Modern Hamupipőkék

Koronás fejek, rangon aluli szerelmek

/ 2017.04.26., szerda 17:59 /

Elmúltak már azok az idők, amikor a királyi családokba nem házasodhattak be közemberek, és az igaz szerelemért még a trónról is le kellett mondani.

Bár az európai monarchiák még ma is dacolni próbálnak a modern időkkel, ha királyi frigyről van szó, a fiatalok egyre nehezebben fogadják el, hogy ne a szívükre hallgassanak.

A spanyol riporternő

A spanyol királyi ház az egyik leghagyományőrzőbb a világon. A szigorú etikett betartása nemcsak a viselkedésre vagy az öltözködésre nézve kötelező, de a házasodási szokásokra is. Ennek ellenére a trónörökös Fülöp herceg határozottan elutasította, hogy ne maga választhassa meg házastársát. A norvég fehérneműmodell, Eva Sannum 1997-ben tűnt fel az oldalán, és a románc nem bizonyult futó kalandnak. Ám a lehetséges esküvő híre már olyan méretű politikai vitát robbantott ki az országban, hogy Fülöp végül meghajolt az apja akarata előtt, és szakított a norvég szépséggel.

Ám a koronás szülők alig lélegezhettek fel, a fiuk 2002 októberében egy baráti társaságban megismerkedett az állami televízió népszerű műsorvezetőjével, Letizia Ortiz-szal. Hiába volt szép is, okos is, mégiscsak egy madridi taxisofőr unokája, ráadásul elvált asszony. A herceg azonban nem volt hajlandó meghátrálni. A madridi Almudena-katedrálisban 2004. május 22-én celebrált esküvővel a spanyol monarchia egy új, modernebb korszakába lépett.

Fülöp herceg azóta király lett, Letizia pedig királyné. Két kislányuk született, s a házasságuk nem csak a nagyközönség előtt szilárd és bensőséges. Letizia első házasságát már nem emlegetik, kifogástalan eleganciájával, viselkedésével és a férje iránt tanúsított feltétel nélküli szeretetével még a legádázabb kritikusait is meggyőzte arról, hogy királynőnek lenni ma már nem születés kérdése.

A norvég egyedülálló anya

Az első trónörökös, aki rangon aluli hölgyet vezetett az oltár elé, a norvég Haakon herceg volt 2001-ben. S bár a skandináv országok közismertek a szabadelvűségükről, a királyfi választása nagy megbotránkozást váltott ki. A hölgy ugyanis egyedül nevelte házasságon kívül született kisfiát. A királyi udvar az első perctől elutasította a kapcsolatot. Haakon azonban döntött: vagy feleségül veheti Mette-Maritot, vagy lemond a trónról.

Végül a szerelem több hónapos csatározás után győzedelmeskedett, de az oltárig vezető út gyötrelmes volt. A jövendőbeli arának egy gondosan megtervezett tévéinterjúban, gyakorlatilag nyilvánosan kellett megbánnia „bűneit”. Beszélt nehéz gyerekkoráról, az éjszakai bárokban töltött ifjúságáról, be nem fejezett tanulmányairól, gyermeke kétes hírnevű édesapjáról, és a nehézségekről, amelyekkel egyedülálló anyaként szembesült „előző életében”.

A közvéleményt sikerült maga mellé állítania, de még akkor is maradt egy probléma. Hol lesz a kisfiának, Mariusnak a helye? A kritikák kivédésére a királyi család a lehető leggyorsabban „adoptálta” a gyermeket. Hivatalosan azonban soha sem lehet herceg, és nem részesülhet majd az édesanyjának kijáró kiváltságokból sem. Mette-Marit elfogadta helyét a koronás családban, de azt nem, hogy gyermeke másodrangú tagnak számítson. Marius 20. születésnapja alkalmából megható nyílt levelet intézett a norvég néphez, felhívva a figyelmet azokra a nehézségekre, amellyel fiának nap mint nap szembe kell néznie.

S bár a trónörökös feleségeként Mette-Marit közel sem tudja olyan tökéletesen ellátni feladatát, mint például Letizia királynéként, férje sohasem illette kritikával. Úgy szereti, ahogy van, hibáival, gyengeségeivel és küzdelmeivel együtt. Mint egy hétköznapi asszonyt.

A svéd valóságshow-sztár

A jövendőbeli svéd királynő, Victoria öccse, Carl Philip végképp nem volt szívbajos. Választottja, Sofia Hellqvist egy televíziós valóságshow sztárocskája volt, akivel egy svéd fürdőváros éjszakai bárjában ismerkedett meg 2010-ben. Az egykori pincérnő és manöken híres volt fürdőruhákat reklámozó, cseppet sem szégyenlős fotóiról, tévés szereplése pedig messze volt attól az erkölcsös és feddhetetlen viselkedéstől, ami egy jövendőbeli hercegnőtől elvárható lenne. Még az ifjú herceg nővérei, Victoria és Madeleine is vonakodtak megismerkedni vele.

A pletykák szerint végül Carl Philip édesanyja, Silvia állt a szerelmesek pártjára, a lány rá való döbbenetes hasonlósága és kedvessége miatt. A királyi udvar kommunikációs gépezete a legmagasabb fokozatra kapcsolt: Sofia eltávolíttatta látható tetoválásait, megvált piercingjeitől, fodrászok, divattervezők, sminkesek hada formálta a Silvia királynéra annyira jellemző, lazán elegáns stílusra. Öt év kemény munkája és várakozása után, 2015- ben volt az esküvő. Skandináv szappanopera, mesés befejezéssel.

* * *

Boldogtalanságra ítélve

A dinasztikus házasodási szokások Stefánia belga királyi hercegnőt örök boldogtalanságra ítélték. Az Osztrák– Magyar Monarchia királynéjaként, a tőle mindenben különböző Rudolf oldalán, egy örömtelen házasságban kellett volna leélnie életét. A trónörökössel egy kislányuk született, s a házasságuk idővel annyira megromlott, hogy a válás is felmerült. Aztán Rudolf öngyilkos lett a szeretőjével együtt, és mindenki Stefániát hibáztatta a tragédiáért. A boldogtalan özvegyre végül 36 éves korában, egy magyar gróf, Lónyay Elemér személyében talált rá az igaz szerelem. Viszont a házassága miatt minden címétől és rangjától megfosztották, apja, a belga király, soha többé nem állt vele szóba, és egyetlen gyermekével is örökre megszakadt a kapcsolata.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az élelmiszer a legjobb ajándék

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR gyűjtése keretében tartósélelmiszereket lehet adományozni a nélkülözőknek karácsonyra.

Így nyomul a kínai „puha erő” Magyarországon

Peking nem csak üzleti beruházásokkal hagyna nyomot a világban: a politikai törekvések útját kulturális köntösben is egyengetik. A keleti nyitás Magyarországon is fogékony e törekvésre – lássuk, mekkora a siker. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.