Október

/ 2017.09.27., szerda 09:58 /

Programja: Design Hét Budapest

Több mint 120 eseményt foglal magában, és érinti a dizájn minden területét, a formatervezéstől a divatig, az építészettől az animációig, sőt a szolgáltatások tervezését is. A szervezők változatos programokkal készülnek október 6–15. között, lesznek workshopok, tematikus túrák, előadások, sőt 17, különböző területeken működő stúdió is kinyitja a kapuit, hogy betekinthessünk a kulisszák mögé, így a tervezés és a gyártás folyamatába. Idén a dizájnról híres Dánia az esemény díszvendége.

www.designhet.hu

Előadása: Met - Live in HD

Itthon először a Müpa csatlakozott a nemzetközi, ma már 70 országot számláló programhoz, amely lehetővé teszi, hogy a New York-i Metropolitan Opera színpadán bemutatott előadásokat a magyar közönség is élőben, a lehető legjobb minőségben élvezhesse. A tájékozódást magyar felirat segíti, a még teljesebb élményért pedig a szünetekben a szereplőkkel készített interjúkat, háttér-információkat vetítenek. A tíz közvetítésből álló évad első előadása Bellini Normája lesz október 7-én, míg az utolsó Massenet Hamupipőkéje április 28-án.

www.mupa.hu

Könyve: Meik Wiking - Hygge

A szerző a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatójaként arra jutott, hogy a világ legboldogabb embereinek többször kikiáltott dánok egyik titka a hygge (meghittség, ejtsd: hügge), vagyis az elcsendesülés, a kuckózás, a harmónia és a kellemesen töltött idő életérzése. Wiking a könyvében sorra veszi, mit is jelent a hyggeéletmód, hogyan tudjuk azt az életünkbe építeni és az otthonunkba varázsolni. Fényképekkel és rajzokkal illusztrált, olvasmányos könyv. Az ősznél nincs is alkalmasabb idő a hygge elsajátítására. Kossuth Kiadó, 4500 Ft

Kiállítása: Texhibition

A budapesti FUGA-ban mutatják be 16 magyar textiltervező 150 mintából és színvariációból válogatott kollekcióját, valamint a svéd vendégtervező, Linda Svensson Edevint munkáiból összeállított kiállítást, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a régen fontos szerepet betöltött textiliparra és a benne dolgozó tervezőkre. A kiállítást tárlatvezetés, beszélgetés, szakmai nap színesíti, és október 15–29. között tekinthető meg.

www.eventuell.hu

Tennivalója: Egészségőrzés

Itt az ősz, ideje felvérteznünk a szervezetünket a hidegebb hónapokra. A természetes gyógymódok használóinak erre a célra a bükki füves ember, Gyuri bácsi gyógyteáit ajánljuk, amelyek nagyszerűek megelőzésre és a kialakult problémák kezelésére is. Az informatív honlapon és a könyveiben magunk is böngészhetünk, vagy a mintaboltban kérhetünk segítséget a teák, keverékek kiválasztásához.

www.gyorgytea.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Harc az idősek lelkéért: mindent elsöprő pártkampány indult a Facebookon

A pártoknak nem a fiatalok eléréséért kell ott lenni a Facebookon: a jelenlét az idősek miatt életbevágó. Néhány év alatt hermetikusan zárt és részben központilag irányított nyilvánosságok alakultak ki a világhálón. Háttér és eredményhirdetés a pártok és politikusok Facebook-teljesítményéről a csütörtöki Heti Válaszban.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.