Nem csak a pollen veszélyes

Keresztallergiát okozó ételek

/ 2017.04.26., szerda 18:08 /

A pollenallergiások életét nem csak a pollenszezon keserítheti meg. Egyes ételek is veszélyesek rájuk, amiért a keresztallergia a felelős.

Minden allergiás tudja, hogy azt az anyagot, amelyik kiváltja nála az allergiás reakciót, lehetőség szerint kerülnie kell. Azzal viszont kevesen számolnak, hogy teljesen ártalmatlannak tűnő zöldségek és gyümölcsök is okozhatnak kínzó tünetekkel járó keresztallergiát.

Kémiai hasonlóság

– Keresztallergia esetén az első tüneteket a szánkban érezzük. Ezt orális allergia szindrómának nevezzük – mondta Balogh Katalin allergológus.

– Mivel az allergiások szervezetében az allergén ellenanyagai több helyen jelen vannak, többek közt a száj nyálkahártyája alatt is, amikor a keresztallergént megesszük, a pollenekre kihegyezett szervezet szó szerint úgy érzi, mintha pollent ennénk. Ezek az ételek azért tudják becsapni a szervezetet, mert az eredeti allergénekhez nagyon hasonló molekulaszakaszokat tartalmaznak. A kémiai hasonlóság miatt pedig a szervezetünk, különösen akkor, ha az allergiaszezonban már amúgy is előtörtek a szokásos tünetek, egyszerűen nem tud különbséget tenni közöttük.

A polleneket belélegezzük, de a levegőben lebegve a szemünkkel is érintkezhetnek, ezért a szem viszketése mellett a légutakban okoznak tüneteket, például orrfolyást, rosszabb esetben nehézlégzést. Az ételek viszont a szánkkal érintkeznek először, így ott váltják ki a tüneteket: az ajak és a nyelv megduzzadhat, a szájpadlás viszketni kezd, a garat vizenyősödhet, ritkábban hasi görcsökkel is számolni kell, sőt elvétve akár veszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat. Az ez utóbbira hajlamos betegeket általában a darázs- és méhcsípés-allergiásokhoz hasonlóan életmentésre alkalmas, adrenalintartalmú injektorral látja el a szakorvos. A keresztallergia okozta kellemetlenségekkel ráadásul nem feltétlenül csak az allergiaszezonban kell számolni, bármikor megjelenhetnek.

Viszonylag ritka

– Szerencsére a keresztallergia viszonylag ritka, az allergiásoknak mindössze öt-tíz százalékánál figyelhető meg – folytatta Balogh Katalin. – Kivéve a nyírfapollenre allergiás betegeket, közöttük a pollen- étel keresztreakciókra hajlamosak aránya akár harmincszázalékos is lehet. Ám annál sem minden „gyanús” étel vált ki tüneteket, aki hajlamos a keresztallergiára. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyik étel esetén jelentkeznek a kellemetlenségek.

Schmidt Judit dietetikus szerint a tüneteket okozó élelmiszerek kiiktatása a megoldás. Ám az is előfordul, hogy a keresztallergiát kiváltó zöldség vagy gyümölcs hőkezelése, azaz sütése és főzése csökkenti az allergén hatást, például a nyírfapollen-allergiások esetében a nyers alma keresztreakciót hozhat létre, míg főtt vagy sült formában ártalmatlan.

A keresztallergiára az allergiás problémák oki kezelése, az immunterápia nem hat olyan erősen. Ez a több évig tartó terápia arra épül, hogy az allergént ellenőrzött adagban, injekcióval vagy tablettában bizonyos időközönként a beteg szervezetébe juttatják, így tanítva meg az immunrendszert annak elviselésére. A keresztallergia esetében azonban gyakran megfigyelhető, hogy a terápia hatása nem tartós, egy-két év alatt visszatérhetnek a tünetek.

Hisztamin az asztalon

Azok az élelmiszerek és italok is képesek az allergiához hasonló tüneteket kiváltani, amelyekből emésztés közben sok hisztamin szabadul fel. (A hisztamin az allergiás reakciók során nagy mennyiségben, hirtelen felszabaduló vegyület, amely közvetítő anyagként szerepet játszik az allergiás tünetek kialakulásában.)

Balogh Katalin szerint ez nem valódi allergia, hanem úgynevezett álallergia, amelynek oka, hogy az ételből felszabaduló hisztamint a beteg szervezete nem tudja lebontani, mivel az ehhez szükséges enzim vagy hiányzik, vagy elégtelen a működése, így az allergiához hasonló tüneteket okoz. Ilyenkor is az az egyetlen megoldás, hogy a problémát okozó élelmiszert ki kell iktatni az étrendünkből.

Számos olyan étel és ital létezik, amelyikből sok hisztamin szabadulhat fel. A zöldségek közül ilyen a paradicsom, a savanyú káposzta, a spenót, a bab, a borsó, a lencse, a mák, a szója, a gyümölcsök közül a citrusfélék, az ananász, a papaja és az eper. Idesorolhatók az alkoholos italok (pl. a vörösbor), a kávé, az érett, érlelt sajtok, például a camembert, az ementáli, a gouda, a rokfort, a cheddar, valamint a penészes és füstölt sajtféleségek is. A halak közül a hering, a szardella, a szardínia, a tonhal, a kaviár, a csiga és a kagyló lehet veszélyes ilyen szempontból, míg a húsféleségek közül a kolbász, a szalámi, a füstölt hús és a sonka. A csokoládé és az olajos magvak, főként a mogyoró is hisztaminbombaként működnek.

* * *

Keresztallergiák

NYÍRFA - alma, ánizs, barack, cseresznye, fahéj, földimogyoró, koriander, kömény, körte, mandula, petrezselyem, sárgabarack, sárgarépa, szilva, szója, törökmogyoró, zeller

PARLAGFŰ - banán, cukkini, görögdinnye, sárgadinnye, uborka

FEKETE ÜRÖM - ánizs, articsóka, bazsalikom, bors, borsmenta, brokkoli, burgonya, Cayenne-bors, dinnye, fahéj, hagymafélék, kapor, káposzta, karfiol, kivi, koriander, kömény, majoránna, mangó, mustár, oregánó, paprika, paradicsom, petrezselyem, sárgarépa, szerecsendió, uborka, zeller

FŰFÉLÉK - bab, borsó, búza, földimogyoró, kínai kel, narancs, paradicsom, rozs, szentjánoskenyér, szója, tamarind

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az élelmiszer a legjobb ajándék

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR gyűjtése keretében tartósélelmiszereket lehet adományozni a nélkülözőknek karácsonyra.

Így nyomul a kínai „puha erő” Magyarországon

Peking nem csak üzleti beruházásokkal hagyna nyomot a világban: a politikai törekvések útját kulturális köntösben is egyengetik. A keleti nyitás Magyarországon is fogékony e törekvésre – lássuk, mekkora a siker. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.