Micsoda nők!

Az új ideál nem öregszik

/ 2017.06.28., szerda 17:59 /

Julia Roberts, Halle Berry, Monica Bellucci, Cindy Crawford. Híresek, gazdagok és csodaszépek. De nem ettől igazán különlegesek. Ők az ötvenes nők új generációja, és csábítóbbak, mint valaha.

A befolyásos People magazin idén is megválasztotta a világ legszebb hölgyét. Négy korábbi győzelme után nem is lenne meglepő, hogy ismét Julia Robertsre esett a választás, ha nem tudnánk, hogy idén ünnepli 50. születésnapját. Új szelek fújnának a divat és a film világában? Sokáig elképzelhetetlen volt, hogy egy középkorú színésznő megelőzze évtizedekkel fiatalabb és hamvasabb kolléganőit egy ilyen megmérettetésben. Julia Roberts vonzereje felett azonban megállni látszik az idő. És nem ő az egyetlen. Ez a bátor és önmagát vállaló generáció merőben új nőideált formáz. A filmvásznon és az életben egyaránt.

50-ESEK KLUBJA

Az utóbbi évtizedekben, a kozmetikai ipar és a sebészeti beavatkozások rohamos fejlődésén túl, a hölgyek hozzáállásában és gondolkodásmódjában következett be a legnagyobb változás. „Nem titkolom a koromat, imádok öregedni!” – nyilatkozta néhány évvel ezelőtt a franciák aktuális legszebbje, az 52 éves Sophie Marceau.

A vele egyidős Cindy Crawford retus nélküli fürdőruhás képekkel állt a nagyközönség elé 50. születésnapja előtt. A botrányt nem is ez okozta, hanem az internetre kikerült, mesterségesen elcsúfított fotó, amely ráncos, lógó bőrrel ábrázolta a szupermodellt. Sokan dőltek be az átverésnek, Cindy pedig csak nevetett. Még mindig nincs szüksége Photoshopra. S bár vigyáz az alakjára és az életmódjára, korántsem mániákusan.

Az első afroamerikai Oscar-díjas színésznő, Halle Berry 1966-ban született. Ő 37 évesen került a People magazin címlapjára, és közel sem tartja magát olyan csodálatosnak, mint rajongói: „Egyáltalán nem vagyok tökéletes, de nagyon jól kijövök a tökéletlenségemmel. Ám, ha azt csinálhatom, amit szeretek, a világon a legszebbnek érzem magam!”

Nála is újszerűbb meghatározást adott a szépség fogalmára Sandra Bullock, amikor két éve a világ legszebbjének választották. Az akkor már 51 éves amerikai színésznőből a hír hallatán kitört a nevetés: „Tényleg? Hát ez nevetséges! Tudják, mi a valódi szépség? Az, hogy a kisfiam, Louis édesanyja lehetek.”

ELTÉRŐ MÓDON

De térjünk vissza Julia Robertshez, akinek idei győzelme már az ötödik. A Micsoda nő! világsikere 23 évesen repítette először a People magazin címlapjára, s ahogy a könnyed nőalakokat egyre komolyabb drámai szerepekre cserélte a filmvásznon, úgy lett a megöregedni egyelőre nem akaró női generáció szimbóluma. Ha a titkáról kérdezik, nem szokott különleges dolgokat említeni. Mindennap jógázik, egészségesen táplálkozik, s egyetlen szépségtrükkje páratlan mosolyához és nagymamájához kapcsolódik: szódabikarbónával ápolja a fogait. Hollywood legjobban fizetett színésznőjeként a szépségipar minden újdonsága a rendelkezésére áll az öregedés elleni harcban, s ő nincs is ezek ellen, de hivatalosan eddig még nem nyúlt botoxhoz. Kár is lenne lenyűgöző mosolyáért, s ezt ő is tudja. Marad tehát a jól bevált szódabikarbóna meg a család, amely a kiegyensúlyozottságát és végeredményben a szépségét biztosítja. Tizennégy éve házas, három gyermek édesanyja.

Az ausztrál Nicole Kidman is idén nyáron lesz 50 éves, de róla már nem mondható el, hogy pusztán önazonosságának köszönheti természetes szépségét. Azontúl, hogy rögeszmésen ragaszkodik hóbortjaihoz, például az állandó fogyókúrához és a naptól való félelméhez, egyre merevedő mosolya a botoxkezelések mellékhatásairól árulkodik. Ki sem tenné a lábát az utcára kalap nélkül, porcelánbőrét minden eszközzel védi a káros és öregítő napsugaraktól. A neki is kijáró People-címoldalt 45 éves korában nyerte el.

PÉLDAKÉPEK ÉS KÖVETŐIK

Befolyásolhatnak-e bennünket, hétköznapi nőket ezek a kortalan szépségek? Illúzió vagy nagyon is reális vágy hozzájuk hasonlítani magunkat? A szakemberek szerint az ünnepelt színésznők egy létező társadalmi folyamat zászlóshajói, s a hétköznapi ötvenesek is egy kortalan szépségideál felé eveznek. Lassabban ugyan, mint példaképeik, de annál biztosabban. Nincs is erre jobb bizonyíték, mint a luxusmárkák marketingpolitikájának teljes átalakulása. A szakmában megszűnt a korosztályok szerinti besorolás és az ötven alatti háziasszony fogalmát egyszerűen törölték a szótárakból. Helyettük felelős nők vannak, akik kormeghatározás nélkül, a háztartási kiadások kézbentartói, és így az egyik legfontosabb célközönség. A világmárkák ezért nyúlnak egyre bátrabban az „érettebb” modellekhez. Julianne Moore 52 évesen lett a L’Oréal arca, és Nicole Kidman is mostanában az óragyártó Omega nagykövete.

A kozmetikumok és a szépészeti beavatkozások fejlődése azonban kevés lett volna a forradalmian új generáció megszületéséhez. Az igazi titok az életmódban keresendő. A helyes étkezési szokások, a rendszeres sport és megfelelő étrend-kiegészítők szemmel láthatóan képesek lassítani az öregedés folyamatát. A cukorfogyasztás csökkentése, a tehéntej elhagyása, a proteintartalmú ételek előnyben részesítése vagy a magnéziumbevitel emelése is jó szövetséges lehet az idő ellen folytatott küzdelemben. Arról nem is beszélve, hogy ezek a hölgyek, a divat kiaknázhatatlan tárházában kedvükre válogatva, nemcsak versenyben maradnak a fiatalabb korosztályokkal, de gyakran le is körözik azokat.

A változókor ma már nem feltétlenül jelent egyet az elkerülhetetlen öregséggel. Egyre inkább másodvirágzásként, az érett asszonyok dicséreteként kell tekintenünk rá.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.