valasz.hu/esszencia/orokbe-fogadott-kedvencek-126764

http://valasz.hu/esszencia/orokbe-fogadott-kedvencek-126764

Örökbe fogadott kedvencek

/ 2017.12.19., kedd 15:54 /

Hírességhez illő rajongótáboruk van, a világ minden pontján várják a róluk érkező híreket, fotókat. Náluk jobb hírverés nem is kell annak, hogy az örökbe fogadott háziállatok mennyi örömöt tudnak szerezni.

Theo, az alvótárs

Jessica Shyba 2009-ben kezdett el blogot írni, miután két kisgyerekükkel New Yorkba költöztek, hogy a férje elvégezze a fogorvosi egyetemet. Az ottani élményeiről, gyereknevelésről és divatról osztotta meg a gondolatait, főleg a Kaliforniában maradt rokonság tájékoztatására. Meg sem fordult a fejében, hogy egyszer majd félmilliónál több követője lesz, méghozzá egy kutyusnak köszönhetően. Ugyanis a keleti partról már három gyerekkel visszatérve Santa Cruzba úgy döntöttek, ideje egy négylábúval is bővíteni a családot. Ellátogattak a helyi menhelybe, ahol a legkisebb fiuk, Beau bemászott a kiskutyák közé a ketrecbe, mire egy aprócska német juhász-shar pei keverék az ölébe telepedett. Ennek a pillanatnak a megörökítése volt az első lépés a világhír felé. Testvéri szövetség alakult ki a kisfiú és a Theónak elnevezett kutyus között, elválaszthatatlanok lettek, még alvás közben sem mozdultak egymás mellől. Összebújva, lehetetlen pózokban, a legnagyobb harmóniában pihentek, amit Jessica mindennap lefotózott, és közzétette a mommasgonecity Instagram-oldalán. Pillanatok alatt szenzáció kerekedett belőlük: magazinok, tévéműsorok kedvelt szereplői lettek, megjelent róluk két könyv, s a bevételt Theo menhelye kapta. Jessica azóta az örökbefogadás szószólója és utánpótlásban is példamutató, hiszen Beau-nak született még két húga, örökbe fogadtak két cicát és néhány hete egy keverék kiskutyát, Josie-t, aki mintha jól ismerné a szokást, a lányokhoz simulva alszik.

Nora, Remi és a többiek

A kanadai Elizabeth Spence és férje olyan állatokat fogadnak örökbe, akiket mások nem szeretnének. Így került hozzájuk nyolc éve a korábban bántalmazott hófehér angol pointer, Nora, aki minden szeretet és törődés ellenére nyugtalan és félénk volt. Ám varázsütésre megváltozott minden, amikor 26 hónappal ezelőtt megszületett a pár harmadik gyermeke, Archie. Első pillanattól a kisfiú társa és támasza lett, vigyáz rá és felügyeli. Majd másfél éve jött a mesébe illő fordulat, egy váratlan telefonhívás. Norának az örökbefogadás előtt öt kölyke született, és az egyikük gazdája érdeklődött, hogy a család befogadná-e a Remington nevű lányát. Nem is volt kérdés, hogy igen. Így találtak ők újra egymásra, Nora pedig végleg magára. Elizabeth álomszép fényképeket készít a gyerekekről, a két kutyáról és a szintén befogadott cicáról, az embereket pedig valósággal megbűvöli a közöttük lévő szeretet és béke a wellettas Instagram-oldalon. Novemberben aztán újabb két taggal bővült a kis csapat, mert befogadtak egy forgalmas autópálya mellett csellengő si-cu testvérpárt, a vak Daisyt Dot igyekezett féltve terelgetni. Azonnal beilleszkedtek a boldog család élete, olyan, mintha ők kilencen örökké együtt lettek volna.

Pumpkin, a mosómedve

Három éve a Bahamákon élő Rosie Kemp fájáról váratlan meglepetés, egy apró mosómedve pottyant a földre. Gyenge és sérült volt, az anyja sem ment érte, a helyi menhely sem tudta fogadni, a felnőtt lányával, Laurával magukhoz vették és a tapasztalt barátaik útmutatója alapján mint egy csecsemőt ápolták, cumisüvegből etették és pokrócokba bugyolálva melegítették. Pumpkinnak nevezték el, aki azóta Laurával, a férjével és két örökbefogadott kutyájukkal, Toffee-val és Oreóval él. Miután kutyák között nőtt fel, a gazdái szerint a szüleinek hiszi őket, ami a csibész, mégis tiszteletteljes viselkedéséből jól kiolvasható. A mosómedvék nagyon okosak, figyelmesek és megdöbbentően ki tudják fejezni az érzelmeiket. Pumpkin elheveredve szeret tévét nézni, terített asztalnál enni, ügyesen használja mellső lábát, az összes háztartási eszközt be és ki is tudja kapcsolni, mindenbe belenyúl, főleg ha tükörtojásról, görögdinnyéről vagy avokádóról van szó. Laura három éve készítette az első fényképet a mosómedvelányról, azóta 1,4 millióan követik a család életét a pumpkintheraccoon Instagramoldalon, megjelent róluk egy fényképalbum és egy naptár is. A gazdák többször nyilatkozták, hogy a kisállat bearanyozza a mindennapjaikat, és szeretnék, ha a nehéz kezdet ellenére a lehető legboldogabb életet élné.

Juniper, a legboldogabb róka

A gyönyörű, vörös bundájú róka, Juniper egy tenyésztéssel foglalkozó farmon született, s az amerikai Jessika Coker, aki korábban gondozott már rókákat, öthetes korában fogadta örökbe. Bár gyerekeként szereti, minden adandó alkalommal leírja, hogy rókát nevelni nem ugyanolyan, mint kutyát, sőt a legtöbb államban tiltott is. Másképp viselkednek, kiszámíthatatlanabbak, hangosak, és jellegzetes szaguk van, viszont aki ezzel együtt tud élni, annak megváltozik az élete. Juniper szeret a zegzugokban nassolnivalót tartalékolni, megcsócsálja a zoknikat, imád ásni – parkettát is –, jelölni, összebújni és játszani, főleg a család örökbe fogadott kutyájával, és fülsüketítőn fejezi ki, ha valami nem tetszik neki. Nemrégiben csatlakozott hozzájuk egy félig vak rókafiú, Fig, akit Juniper anyaként nevelget, ápol és vigyáz rá. Jessika azontúl, hogy szeretné felhívni a figyelmet az örökbefogadás szépségére, hathatósan kampányol a rókák bundájukért való tenyésztése ellen. A juniperfoxx Instagramoldalon 2 millióan követik a kis róka életét, márciusban könyv is megjelenik róla.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.