Mit üzen a testünk?

A betegségek titkos nyelve

/ 2017.11.22., szerda 18:13 /

Testünkön és testi érzeteinken keresztül észleljük a körülöttünk levő világot. Élményeink, átélt érzelmeink nyomot hagynak bennünk, és ha feldolgozatlanul maradnak, kellemetlen testi tüneteket okozhatnak. Vajon mit üzennek nekünk ezek a szimptómák?

Valószínűleg mindannyian átéltünk már olyan kisebb- nagyobb betegséget, amelynek látszólag semmi előjele nem volt, mégis hirtelen és nagy erővel támadt a szervezetünkre. És előfordulhatott az is, hogy egy korábban már bevált gyógyszer nem tudta enyhíteni a panaszainkat, mi pedig tanácstalanok voltunk, mit is tehetnénk. Betegségeink, problémáink nem húzhatók rá egyetlen sablonra, mivel bármelyiknek lehet pszichés háttere. Ennek kiderítésében segít a szomatodráma. Ez a játékos, kreatív önismereti módszer azon alapul, hogy a testi-lelki folyamataink mélyebb megismerése, kreatív átalakítása gyógyító erejű lehet.

Szembesülés az érzelmeinkkel

A szomatodráma módszerét dr. Buda László orvos, pszichiáter dolgozta ki. Az foglalkoztatta, hogy a testi tüneteink milyen kapcsolatban állhatnak a lelkünkben zajló folyamatokkal, és miként láthatunk rá a mélyebb összefüggésekre.

– A szomatodráma lehetőséget ad arra, hogy kommunikáljunk a testünkkel, és megértsük, mire akar figyelmeztetni a tünetek által – magyarázza Zádrovich Aliz szomatodráma-játékvezető, testlélek terapeuta. – A gyógyító játékban embereket kérhetünk fel a testrészeink, szerveink szerepére, ezáltal belső világunkat kivetíthetjük a térbe. A szereplők között kibontakozó drámából felismerhetjük, mi az a bennünk zajló konfliktus, amely feloldásra vár. A tudatosság szintjére hozunk gyakran tudattalan folyamatokat, olyan érzelmi és viselkedésmintákat, melyek működtetik az életünket. A játékban biztonságos körülmények között megélhetjük azokat az érzelmeket, amelyeket mélyen eltemettünk magunkban. Átírhatjuk a berögződött, az életünket addig negatív irányban befolyásoló viselkedésmintáinkat, s élményszinten tapasztaljuk meg, hogyan juthatunk el egy elakadt, diszharmonikus helyzetből a harmonikus felállásig. Az érzelmi átalakulást többnyire a testünk is követi, így be tudnak indulni az öngyógyító folyamatok.

Az okok megfejtése

A szakembert női betegsége indította el azon az úton, hogy megfejtse teste üzeneteit, és utánajárjon a tünetei mögött húzódó mélyebb összefüggéseknek. Miután a szomatodráma-játékok segítségével sikerült meggyógyítania magát, elhatározta, hogy kitanulja a módszert, és másoknak is segítséget nyújt a betegségük feltérképezésében. Saját tapasztalatból mondja, hogy egyes betegségek és tünetek először ijedtséget okozhatnak, de ha van elég bátorságunk utánajárni az eredetüknek, óriási lehetőséget kaphatunk önmagunk megismerésére és a személyes fejlődésre:

– A szenvedés az emberi élet része, rosszul viseljük, de ha a kín, a fájdalom értelmet nyer, és rájövünk, mire akar tanítani bennünket, mozgósíthatjuk magunkban az öngyógyítás kreatív erejét. Volt egy harmincöt éves kliensem, aki kínzó derékfájásra panaszkodott, ami a helyileg ható terápiák ellenére sem akart szűnni. Amikor elkezdtünk beszélgetni, kiderült, hogy szinte percre pontosan akkor kezdődött, amikor a volt párja bántalmazta. Egyéni szomatodrámán játszottunk a témájával, és hamar eljutottunk az édesanyjához fűződő kapcsolatához. Világossá vált, hogy az ő mintáját követte, tudat alatt ugyanolyan bántalmazó férfiakat választott, mint generációk óta a női felmenői. A játékban lehetősége volt újradefiniálni a kapcsolatát édesanyjával, és kilépni az ő árnyékából. Rájött arra is, hogy nem feladata megmenteni az anyukáját, ahogy az sem, hogy sorsközösséget vállaljon vele. Éppen elég, ha szereti, és önmagát is szereti annyira, hogy elhiggye: megérdemli a boldogságot. A játék után a derékfájása hamar enyhült, majd később teljesen el is múlt.

Önismeret és öngyógyítás

A felgyorsult, instant megoldásokat kínáló világunkban hozzászoktunk, hogy betegségünkre, testi tüneteinkre azonnali gyógyírt kapunk. Ugyanezt éljük meg az elakadásainkkal is, mielőbb túl akarunk lenni rajtuk, meg akarjuk oldani a problémát, anélkül, hogy igazán megismernénk a természetét. Zádrovich Aliz azért tartja hasznosnak a szomatodráma módszerét, mert a gyógyító játékban nem a megoldás keresésén van a hangsúly, hanem azon, hogy végigjárjuk az utat, amely elvezet hozzá. Ez az első lépés ahhoz, hogy elkezdjünk felelősséget vállalni az egészségünkért, a testi-lelki jóllétünkért. Felismerhetjük, hogy nem kívül kell keresni a megoldást, a legtöbbet mi magunk tehetünk a tüneteink megszűnéséért és a kiegyensúlyozottabb, boldogabb életért.

Ehhez az kell, hogy ne kendőzzük el a bennünk zajló testi-lelki folyamatokat, ne haragudjunk a testünkre, ha beteg, hanem nézzük meg, mi köze van a tüneteinknek az életünkhöz, az aktuális élethelyzetünkhöz. Hiszen a betegségek sosem tőlünk függetlenek, nem csak úgy megtörténnek velünk, és a gyógyulásunkért is rengeteget tehetünk. A szomatodráma egy olyan önismereti-öngyógyító módszer, amely segítheti önmagunk mélyebb szintű elfogadását, és lehetőséget ad arra, hogy kialakíthassunk egy másfajta viszonyulást önmagunkhoz, másokhoz, a világhoz.

* * *

Így kezdhetjük el

Zádrovich Aliz azt ajánlja, hogy nyugodtan kezdjük el akár egyedül is a szerveinkkel való kommunikációt. Ehhez először az is elég, ha relaxált állapotban elképzeljük, ahogy „bebújunk a testünkbe”, és odamegyünk ahhoz a szervhez, amelynek az állapotára kíváncsiak vagyunk. Körülnézünk ott belül, és megkérdezhetjük a szervünket, hogyan érzi magát, mire van szüksége. Ha kellőképpen ellazultunk és tudunk befelé figyelni, a tudatalattinkból hasznos válaszok érkezhetnek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.