Tervezzünk új prototípust az életünknek!

Ahogy a dizájnerek gondolkodnak

/ 2017.09.27., szerda 09:38 /

A dizájnerek munkamódszerét is segítségül hívhatjuk, ha az útkeresés időszakát éljük. A design thinking, azaz a tervezői gondolkodásmód szerint ugyanis a formatervezésben bevált néhány eljárás használatával jobbá, teljesebbé tehetjük az életünket.

Ha körbenézünk magunk körül, olyan autókat, bútorokat, háztartási és kommunikációs eszközöket látunk, amelyeket úgy terveztek, hogy kényelmesen és egyszerűen használhassuk őket, de közben alkalmasak legyenek a funkciójuk betöltésére is. A formatervezői munka során minden részfeladat egy problémafelvetéssel kezdődik, s a megoldásán addig dolgozik egy csapat, és addig finomítja az elképzeléseit, amíg a lehető legjobb végeredményig jut el. Kiderült, hogy a formatervezés során kialakított folyamatok működhetnek az életünk tervezésében is.

A design thinking, azaz formatervezői gondolkodás elmélete azonban nem új keletű, öt évtizedes múlt és rengeteg kutatás áll mögötte. Mostani népszerűségét annak köszönheti, hogy Bill Burnett és Dave Evans, a stanfordi egyetem oktatói, akik formatervezőként számos termék tökéletesítésében vettek részt – többek között az Apple első lapos számítógépét és az egyik egerét is ők tervezték –,nemrégiben könyvet írtak a témáról, amelyben rengeteg gyakorlati tanácsot adnak az életüket újragondolni kívánó olvasóknak.

A legjobb megoldás nyomában

A Tervezd meg az életed! című könyv bestseller lett Amerikában, az itthoni megjelenése után pedig a könyv kiadójának felkérésére Komócsin Laura executive coach félnapos workshopot készített a kötet alapján. A szakember azt mondta, hogy a formatervezői gondolkodás különlegessége leginkább a problémákhoz való hozzáállásban érhető tetten: itt nem az egyetlen megoldás megtalálása a cél, hanem többféle lehetőséget kell megvizsgálni, a gyakorlatban tesztelni, hogy a folyamat végén a legjobb megoldás szülessen.

Elmesélte, hogy több olyan 40-50 éves ügyfele van, akinek megvan mindene, mégsem boldog, és naponta felteszi magának a kérdést, hogy mi az értelme az életének. A design thinking az ilyen helyzetekben is segít. Komócsin Laura ezt így magyarázta:

– Sokan nem a saját életüket élik. Olyan munkájuk van, amit évtizedek óta végeznek, de nem jelent örömet számukra. Egy idő után azonban óhatatlanul is felbukkan a vágy valami más után. Ilyenkor néha azt javaslom az ügyfélnek, hogy gondolkozzon formatervezőként. Megkérem, hogy vezessen naplót, és nézze meg, melyek azok a tevékenységek, amelyek örömet szereznek neki napközben.

Példaként egy neves orvos esetét említette, aki évtizedeket húzott le a baleseti sebészeten, de egy idő után teljesen kiégett. Nem bírta tovább elviselni, hogy szinte mindennap meghalt valaki a kezei között. Úgy érezte, zsákutcában az élete, nem ért máshoz, csak a sebészethez, de ha még egyszer a műtőbe kell mennie, ő nem fogja túlélni a napot. Sokáig gondolkodott, mihez kezdhetne, és rájött, hogy a kezével szeret és tud is dolgozni a legjobban. Kitanulta az órásmesterséget, és élete derekán mindent elölről kezdett, teljes anyagi bizonytalanságban. Mindezekért jutalma egy olyan hivatás volt, amit a nap nyolc órájában nagy megelégedéssel végzett.

Elmaradhatatlan lépések

Hogy működik a design thinking? A formatervezői gondolkodás módszertana nincs kőbe vésve, ugyanakkor vannak lényeges állomások a folyamatban.

1. lépés: definiáljuk a problémát!

Gyakran nem is tudjuk pontosan megmondani, mi az, amivel elégedetlenek vagyunk az életünkben, csak azt érezzük, valami nem stimmel. Ezért meg kell vizsgálnunk életünk különböző területeit (szerelem, munka, egészség, szabadidő), és összehasonlítani a valós helyzetet azzal az igénnyel, amire tervezni szeretnénk.

2. lépés: ötleteljünk!

Miután sikerült meghatároznunk a problémát, gyűjtsünk össze minél több ötletet arra, hogyan tudnánk megoldást találni rá. A tervezői gondolkodás látványos, kreatív fázisába értünk, ahol a legfontosabb szabály, hogy nincs lehetetlen. Az előző fázis fókuszálása után kitágíthatjuk a látóhatárt, elrugaszkodhatunk a valóságtól.

3. lépés: prototípus készítése

Ebben a fázisban a nekünk legjobban tetsző ötleteket megeleveníthetjük azáltal, hogy leírjuk, hogyan változik az életünk 1 hét/1 hónap/1 év/5 év múlva, ha azt a megoldást választjuk. Kérjük ki számunkra fontos emberek véleményét, kérdezzük meg, ők mit gondolnak.

4. lépés: tesztelés

A prototípusok tesztelésére szükség van, hogy visszajelzést kapjunk arra, jó irányban gondolkodtunk- e. Kiderülhet, hogy a kezdetektől rosszul közelítettünk a probléma felé, de az is, hogy már csak tökéletesítenünk kell a megoldást. Kikérhetjük egy általunk nagyra becsült ember véleményét is. Főleg karrierváltás előtt jól jöhet, ha megkérdezünk az általunk vágyott szakmában dolgozót a hivatása rejtelmeiről. Egy ilyen beszélgetés megerősíthet a döntésünkben, de el is tántoríthat tőle.

Ha nehezen boldogulunk, kérhetünk segítséget is. Számos tréning és kurzus kínálja itthon is a tervezői gondolkodás elsajátításának lehetőségét, és az interneten szabadon hozzáférhető jó néhány tanulmány, előadás, webinar alapján tájékozódhatunk a módszer legfontosabb ismérveiről.

* * *

Odüsszeia-terv

A szakemberek szerint ahhoz, hogy egy kis távolsággal tudjunk ránézni az életünkre, érdemes három különböző élettervet készíteni, amiből látszik, merre tartunk. Írjuk le 10-15 mondatban, hogyan alakulna az életünk, ha

úgy folytatódna, hogy nem változna semmi a munkánkban és a magánéletünkben;

hirtelen megszűnne a jelenlegi élethelyzetünk;

nem számítana a pénz, és szabadon megtehetnénk bármit, amit elképzelünk.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.