Se vele, se nélküle

A társfüggőség fogságában

/ 2017.07.26., szerda 17:56 /

Miért nem lépünk ki egy kapcsolatból még akkor sem, amikor pedig már terhes számunkra? Miért választunk mindig ugyanolyan típusú partnert? Miért nem tudunk megállapodni? A kérdésekre a választ a gyermekkorban kell keresnünk.

Vannak párok, melyek tagjai hangoztatják, hogy pokol az életük egymás mellett, mégsem szakítanak. Vajon mi az az összetartó kapocs, amely még az egymás iránti ellenszenvet is felülírja?

VÁGY A BIZTONSÁGRA

Ács Mónika Eszter szomato-pszichoterapeutát, klinikai szakpszichológust gyakran keresik fel páciensek azzal, hogy bár a partnerüket hibáztatják a boldogtalanságukért, úgy érzik, képtelenek változtatni a helyzetükön. A szakember szerint ők azok, akik nem bírják az egyedüllétet:

– A társfüggőség az egyedüllét képességének a hiánya. Kialakulásának gyökerei a csecsemőkorra nyúlnak vissza. Ha az anya „elég jó”, a baba szükségleteit ráhangolódva kielégíti, a kicsi jó eséllyel tud biztonságos kötődést kialakítani iránta. A csecsemő az édesanyjával való egységben éli meg önmagát. Aztán ahogy cseperedik, úgy jön rá, hogy különálló, és ha az anyával való kapcsolata biztonságos, megtanul egyedül lenni, a szülő támogató jelenlétében. Ezt a biztonságos jelenlétet beépíti a belső világába, ezért felnőttként már ez is elegendő biztonságot nyújt. Ám ha ez nem így történik, az egyén belső világa félelmekkel telik meg, és folyamatosan igényelni fogja egy másik személy jelenlétét. Még akkor is, ha az bántalmazó, mert még egy olyan kapcsolat is jobb, mint az egyedüllét.

Ha a babának az elszakadás előtt nem volt lehetősége megélni a biztonságos kötődést, hiába tűnhet önállónak, valójában mindig ezt a biztonságot keresi. És ez a vágy folyamatosan akadályozhatja a felnőtté válás folyamatában, és olyan életszakaszokban is függőségi kapcsolatok kialakítását eredményezheti, amelyekben épp az önállóság kivívása volna a feladat – hangsúlyozza a szakember. Mindannyian a kötődési mintánknak megfelelően választunk társat, így ismétlődik a traumatikus kötődési minta, és ezért választunk hasonló partnert. Ezen a mintán hosszadalmas, nehéz önismereti munkával lehet változtatni.

PÁRHUZAMOS KAPCSOLATOK

A társfüggő személy a másiktól teszi függővé önértékelését, véleményét, hangulatát vagy tetteit. Nem érzékeli a határt önmaga és a másik között, könnyen befolyásolható, ugyanakkor akaratos és manipulatív. Kapcsolataiból hiányzik a kölcsönös szabadság biztosítása és az önállóság. Vágyik a másik féllel való összeolvadásra, de fél is attól, hogy ő maga megszűnik a túlzott közelségben. De az is ijesztő számára, ha a másik nagyobb távolságot tart. Így alakul ki a se vele, se nélküle kapcsolat.

Ács Mónika Eszter szerint társfüggőség állhat amögött is, amikor valaki nem képes lehorgonyozni egy partner mellett, hanem több kapcsolat párhuzamos fenntartására van szüksége. A dolog bonyolultabb a túlbiztosításnál. A személy belső világa nem integrált egész, hanem össze nem egyeztethető részekben éli meg önmagát. Ilyen, amikor valaki önmagában szétválasztva éli meg a szentet és a profánt, a tisztességes polgárt és a buja élvhajhászt. Azért van szüksége legalább két személy közelségére, mert így a részeit egymástól elkülönülve kielégítheti, és így énrészei nem kerülnek konfliktusba egymással.

NE KÜLSŐLEG OLDJUK MEG A BELSŐ PROBLÉMÁKAT!

A pszichológus azt tanácsolja, hogy ha valaki észreveszi magán a társfüggőség jeleit, érdemes erről szakemberrel konzultálnia.

– A társfüggőségből ki lehet szabadulni, de ritkán megy önerőből és fájdalommentesen – figyelmeztet a szakember. – Nem is gondolnánk, mi mindenbe kapaszkodhat egy társfüggőségtől szenvedő, személyiségzavaros ember. Mivel a kapcsolatát nem tudja helyesen kezelni, gyakran keres menekülőutat az alkohol, a drog vagy a partnere megcsalásának formájában. Vagyis külső segítséggel próbálja megoldani a belső problémáját. Pedig ezekre a mélyen gyökerező lelki sérülésekre csak a belső munka, a pszichoterápia nyújthat igazi segítséget. A pszichológussal kialakított biztonságos kapcsolat tud újfajta biztonságos kötődési mintát nyújtani. A pszichoterápiás kapcsolat maga ad korrektív élményt, aminek alapján a páciens képes lesz elkötelezett, tudatos, szabad együttműködésen alapuló kapcsolatokat kialakítani. Ezek önmagukban is a gyógyulás eszközei, ám elérésükhöz fel kell számolni a romboló kötődéseket, hiszen szükség van arra, hogy érzelmileg és fizikailag is kiszabaduljon a társfüggő kapcsolatból. A terápia alatt megtanult új mintát az érintett képes lesz alkalmazni a jövőben. Fontos hangsúlyozni, hogy azért kell szakmai segítségért fordulni, mert számtalan mentális következménye lehet annak, ha valaki egy kapcsolatban boldogtalan, és csupán a függőség miatt nem lép ki belőle. Lehet ez hangulatzavar, durvább szorongás, de akár pszichoszomatikus, a lelki működési zavart szimbolizáló testi tünetek is megjelenhetnek.

* * *

Honnan ered az elnevezés?

A társfüggőség kifejezést először az Anonim Alkoholisták csoportja használta az Egyesült Államokban a szenvedélybeteg hozzátartozójának jelölésére. Megfigyelték, hogy bármilyen romboló is egy alkoholistával való kapcsolat, a partnere annyira kötődhet és ragaszkodhat hozzá, hogy nehezen képes elhagyni. Ha mégis sikerül, gyakran ismét alkoholistával köti össze az életét. Mindebből arra következtettek, hogy létezik egyfajta közvetett alkoholfüggőség, amikor valaki az alkoholfüggőtől függ. Ezért külön terápiás csoportokat szerveztek számukra is. Az eredeti jelentés idővel átalakult, és a társfüggőség ma már bármely embertől, közösségtől, rendszertől, kulturális vagy társadalmi intézménytől való kapcsolati függést jelenti.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.