött pulykát és libát esznek. A legnépszerűbb karácsonyi édesség a Buche de Noel, a karácsonyi fatörzs. A téli napfordulókor a kelták fatörzset égettek, így adtak hálát a nap újjászületésének, ami átkerült a népszokásba, a családok szenteste összegyűltek és megszentelt fatörzset égettek. Ahogy egyre ritkábbak lettek a kandallók, ez a krémmel töltött, bevont és élethűen díszített piskótatekercs vált a fatörzs szimbólumává.

Németország

A németek karácsonyi vacsorára libát vagy kacsát sütnek párolt lila káposztával, almával és zsemlegombóccal, desszertnek pedig gyümölcsökkel, magvakkal és marcipánnal dúsított stollent.

Csehország

A csehek huszonnegyedikén napközben böjtölnek, legfeljebb egy szelet vanočkat, ünnepi mazsolás kalácsot esznek. A karácsonyuk szimbóluma és kedvenc alapanyaga a ponty. Húsa puhításához és a jellegzetes szaga csökkentéséhez tejben áztatják, majd felhasználás előtt sózzák és citromlével meglocsolják. A klasszikus vacsora halászlé rántott ponttyal és majonézes krumplisalátával. Babona is kötődik a halhoz, úgy tartják, ha a pénztárcájukba teszik egy szálkáját, a következő évben elegendő pénzük lesz.

Lengyelország

A lengyel szenteste, a Wigilia akkor kezdődhet, amikor megjelenik az első csillag az égen. Ekkor megtörik a vallásos mintával díszített, opłatek nevű keletlen ostyát, és elmondják egymásnak a jókívánságaikat. A vacsorához eggyel több főre terítenek, ami a vendégszeretet jele, az elkészített tizenkét fogás az apostolok számát és az elkövetkezendő év hónapjait szimbolizálja. Minden ételt meg kell kóstolni, hogy ne kísérjen a rossz szerencse. Húst nem esznek, gabonákból, hüvelyesekből, zöldségekből, gyümölcsökből és halakból, főleg pontyból és heringből főznek. Többféle leves készül, hagyományos a céklából készített borscs és a gombaleves, mindig kínálnak káposztás, mákos, töltött ételt, pirogot, rántott vagy sült halat. Édességnek elmaradhatatlan a bejglinkhez hasonló makowiec.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.