Miért nem ért meg senki?

A kommunikáció buktatói

/ 2016.12.22., csütörtök 15:09 /

Mindannyian szeretnénk jobban boldogulni egymással, megértetni magunkat és megérteni másokat. Ám ennek éppen az lehet a legnagyobb akadálya, amit már szinte az emberré válás óta gyakorolunk – a kommunikáció.

Erzsébet és Sándor 50 év felettiek, lassan 30 éve házasok. Velem szemben ülve a feleség teljesen elkeseredve mesélt az életükről, majd szipogva kijelentette:

– Sándor már nem szeret engem...

A kissé egykedvű, de meglepődött férjtől gyorsan érkezett a válasz:

– Hogy mondhatsz ilyet? Hát nem viszem minden reggel ágyba a kávét?

Az asszony még jobban rázendített a sírásra:

– Sosem beszélgetsz velem, amikor beszélek hozzád, alig válaszolsz. Nem is érdekel, mi van velem…

Ekkorra már döbbenet és tanácstalanság ült ki a férj arcára:

– De én azt hittem, hogy boldog házasságban élünk…

Biztos sokunknak ismerős a helyzet, amikor úgy érezzük, nem értenek meg bennünket. A kommunikáció hiánya vagy helytelen alkalmazása gyakran juttat el minket oda, hogy nem tud igazi kötődés kialakulni a kapcsolatainkban, vagy az egykor volt fokozatosan meggyengül.

Felszínes csevej

Eltérő módon és különböző szinteken kommunikálunk, attól függően, hogy éppen milyen élethelyzetben vagyunk, és milyen felvett mintákat követünk.

Az első szintet az amerikai stílus jellemzi:

– Helló, hogy vagy?

– Köszi, jól, és te? – És a választ már meg sem várva továbblépünk.

Tudjuk előre a forgatókönyvet, megszoktuk, hogy ezen a szinten megmaradva mindenki törődik a saját dolgával.

Ez a szint valójában felszínes csevej, udvarias mondatokkal, ami nélkülözhetetlen az életünkben, mert azt fejezzük ki vele, hogy figyelembe vesszük a másik embert. De még ez a felszínes csevegés is sokat tudna segíteni egyes kapcsolatokban és családokban a megszokott néma üzemmód helyett.

Tények és vélemények

A kommunikációs létra következő szintjén már tényközlés is történik. Például, amikor hazaérve a feleség elmeséli, hogyan beszélt vele a főnöke a munkahelyén. Arra már nem tér ki, hogy mit gondol és érez az esettel kapcsolatban, a férj sem tesz fel kérdéseket, így a panaszkodás szintjén be is fejeződik a dialógus. Sok rosszul működő házasságban vagy kapcsolatban élők tesznek hasonlóan, és fel sem tűnik nekik, hogy nem folytatnak valódi kommunikációt.

A harmadik szinten megjelenik a véleményközlés is. Azaz a feleség a történtekkel kapcsolatos gondolatait is megosztja a férjével, és ő is ugyanígy tesz. Itt már előfordul konfliktus, mert nézetkülönbségek jelentkezhetnek, és sokan nehezen tudják elfogadni, ha a másik eltérően vélekedik.

Érzelmek és figyelem

A negyedik szinten már megjelenik az érzelmek kifejezése, és ez jelentős változás az előzőhöz képest. Persze, a mai racionális világban nehezen fedjük fel az érzéseinket, mert tartunk az elutasítástól. Ezt a mintát tanultuk a szüleinktől, ahogy ők is a sajátjuktól. Így örökítjük át a félelmeinket generációkon át. A sebezhetőségünk védelmében felvett maszkjaink azonban már olyanok, mint a második bőrünk: megszoktuk és illik ránk. Sokszor már nem is emlékszünk, milyen is az igazi énünk. Márpedig ha önmagunkkal nem vagyunk őszinte és meghitt kapcsolatban, hogyan tudnánk ilyet kialakítani másokkal?!

Akik nehezen teremtenek köteléket, gyakran vitatkoznak, félbeszakítják a másikat, támadnak vagy védekeznek, túlhangsúlyozzák a saját igényeiket, vagy túl könnyen engednek. Gyakori az is, hogy az emberek szinte rutinból beszélnek, még csak kérdezni sem kell őket, és nem figyelnek arra, hogy a szavaik milyen hatást váltanak ki. Igényük sincs arra, hogy másokkal összekapcsolódjanak. Pedig a beszéd mellett a hallgatás, vagyis a figyelem is ugyanolyan fontos.

Nem véletlen, hogy a megértést jelentő kínai dong írásjel magában foglalja a szív, a fül és a szem írásjelét is. A szívünkkel kapcsolódunk embertársainkhoz, de látjuk és halljuk is őket, ezáltal meg tudjuk figyelni, milyen érzések rejlenek a szavaik mögött. Ha pedig valamiben bizonytalanok vagyunk, kérdezzünk rá, nehogy téves következtetést vonjunk le. Sok félreértés megelőzhető ezzel.

Megértő elfogadás

A kommunikáció legfelső fokán már mély és hiteles kapcsolat tud kialakulni. Szeretetteljes beszélgetésekben, őszintén el tudjuk mondani, mi nyomja a lelkünket, anélkül, hogy ítélkeznénk vagy a másikat hibáztatnánk. Amikor az előítélet eltűnik, felébred az empátia – halljuk a bölcsektől.

A nézetkülönbségek ellenére is megérthetjük és elfogadhatjuk egymás gondolatait, érzéseit. Ebben a biztonságos légkörben nincs szükségünk védekezésre. Konfliktusos helyzetben arról beszélünk, bennünk mi zajlik, mi hogyan éltünk meg egy adott szituációt, nem a másikra mutogatunk, benne keresve a bűnbakot.

Fontos, hogy beszélgetés közben tudjunk kapcsolódni a másik személyhez, figyeljünk rá, ám közben ne akarjunk neki megfelelni. Tudjunk nemet mondani, indulat nélkül kifejezni az igényeinket. Tárjuk fel mind a pozitív, mind a negatív érzéseinket, őszintén, de anélkül, hogy ezzel kárt okoznánk a kapcsolatunkban.

Törekedjünk mindig arra, amit az elismert pszichológus, Carl Rogers egykor kiemelt: „Amikor valaki úgy hallgat meg, hogy közben nem ítél meg, nem akarja átvállalni a felelősséget, és nem akar megváltoztatni… az nagyon jó érzés.”

* * *

Szavak nélkül

TESTTARTÁS - Egész testtel forduljunk a másik felé, ne keresztezzük a karunkat és a lábunkat.

MIMIKA - Nézzünk a másik szemébe, mosolyogjunk, az arckifejezésünk elfogadó legyen.

GESZTUSOK - Ne mutogassunk másokra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.