Tükröm, tükröm...

Miről árulkodik a testünk?

/ 2017.05.24., szerda 17:07 /

A reggelente tükör előtt, készülődéssel töltött idő kiválóan alkalmas a néhány perces önvizsgálatok elvégzésére, és így a testi-lelki egészségünk megőrzésére.

Senki nem ismeri nálunk jobban a testünket. És gyakran még mi sem tudjuk a jelzéseit olvasni, pedig jóval a baj bekövetkezése előtt, időben figyelmeztet. Legyünk tudatos szemlélők, értsük meg jobban, mi zajlik bennünk, hogy megelőzhessük a betegségeket, vagy mielőbb a gyógyulás útjára léphessünk.

Száj, íny, fogak

Ha az ínyünk vörös, duzzadt, érzékeny, fogmosás közben vérzik, vagy a fogaink meglazultak, szinte biztosan bakteriális fertőzés okozta gyulladásban van az ínyünk. Bármelyik tünet esetén forduljunk fogorvoshoz. A megelőzés érdekében tanácsos rendszeresen eljárni szűrésekre, tisztításra.

A szájüregben megjelenő sárgás vagy fehér színű kis fekély, az afta ártalmatlan, viszont a gyakori, kiterjedt, fájdalommal járó előfordulása akár belgyógyászati problémára is utalhat.

A nyelvünk jó esetben rózsaszín, sima felületű és nedves. Elszíneződést és lerakódást például rossz emésztés vagy gombás fertőzés okozhat.

Szem

A szemhéjon lévő sárga pöttyök magas koleszterinről, a kidülledő szem és a szemöldök fül felőli végének kikopása a pajzsmirigy túl- és alulműködéséről, a „vérben úszó” szem magas vérnyomásról, a sárga pedig máj-, epe- vagy hasnyálmirigy-problémákról árulkodik. A cukorbetegek szeme sokkal érzékenyebb, így hajlamosabbak zöld- és szürkehályogra, villanások, foltok észlelésére. Ha észrevehetően romlik a látásunk, vizsgáltassuk ki magunkat.

Mell

Először a tükörben, csípőre tett kézzel vegyük alaposan szemügyre a mellünket. A megszokott méretűnek, formájúnak és színűnek kell lennie. Ezután a fejünk fölé emelt kézzel figyeljük meg ugyanezeket. Ebben a tartásban ellenőrizzük, hogy enyhe nyomásra jön-e folyadék a mellbimbókból. Aztán dőljünk hanyatt, és először az egyik, majd a másik kezünk ujjbegyeivel körkörös, határozott, de finom mozdulatokkal tapogassuk végig a mellünket, a szegycsontunkat, a dekoltázsunkat, a kulcscsontunkat és a hónaljunkat is. Majd álló helyzetben is végezzük el ezt. Ha bőrelváltozást látunk, csomót tapintunk, szokatlan a mellünk formája, vörös, fáj, viszket vagy duzzadt, a mellbimbónk befelé fordult vagy a helyéről elmozdult, forduljunk orvoshoz.

A menstruáció utáni napok a legalkalmasabbak a vizsgálatra, hiszen előtte és közben is érzékenyebb, duzzadt a mellünk. Próbáljuk minden hónapban ugyanabban az időszakban elvégezni, hiszen a rendszeres önvizsgálat éppen annyira fontos, mint az évenkénti mammográfia.

Haj

Átlagosan napi 80-100 hajszálunk hullik ki, de számolás helyett inkább hagyatkozzunk a szemünkre. Ha többnek érezzük a szokásosnál, vagy megváltozott a hajunk állaga, kezdjük el keresni az okokat. Ez lehet a stressz okozta átmeneti (és visszafordítható) hajhullás, amit komolyabb lelki vagy fizikai próbatétel, akár depresszió, betegség vagy munkahelyi kihívások válthatnak ki. Igyekezzünk eleget aludni, kikapcsolódni, szükség esetén szedjünk táplálékkiegészítőt, és fél éven belül helyre fog állni a megszokott állapot.

Fénytelen, töredezett, elvékonyodó hajat a nem megfelelő táplálkozás okozhat. Ilyenkor a szervezetünk minden tápanyagot a létfontosságú szervek felé irányít, így a hajnak már nem jut elég. Kerüljük a feldolgozott ételeket, a gyorséttermeket, főzzünk a piacok gazdag kínálatából.

Ha éppen diéta idején tapasztaljuk a hajhullást, valószínűleg kiiktattuk a zsírt az étkezésünkből, s vele együtt a zsírban oldódó tápanyagok, például a haj egészségéért felelős D-vitamin jótékony hatását. Válasszunk telítetlen zsírokban és ómega-3 zsírsavban gazdag ételeket, ilyenek az olajos magvak, az olívaolaj, az avokádó, a tengeri halak és az étcsokoládé.

Ha nemcsak a hajunk hullik, de éjszaka megizzadunk, napközben elönt a forróság és általában nincs energiánk, akkor nem iszunk eleget. Mérjük meg a testsúlyunkat, és 25 kilónként igyunk naponta egy liter vizet, amit a bőrünk, a hajunk és az izmaink is meg fognak hálálni.

Köröm

Körömprobléma esetén legelőször bőrbetegségre (gombás fertőzésre, sömörre, gyulladásokra, ekcémára) kell gyanakodni, de még nagyon sok mindenben útmutatóként szolgál a kezünk.

A körmünk folyamatosan nő, viszont ez a korral lassul. Amíg a gyerekeké három, az időseké hat hónap alatt nő le. Ez abból a szempontból fontos, hogy a rajta látható jelekből következtetni lehet betegségek, traumák időpontjára. A köröm idősebb korban megvastagszik, így a már nem menstruáló, de nagyon vékony körmű nőknél lehet ez csontbetegségekre utaló jel. A fehér foltokat erőhatás, például ütés vagy durva manikűr okozhatta.

A kanál alakú, homorú köröm vas- és fehérjehiányra, cukorbetegségre utalhat, a köröm felszínén lévő vízszintes mélyedések pedig már megtörtént komolyabb fertőzés, infarktus, műtét, kalciumszegénység vagy alacsony vérnyomás következményei. A hosszanti barázdák lehetnek a kor jelei, de ízületi problémák, sömör, vas-, folsav- vagy fehérjehiány figyelmeztetői is. A töredező köröm leginkább tápanyaghiány jele, esetleg a pajzsmirigy alul- vagy túlműködéséé.

* * *

Mennyi az annyi?

A testtömegindex az ideális testsúlyunkról árulkodik. Úgy számolhatjuk ki, hogy a kilónk számát elosztjuk a méterben számított magasságunk négyzetével. Például 63,5 kg és 1,7 méter esetén 63,5:2,89 = 21,97.

Mivel a rendszer nem különbözteti meg a csontok és az izmok súlyát, előfordulhat, hogy egy nehéz csontozatú vagy izmos embernek magasabb az indexe, mint egy túlsúlyosnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.