valasz.hu/esszencia/julius-124467

http://valasz.hu/esszencia/julius-124467

Újra az iskolapadban

„Az egyetem a bakancslistámon szerepelt”

/ 2017.06.28., szerda 17:54 /

Az idei szünidő nemcsak kétszeres anyukaként köszöntött Varga Izabellára, hanem diákként is. A színésznő ugyanis egyetemi hallgató lett, hogy valóra váltsa gyerekkori álmát.

– Talán kevesen tudják rólad, hogy pszichológus szerettél volna lenni, fel is vettek az egyetemre.

– Amikor az akkori Jugoszláviában kialakult helyzet miatt Magyarországra költöztem, nagyon fájt, hogy le kellett térnem arról az útról. Utólag azonban azt gondolom, talán jó is, hogy így alakult, mert akkoriban túlságosan érzékeny lettem volna ahhoz a munkához. Viszont azóta sem tettem le arról, hogy segítő emberként dolgozzam. A bakancslistámon mindig is az első helyen volt, hogy egyszer egyetemi diplomát szerezzek, és beteljesítsem a régi álmom.

– És ennek most jött el az ideje?

– Attól a pillanattól, hogy Anna megszületett, csak rá koncentráltam, semmi sem hiányzott, amiben ő nem vehetett részt. És Sára születésével ez csak erősödött. Aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy Sára is iskolás lett, és ott álltam egyedül a szabadidőmmel. Kézenfekvőnek tűnt, hogy számot vessek azzal, mi minden maradt ki az életemből, és mi az, ami ezek közül hiányzik. Sebtében a sport volt az első, ami eszembe jutott, hiszen világéletemben örömöt és sikerélményt adott. Majd egyre jobban hozzászoktam ahhoz, hogy a lányainkon kívül én is létezem, és vannak még terveim saját magammal kapcsolatban is. A tanulás volt mindig is a másik szenvedélyem. Akkor találtam rá a Coaching Akadémiára, amit elvégeztem. A legjobb döntés volt. Megnyílt egy régi-új világ előttem, a sikereim miatt pedig egyre magasabbra tettem a lécet. Most azért tanulok, hogy egyetemi végzettségű coach, facilitátor legyek.

– Miben más ez, mint a pszichológus?

– Andragógia szakon végzem, csak felnőttekkel dolgozom majd, és csak lelkileg egészséges emberekkel.

– Nem furcsa, ha képletesen is, de visszaülni az iskolapadba?

– Ezzel bevállaltam, hogy negyvennégy évesen kikerülök a komfortzónámból, és kipuhatolom, hol tartok, mire vagyok képes. Mindig is elszántan tudtam küzdeni, és szüleimnek hála, bíztam a képességeimben, de most nem tudtam, tart-e még ez a réges-régi lendület... Az, hogy minden vizsgámra ötöst kaptam, olyan visszaigazolás, ami hatalmas büszkeséggel tölt el: ha valamit nagyon akarok, azt még mindig nagyon jól tudom csinálni. A színészet ugyanis nem kényeztet el bennünket, az eredmény mindig végtelenül szubjektív, előfordulhat, hogy ugyanazért a dologért az egyik ember rajong, a másik viszont szívből utálja. Szomjazta a lelkem ezt a fajta megmérettetést, amikor fehéren-feketén ki tud derülni, hogy jól csináltam-e a dolgom, és az eredmény egyértelmű, mert racionális, senki nem veheti el. Doppingol, óriási örömöt szerez, és kihat az életem összes más területére az az elégedettség, amit most, a vizsgaidőszak után érzek. Nagyon sokat tanultam magamról is az egyetemen, kedvenc tantárgyaim most is, akárcsak régen, a pszichológia és a szociológia.

– Hogy fér bele az életedbe?

– Sok időmet és energiámat viszi el, de cserébe sokkal többet ad vissza. Szerintem mindenki azt kapja egy képzéstől, amit elvár. Más felnőtt fejjel egyetemre járni: olyan dolgokat tanulok, amik módfelett érdekelnek, és szomjazom a tudást, hiszen komoly terveim vannak vele. Volt olyan, hogy máshogy nem jött össze, így húzós munkanapok után este tízkor lefeküdtem, de hajnali kettőre felhúztam az órát, négyig tanultam, aztán visszafeküdtem. A gyerekeim azt hitték, elment a józan eszem, a férjem viszont csak mosolygott, és azt mondta, hogy így, a tanév vége felé ennél szebb példát nem adhattam volna a lányainknak, ez többet ért minden „húzzatokbelemertévvégevan”-típusú hegyi beszédnél. És igaza van, ha ez hatással van az ő tanulási moráljukra, akkor hip, hip, hurrá!

– Lesznek majd ügyfeleid is?

– Már most is vannak, igaz, kevesen, mert a Barátok közt forgatásával járó, nehezen tervezhető időbeosztásommal ezt a munkát nem könnyű összeegyeztetni. Az elején elsősorban business coachinggal foglalkoztam. Azok, akikkel az akadémia elvégzése után kezdtem, a mai napig ragaszkodnak hozzám, és elfogadják, hogy ők függnek az én órarendemtől, és nem fordítva. Többre egyelőre, sajnos, nincs időm.

– A tanultakat hasznosítod például a gyereknevelésben is?

– Nagyon szerető és gondoskodó családban nőttem fel, onnan hoztam a mintát, és ehhez hozzátettem a magam ösztönös elképzeléseit, amik nem is bizonyultak rossznak. Például, amikor Anna pici volt, és mentünk érte az óvodába, mindig fent volt a fa tetején, mire a barátnőm megkérdezte, hogy nem féltem-e és ilyenkor mit tudok csinálni. Azt válaszoltam, hogy imádkozom. Mert nagyon örültem, amiért fel mert menni a fa tetejére, és eszem ágában sem volt lebeszélni arról, hogy vagány és bátor legyen. És most, amikor már tizenhat éves, ugyanígy vagyok ezzel. Nagyon önálló, hihetetlenül magabiztosan jár-kel a világban, elképesztő programokat szervez magának. Ez elég ijesztő, nehéz volt megszokni és elfogadni, jó lenne, ha örökké teljes biztonságban tudnánk, de nem tehetünk mást, mint annak idején az oviban: örülünk az erejének és a határozottságának, és imádkozunk.

– A férjed, Lendvai Zoltán, szabadúszó rendezőként sokat dolgozik vidéki színházakban. A szünidőben igyekeztek pótolni az elmaradt közös programokat?

– Nem pótolgatni akarunk, hanem azt az időt, ami éppen adatik, jól eltölteni. Minden napból próbálok valami olyat kihozni, amire jó visszagondolni. Ezt is a szüleimtől tanultam. Ha elutazunk, last minute útra megyünk, mert akkor szoktuk eldönteni, mihez van kedvünk, amikor éppen ott állunk előtte. Akarunk-e egyáltalán útra kelni, vagy az lenne a legjobb, ha itthon maradnánk? Mert erre is volt példa, és az egyik legszebb nyarunk volt, amikor vettünk egy nagy grillsütőt, sütöttünk-főztünk a kertben, a helyi termálfürdőbe jártunk úszni és a Duna-partra sétálni a kutyánkkal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.