Színekbe kódolva

Kimondatlan üzenetek

/ 2016.12.22., csütörtök 15:13 /

Kihasználhatjuk a színek testi-lelki jó hatásait, és szavak nélkül is üzenhetünk velük, ha tudatosan választunk közülük.

Az év végi ünnepekre színes díszek kerülnek a lakásba, színes papírba csomagoljuk a színes ajándékokat, és a vendégségekre nagy gonddal választjuk ki az öltözékünket. Érdemes átgondoltan olyan árnyalatok mellett dönteni, amelyek azt a hatást váltják ki, amit szeretnénk.

A karácsony színei

A karácsonyi ünnepkör jellemző színeinek megvan a saját szimbolikájuk. A fenyőfa örökzöldje az élet, a túlélés jelképe. A piros szín egyesek szerint Krisztus vérét szimbolizálja, mások szerint a paradicsomba való visszatérésre utalnak a karácsonyfát díszítő piros gömbök. A zöld és a piros együtt Jézus feltámadására utal. A fehér a karácsonyt megelőző böjt és Krisztus testének, a megváltásnak a jelképe – az éjféli mise oltárterítője is fehér. Másfelől viszont a tél színe is, a hó tisztaságára utal. Az arany az ajándékozás szimbóluma, a háromkirályok egyikének ajándékára, az aranyra emlékeztet; másfelől a Nap és a Megváltó fényének jelképe is.

Válasszunk hatást!

Lássuk, melyik szín milyen hatású.

A piros a szeretet, a szerelem, a szenvedély színe, de az agresszióé és a hatalomé is. Jól hat kimerültség, fáradtság, fásultság ellen. Azoknak is jó lehet ez a szín, akik kissé elnyomva érzik magukat a családi eseményeken, mert a piros ruha szinte garantálja, hogy előtérbe kerüljenek. Azok viszont kerüljék, akik feszültnek érzik magukat, mert még jobban felpörgeti őket.

A narancssárga kifejezetten optimista árnyalat, energiát, boldogságot sugároz, és tevékenyebbé, bátrabbá teszi a visszahúzódó, félénk embereket. Mivel a mellékvesére hat, növeli a fizikai energiaszintet, és az emésztést is segíti, ami nagyon jól jöhet az ünnepi trakta idején.

A sárga megnevettet, jobb kedvre derít, így lehangoltság esetén kifejezetten ajánlott. Képes a memóriát, különösen a vizuális memóriát serkenteni. Segíti a kommunikációt és az emésztést, ám túlzásba nem érdemes vinni, mert egy idő után fárasztó.

Az arany komoly, mégis kedélyjavító szín, egyesek szerint segíthet az enyhébb depressziós tüneteken, sőt félelem, bizonytalanság esetén is.

A zöld harmóniát áraszt és egyensúlyt teremt az agyban. Mivel a szem retinájának receptorai nagyon fogékonyak rá, vonzza a tekintetet, ezért akkor válasszuk, ha nem bánjuk, hogy sokan fognak ránk figyelni. Azoknak is ajánlott, akiket stresszel az ünnepi készülődés, mivel ellazítja a testet és a lelket. Ám a túl sok tompává tehet.

A kék nyugtat, lassítja a pulzust, hűti a testet. Elmulasztja a migrént, csökkenti a vérnyomást, enyhíti az alvászavarokat. A túl sok viszont melankolikussá, elvágyódóvá változtathatja a hangulatunkat.

A lila egyfelől a hatalmat és a méltóságot képviseli, másfelől intellektuális és spirituális szín, amely egyesíti a kék nyugtató hatását és a piros energikusságát. Erősíti az önbizalmat, fokozza a koncentrációs képességet, de túlérzékennyé is tehet.

A barna nyugodt, természetes árnyalat, kényelmet és biztonságot jelent.

A fehér tiszta és érzékeny személyiségre utal, érdemes azonban valamilyen élénk színnel kombinálni.

A fekete segíti a befelé fordulást, amire ilyenkor télen nagy szüksége lenne a lelkünknek. Akik gyakran hordanak feketét, általában ezzel igyekeznek megkülönböztetni magukat a többiektől és kiemelkedni a tömegből. De ha túlzásba visszük, elvonja az energiánkat, és depresszív lelkiállapotot válthat ki.

Az ezüst hűvös, logikus, racionális szín, biztonságot, harmóniát sugall. Akkor érdemes élni a hatásával, ha tisztán, logikusan szeretnénk érvelni, nyugodt és tiszta fejre van szükségünk.

A rózsaszín az idealizmust, a finom lelket, a naivitást jelképezi. Problémák esetén erősítheti a belső harmóniát és megnyugtat.

* * *

Etikett ajándékozáshoz

Általános szabály: ne a magunk, hanem a megajándékozott ízlése szerint válasszunk.

Kislányok: sokáig kedvelik a rózsaszínt, de figyelni kell, mikor nőnek ki a hercegnős korszakukból, és csapnak át a kamaszok fekete időszakába.

Visszahúzódó rokon/barát: kerülendő minden figyelemfelhívó, főleg az erőteljes piros szín.

Erőteljes, színes egyéniség: nem fog örülni a visszafogott szürkének.

Sárgás bőr, meleg haj- és szemszín: meleg árnyalatok és arany ékszerek.

Hűvös, természetes színekkel megáldottak: hűvösebb színek és ezüst ékszerek.

Gyerekek: élénk, vidám színek.

* * *

Ahány kultúra…

A vörös Kínában a jó szerencse, a boldogság, Japánban az élet, Indiában a tisztaság jelképe. A narancssárga Hollandiában a királyi családra (Oránia–Nassau-ház, hollandul Oranje) utal, nem véletlenül öltöznek a hollandok a nagyobb ünnepeken narancsszínbe, Írországban viszont a protestáns vallást jelképezi. A sárga a kínai császárok szent színe volt, ma is királyi a jelentése, ugyanakkor Egyiptomban a narancssárgával együtt a gyász kifejezője. A zöld az ír zászlón a katolicizmus jelképe, az Egyesült Államokban a pénzé, Kínában viszont gonosz színnek tartják. A kék Ukrajnában a jó egészség, Dél-Afrikában a boldogság, Izraelben a szentség szimbóluma. A lila Indiában a reinkarnációra, míg Thaiföldön a gyászra utal. A rózsaszínnek szegénység a jelentése a dél-afrikai zuluknál. A fekete Kínában a bizalom színe, Új-Zélandon pedig a hazafiasság jelképe. A fehér Ázsia nagy részén a gyász színe, de Magyarország egyes vidékein (például az Ormánságban) is sokáig fehéret viseltek a gyászolók, Afrika jó részén azonban a jó szerencséhez és a békéhez kötődik. Pápua Új-Guinea gyászolói szürke ruhát öltenek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.