valasz.hu/esszencia/julius-124467

http://valasz.hu/esszencia/julius-124467

Micsoda nők!

Az új ideál nem öregszik

/ 2017.06.28., szerda 17:59 /

Julia Roberts, Halle Berry, Monica Bellucci, Cindy Crawford. Híresek, gazdagok és csodaszépek. De nem ettől igazán különlegesek. Ők az ötvenes nők új generációja, és csábítóbbak, mint valaha.

A befolyásos People magazin idén is megválasztotta a világ legszebb hölgyét. Négy korábbi győzelme után nem is lenne meglepő, hogy ismét Julia Robertsre esett a választás, ha nem tudnánk, hogy idén ünnepli 50. születésnapját. Új szelek fújnának a divat és a film világában? Sokáig elképzelhetetlen volt, hogy egy középkorú színésznő megelőzze évtizedekkel fiatalabb és hamvasabb kolléganőit egy ilyen megmérettetésben. Julia Roberts vonzereje felett azonban megállni látszik az idő. És nem ő az egyetlen. Ez a bátor és önmagát vállaló generáció merőben új nőideált formáz. A filmvásznon és az életben egyaránt.

50-ESEK KLUBJA

Az utóbbi évtizedekben, a kozmetikai ipar és a sebészeti beavatkozások rohamos fejlődésén túl, a hölgyek hozzáállásában és gondolkodásmódjában következett be a legnagyobb változás. „Nem titkolom a koromat, imádok öregedni!” – nyilatkozta néhány évvel ezelőtt a franciák aktuális legszebbje, az 52 éves Sophie Marceau.

A vele egyidős Cindy Crawford retus nélküli fürdőruhás képekkel állt a nagyközönség elé 50. születésnapja előtt. A botrányt nem is ez okozta, hanem az internetre kikerült, mesterségesen elcsúfított fotó, amely ráncos, lógó bőrrel ábrázolta a szupermodellt. Sokan dőltek be az átverésnek, Cindy pedig csak nevetett. Még mindig nincs szüksége Photoshopra. S bár vigyáz az alakjára és az életmódjára, korántsem mániákusan.

Az első afroamerikai Oscar-díjas színésznő, Halle Berry 1966-ban született. Ő 37 évesen került a People magazin címlapjára, és közel sem tartja magát olyan csodálatosnak, mint rajongói: „Egyáltalán nem vagyok tökéletes, de nagyon jól kijövök a tökéletlenségemmel. Ám, ha azt csinálhatom, amit szeretek, a világon a legszebbnek érzem magam!”

Nála is újszerűbb meghatározást adott a szépség fogalmára Sandra Bullock, amikor két éve a világ legszebbjének választották. Az akkor már 51 éves amerikai színésznőből a hír hallatán kitört a nevetés: „Tényleg? Hát ez nevetséges! Tudják, mi a valódi szépség? Az, hogy a kisfiam, Louis édesanyja lehetek.”

ELTÉRŐ MÓDON

De térjünk vissza Julia Robertshez, akinek idei győzelme már az ötödik. A Micsoda nő! világsikere 23 évesen repítette először a People magazin címlapjára, s ahogy a könnyed nőalakokat egyre komolyabb drámai szerepekre cserélte a filmvásznon, úgy lett a megöregedni egyelőre nem akaró női generáció szimbóluma. Ha a titkáról kérdezik, nem szokott különleges dolgokat említeni. Mindennap jógázik, egészségesen táplálkozik, s egyetlen szépségtrükkje páratlan mosolyához és nagymamájához kapcsolódik: szódabikarbónával ápolja a fogait. Hollywood legjobban fizetett színésznőjeként a szépségipar minden újdonsága a rendelkezésére áll az öregedés elleni harcban, s ő nincs is ezek ellen, de hivatalosan eddig még nem nyúlt botoxhoz. Kár is lenne lenyűgöző mosolyáért, s ezt ő is tudja. Marad tehát a jól bevált szódabikarbóna meg a család, amely a kiegyensúlyozottságát és végeredményben a szépségét biztosítja. Tizennégy éve házas, három gyermek édesanyja.

Az ausztrál Nicole Kidman is idén nyáron lesz 50 éves, de róla már nem mondható el, hogy pusztán önazonosságának köszönheti természetes szépségét. Azontúl, hogy rögeszmésen ragaszkodik hóbortjaihoz, például az állandó fogyókúrához és a naptól való félelméhez, egyre merevedő mosolya a botoxkezelések mellékhatásairól árulkodik. Ki sem tenné a lábát az utcára kalap nélkül, porcelánbőrét minden eszközzel védi a káros és öregítő napsugaraktól. A neki is kijáró People-címoldalt 45 éves korában nyerte el.

PÉLDAKÉPEK ÉS KÖVETŐIK

Befolyásolhatnak-e bennünket, hétköznapi nőket ezek a kortalan szépségek? Illúzió vagy nagyon is reális vágy hozzájuk hasonlítani magunkat? A szakemberek szerint az ünnepelt színésznők egy létező társadalmi folyamat zászlóshajói, s a hétköznapi ötvenesek is egy kortalan szépségideál felé eveznek. Lassabban ugyan, mint példaképeik, de annál biztosabban. Nincs is erre jobb bizonyíték, mint a luxusmárkák marketingpolitikájának teljes átalakulása. A szakmában megszűnt a korosztályok szerinti besorolás és az ötven alatti háziasszony fogalmát egyszerűen törölték a szótárakból. Helyettük felelős nők vannak, akik kormeghatározás nélkül, a háztartási kiadások kézbentartói, és így az egyik legfontosabb célközönség. A világmárkák ezért nyúlnak egyre bátrabban az „érettebb” modellekhez. Julianne Moore 52 évesen lett a L’Oréal arca, és Nicole Kidman is mostanában az óragyártó Omega nagykövete.

A kozmetikumok és a szépészeti beavatkozások fejlődése azonban kevés lett volna a forradalmian új generáció megszületéséhez. Az igazi titok az életmódban keresendő. A helyes étkezési szokások, a rendszeres sport és megfelelő étrend-kiegészítők szemmel láthatóan képesek lassítani az öregedés folyamatát. A cukorfogyasztás csökkentése, a tehéntej elhagyása, a proteintartalmú ételek előnyben részesítése vagy a magnéziumbevitel emelése is jó szövetséges lehet az idő ellen folytatott küzdelemben. Arról nem is beszélve, hogy ezek a hölgyek, a divat kiaknázhatatlan tárházában kedvükre válogatva, nemcsak versenyben maradnak a fiatalabb korosztályokkal, de gyakran le is körözik azokat.

A változókor ma már nem feltétlenül jelent egyet az elkerülhetetlen öregséggel. Egyre inkább másodvirágzásként, az érett asszonyok dicséreteként kell tekintenünk rá.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.