Október

/ 2017.09.27., szerda 09:58 /

Programja: Design Hét Budapest

Több mint 120 eseményt foglal magában, és érinti a dizájn minden területét, a formatervezéstől a divatig, az építészettől az animációig, sőt a szolgáltatások tervezését is. A szervezők változatos programokkal készülnek október 6–15. között, lesznek workshopok, tematikus túrák, előadások, sőt 17, különböző területeken működő stúdió is kinyitja a kapuit, hogy betekinthessünk a kulisszák mögé, így a tervezés és a gyártás folyamatába. Idén a dizájnról híres Dánia az esemény díszvendége.

www.designhet.hu

Előadása: Met - Live in HD

Itthon először a Müpa csatlakozott a nemzetközi, ma már 70 országot számláló programhoz, amely lehetővé teszi, hogy a New York-i Metropolitan Opera színpadán bemutatott előadásokat a magyar közönség is élőben, a lehető legjobb minőségben élvezhesse. A tájékozódást magyar felirat segíti, a még teljesebb élményért pedig a szünetekben a szereplőkkel készített interjúkat, háttér-információkat vetítenek. A tíz közvetítésből álló évad első előadása Bellini Normája lesz október 7-én, míg az utolsó Massenet Hamupipőkéje április 28-án.

www.mupa.hu

Könyve: Meik Wiking - Hygge

A szerző a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatójaként arra jutott, hogy a világ legboldogabb embereinek többször kikiáltott dánok egyik titka a hygge (meghittség, ejtsd: hügge), vagyis az elcsendesülés, a kuckózás, a harmónia és a kellemesen töltött idő életérzése. Wiking a könyvében sorra veszi, mit is jelent a hyggeéletmód, hogyan tudjuk azt az életünkbe építeni és az otthonunkba varázsolni. Fényképekkel és rajzokkal illusztrált, olvasmányos könyv. Az ősznél nincs is alkalmasabb idő a hygge elsajátítására. Kossuth Kiadó, 4500 Ft

Kiállítása: Texhibition

A budapesti FUGA-ban mutatják be 16 magyar textiltervező 150 mintából és színvariációból válogatott kollekcióját, valamint a svéd vendégtervező, Linda Svensson Edevint munkáiból összeállított kiállítást, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a régen fontos szerepet betöltött textiliparra és a benne dolgozó tervezőkre. A kiállítást tárlatvezetés, beszélgetés, szakmai nap színesíti, és október 15–29. között tekinthető meg.

www.eventuell.hu

Tennivalója: Egészségőrzés

Itt az ősz, ideje felvérteznünk a szervezetünket a hidegebb hónapokra. A természetes gyógymódok használóinak erre a célra a bükki füves ember, Gyuri bácsi gyógyteáit ajánljuk, amelyek nagyszerűek megelőzésre és a kialakult problémák kezelésére is. Az informatív honlapon és a könyveiben magunk is böngészhetünk, vagy a mintaboltban kérhetünk segítséget a teák, keverékek kiválasztásához.

www.gyorgytea.hu

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.