Ünnepi magtár

/ 2016.12.22., csütörtök 15:20 /

Kész a bejgli, a vaníliás kifli és a zserbó, de mihez kezdjünk a maradék olajos magvakkal, mákkal? Készítsünk borkorcsolyát, egy könnyű italt, ehető ajándékot, vagy az örök klasszikust.

Pörkölt fűszeres magvak

Hozzávalók:
10-10 dkg dió, mandula, mogyoró, kesudió
1 ek. olaj
1 ek. friss rozmaring
1 ek. friss kakukkfű
1/2 tk. durvább szemű só
nagy csipet bors vagy csilipehely

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral. Szórjuk egy tálba a magvakat, locsoljuk meg az olajjal, és alaposan forgassuk össze, hogy bevonja a szemeket. Szórjuk rá a felaprított rozmaringot, a lecsipkedett kakukkfüvet, a sót és a borsot, majd ezekkel is jól forgassuk össze. Terítsük szét a keveréket a tepsin, és 12-15 perc alatt pirítsuk meg. Félidőben keverjük át, hogy egyenletesen süljenek a magvak. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kínáljuk vagy csomagoljuk.

Diópesztó

Hozzávalók:
15 dkg dió
7–10 ek. olívaolaj
1 1/2 tk. akácméz
só, bors

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsin 12-15 perc alatt pirítsuk aranybarnára a diót. Mahagóniszíne lesz, a héja itt-ott lepereg, és mennyei az illata. Még forrón borítsuk egy száraz konyharuhára, csomagoljuk bele, és dörzsöljük le róla a héjat, amennyire csak tudjuk. Ha kihűlt, szórjuk egy késes aprítóba, sózzuk, borsozzuk, aztán indítsuk el a gépet. Amikor kezd egészen apró lenni a keverék, kanalazzuk bele az olajat és a mézet. Keverjük egészen krémes állagúra. Kóstoljuk meg, ha kell, még tegyünk bele mézet.

Használhatjuk tészták szószaként, tejszínnel hígítva húsok mártásaként, sajttálak mellé tunkolónak, vagy vaj helyett szendvicsekbe kenve.

Tipp - Bármilyen olajos magból készíthető pesztó, és kipróbálhatjuk különböző ízű mézekkel is.

Mákos guba

Hozzávalók: 5 nagy kifli
15 dkg mák
10 dkg porcukor
1 liter tej
1 marék mazsola (elhagyható)
5 dkg vaj

Karikázzuk fel a kifliket 1 centis darabokra, terítsük szét egy tálcán vagy nagyobb tepsin, és hagyjuk a levegőn szikkadni. Ez azért kell, mert szárazon könnyebben magába fogja majd szívni a tejet. Ha erre nincs időnk, egy tepsin szétterítve tegyük 180 °C-os sütőbe a kiflikarikákat, és hagyjuk pár percig szikkadni, pirulnia nem kell. Melegítsük langyosra a tejet, és több részletben öntsük egy nagy tálban a kiflikre. Mindig várjuk meg, amíg beszívja, óvatosan keverjük meg, csak utána öntsük az újabb adagot. Ezt addig ismételjük, amíg már átitatódtak, de még nem áztak szét a karikák.

Vajazzunk ki egy magasabb falú, közepes méretű sütőformát. Ez lehet tepsi, tortaforma vagy kerámiatál.

Vegyítsük össze a mákot és a porcukrot, majd ezt is több részletben keverjük a tejes kiflihez, ügyelve, hogy a karikák ne essenek teljesen szét. (Megtörténik, de úgy is nagyon finom!) Ha szeretjük a mazsolát (vagy a meggybefőttet, az aszalt szilvát), szórjunk bele egy marékkal, majd az egészet lapátoljuk a kivajazott formába. A maradék vajat vágjuk vékony szeletekre, és egyenletesen elosztva tegyük a keverék tetejére. Ez sülés közben majd a gubára olvad és pirul. Süssük a meleg sütőben 35-40 percig, amíg a külseje ropogós, a belseje pedig krémesen puha. Tálaláskor a tetejét hintsük meg kevés porcukorral.

Tipp - Ehetjük magában, szilva- vagy meggylekvárral, esetleg vaníliasodóval.

Mandulatej

Hozzávalók 1 literhez:
2,5 dl hántolt mandula
1 l víz

Egy nagyobb tálban öntsünk a mandulára annyi vizet, hogy ellepje. Lefedve hagyjuk egy éjszakán át ázni. Ennyi idő kell, hogy megszívja magát, jobb ízű és könnyebben emészthető legyen. 8–12 óra elteltével alaposan öblítsük le. Tegyük turmixgépbe, öntsünk rá 1 liter vizet, és turmixoljuk tejszerű állagúra. Béleljünk ki egy szűrőt sűrű szövésű gézzel vagy konyharuhával, és öntsük bele a keveréket. Fogjuk össze az anyag sarkait, majd alaposan nyomjuk ki a levet. Fehér, tiszta ízű, illatos folyadékot kapunk, ami üvegbe öntve 4-5 napig eláll a hűtőben. Fogyasztás előtt rázzuk fel, mert leülepedhet.

A mandulatej a vega, vegán konyha alapanyaga, tejérzékenyek is ihatják, és minden esetben jó, amikor tejet használnánk. Önmagában könnyű ital, de kávé, turmix, sütemények, kekszek és müzli ízesítéséhez is tökéletes.

Tipp - Bármilyen magból ugyanígy készíthető tej, de némelyiknél (pisztácia, dió, kesudió) az áztatási idő lehet rövidebb.

A szűrés után hátramaradt péppel süteményeket, krémeket dúsíthatunk, vagy joghurtba, müzlibe keverhetjük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

„Néha az én fejemben is megfordul, hogy végleg haza kellene költözni”

Véletlenül épp a nagyapa, Molnár Ferenc fényképe alatt ülünk le a Centrál kávéházban, hogy az édesapáról, Sárközi Györgyről szóló új könyvéről és írói terveiről beszélgessünk a Londonban élő Sárközi Mátyással. Nagyinterjú a csütörtöki Heti Válaszban a nyolcvanéves íróval, lapunk állandó szerzőjével.

Ezért nem fogad el állami pénzt a magyar magánszínház alapítója

A magyar színházi élet megkerülhetetlen szereplője lett az idén tízéves Orlai Produkciós Iroda. Ahogy a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, Orlai Tibor a színházi világ csapkodó villámai között megy előre, s az általános panaszkodás közepette még a pénzt is előteremti.