Ne végződjön válással a nyaralás!

/ 2017.06.28., szerda 18:02 /

Hónapokig várunk arra a két hétre, amikor végre elindulunk a családi nyaralásra. Ám sokszor veszekedésekkel, sértődéssel teli rémálommá válik. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a konfliktusokat?

Mindegy, hogy magas hegyek között túrázunk vagy tengerparton pihenünk, gyerekekkel megyünk, vagy csak kettesben, egy családi nyaralás előkészítése rengeteg logisztikai feladattal és szervezőmunkával jár. Amikor pedig végre megérkezünk, és élvezhetnénk a szabadságot, kezdődnek a veszekedések, mert kiderül, mindenki mást akar…

KÖZÖS TERVEZÉS

Minél nagyobb a família, annál fontosabb, hogy a nyaralás megtervezése előtt hívjunk össze egy családi kupaktanácsot, és beszéljük át, hogy ki mit vár a közös vakációtól. Jó, ha már ilyenkor kiderül, hogy a közösen eltöltött szabadság alatt ki mit ért: aktív kikapcsolódást vagy passzív pihenést. Egy ilyen beszélgetéssel sok probléma megelőzhető, főleg, ha mindenki elmondhatja, hogy milyen programokra vágyik, mennyi időt szeretne együtt, illetve egyedül tölteni. Nem árt tisztázni azt sem, ki milyen típusú szálláson érezné magát a legjobban. Nehéz összeegyeztetni a sokféle kívánságot, de ha ügyesek vagyunk, az eltérő vágyakat sikerül közös tervekké kovácsolni. Jó, ha az ehhez szükséges kompromisszumokat egymáshoz alkalmazkodva tudjuk meghozni, anélkül, hogy bármiből igazi vita lenne.

ÁTGONDOLT KÖLTSÉGEK

Az anyagiakról beszélni mindig kényes téma, de a nyaralás tervezésekor muszáj szóba hozni. Ha ugyanis a várható költségek túlságosan megterhelik a családi büdzsét, inkább válasszunk másik alternatívát, mert a vakáció alatt számos olyan pluszkiadás adódhat, amit előre nem látunk. Ide tartozhat például autódefektnél a gumicsere, vagy egy kihagyhatatlan családi program, de akár egy különleges vacsora is. Ha kicentizzük a költéseinket, folyton azt fogjuk figyelni, hogy ki mivel terheli meg a családi kasszát, és ez rengeteg konfliktus forrása lehet.

EGYÜTT ÉS EGYEDÜL

Fáradt szülők, fáradt gyerekek indulnak útnak, és közös vágyuk, hogy végre kipihenjék magukat. De akkor miért van az, hogy sokszor mégsem az előzetes elképzeléseink szerint sül el a vakáció? Talán azért, mert elfelejtünk időt és teret adni egymásnak és önmagunknak. Ahogy egy keményen átdolgozott nap után sem tudunk rögtön lazítani otthon, idő kell ahhoz is, hogy belelazuljunk a szabadságba. Ne akarjunk mindig mindent együtt csinálni! Nyugodtan olvassunk, úszkáljunk vagy sétáljunk egy kicsit egyedül. Ne akaszkodjunk egymásra, hagyjuk, hogy mindenki megtalálja a feltöltődést abban is, amit egyedül szeret tenni. Persze, kellenek a közös családi élmények, de a játszótérre vagy fagyizni a szülők felváltva is elkísérhetik a gyerekeket, miközben a másikuk pihen.

CSODAVÁRÁS NÉLKÜL

Ne essünk abba a hibába, hogy idilli elképzeléseket dédelgetünk a közös pihenés napjairól. Ha otthon visszabeszél a kamasz gyerekünk, nem tesz másként a vakáció alatt sem. Ha hisztis a kicsi, nem fog megváltozni azon a néhány napon, és ha azt várjuk, hogy a focirajongó párunk a kedvünkért lemond egy meccsnézésről, csalódni fogunk. Sokan esnek abba a hibába, hogy próbálják elhessegetni a mindennapos konfliktusokat, és azt gondolják, egy nyaralás alatt minden rendbe hozható. Pedig az ilyen esetekben szinte előre borítékolható a kudarc. Ha már az elutazás előtt is sok a ki nem beszélt probléma, ajánlatos előre tisztázni, hogy a vakáció alatt nem olvassuk egymás fejére a sérelmeinket, hanem megpróbálunk minőségi időt tölteni együtt.

CSAK LAZÁN

Ha már hetekkel az utazás előtt csak a nyaraláson jár az eszünk, és csak az együtt töltött néhány napról álmodozunk, nagy valószínűséggel túlzott elvárásokba ringatjuk magunkat, és ezzel szinte garantáljuk a csalódást és a feszült hangulatot. Hiszen könnyen előfordulhat, hogy a neten kinézett szállás mégsem olyan tetszetős, esetleg szakad az eső mindennap, de még az is benne van a pakliban, hogy valamelyik családtag lebetegszik a vakáció alatt. Ezért próbáljunk lazán ráhangolódni a nyár fő eseményére. Ne készítsünk zsúfolt programnaptárt a vakációra, ne akarjunk mindent megnézni és minden eseményen részt venni. Legyünk spontánok, és hagyjuk, hogy a nyaralás hangulata ott és akkor magával ragadjon bennünket.

A közös családi szabadság megszervezése nem egyszerű, de ha sikerül, örök élmény maradhat mindenkinek.

* * *

3 TIPP

1. Felejtsük el az otthoni szabályokat!

Minél inkább ragaszkodunk ezekhez, annál több konfliktust okozhat, ha nem sikerül betartani. Ne akarjuk a gyerekeket az otthoni alvásidőben letenni, vagy megmondani, mikor mit szabad enniük. Hadd érezze mindenki a szabadságot, és azt, hogy mást tehet, mint egyébként.

2. Improvizáljunk!

Ha beüt a rossz idő, vagy kiderül, hogy egy régi ismerős a családjával a közelben nyaral, akkor ne féljünk felrúgni a korábbi terveinket. Üljön össze a családi kupaktanács, és hozzon spontán döntést, hogyan folytatódjon tovább a nyaralás.

3. Ne féljünk a semmittevéstől!

Lehetőleg nyaraláskor ne végezzünk semmilyen házimunkát, kapcsolódjunk ki mi is. Ha sokszor kell főzni, mosni vagy takarítani a vakáció alatt, akkor azt érezhetjük, hogy csak a helyszín változott, de mi ugyanúgy tesszük a dolgunkat. Ezért, ha megoldható, végezze el a család közösen a felmerülő teendőket, így végre mi is kipihenhetjük magunkat.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.