valasz.hu/esszencia/orokbe-fogadott-kedvencek-126764

http://valasz.hu/esszencia/orokbe-fogadott-kedvencek-126764

Vágyvezérelt élet

Tervezzük meg céljainkat!

/ 2017.12.19., kedd 15:39 /

Az életcélunk vezérfonal, amely irányt ad a mindennapoknak. Az év vége jó időszak arra, hogy ránézzünk a vágyainkra és új célokat tűzzünk ki magunknak, egy hónapra, egy vagy akár tíz évre.

A vágyaink mozgásban tartanak minket, hiszen a megvalósításukért cselekednünk kell. Ám mi történik, ha úgy érezzük, elfogytak a céljaink, mert már megvalósítottuk, amit kitűztünk magunk elé, vagy csalódtunk, ezért úgy véljük, felesleges újra nagyot álmodni?

Mérhető célok

Az év végi mentális leltár, a jelentős és hosszan tartó sikerek, valamint a nagy kudarcok mellett az életközépválság a negyedik leggyakoribb élethelyzet, ami átgondolásra késztet arról, mi végre az élet, a munka, a mindennapi verkli. Leggyakrabban 37 és 54 éves kor között éljük át ezt a nihilt, amikor tehetetlenségünkben hajlamosak vagyunk olyan döntéseket is meghozni, amelyeket később megbánunk. Pótcselekvések helyett milyen jó, ha ilyenkor apró, gyors sikereket hozó célokat tűzünk ki, és teljesítjük is azokat!

Célokat kitűzni könnyű, reális és inspiráló célokat meghatározni már nehezebb, az pedig még bonyolultabb, hogy ezeket fel tudjuk „szeletelni”. Nézzünk egy konkrét példát!

Egy középvezető elkezdett spanyolul tanulni, mert a magyar munkája mellett az anyavállalattól is szeretett volna projektmunkát kapni. Bár a munkanyelv az angol volt, úgy vélte, szimpátiát kelt, ha spanyolul is meg tud szólalni. Egy év után úgy érezte, nem halad, csalódott volt, legszívesebben feladta volna a tervét. Egyik kollégája megkérdezte tőle, vajon mennyire reális a célja, és a következő héten mikor lenne elégedett a haladásával. Azt felelte, akkor, ha addigra ismerne 50 új szót. Maga is meglepődött a válaszon, mert az valóban jól mérhető cél volt. Attól kezdve heti feladatokra bontotta a nyelvtanuláshoz kapcsolódó terveit, és egy év múlva elégedetten, már alapfokon beszélt a spanyol kollégákkal.

Akciók és feladatok

Erőss Zsolt, a Csomolungmát magyarként elsőnek meghódító egykori hegymászó egyszer úgy fogalmazott, hogy a létfenntartáson túl kell lenniük egyéb tevékenységeinknek. Ez lehet művészet, sport, hobbi, amiben megtaláljuk életünk magasabb rendű értelmét. Bölcs gondolat, hiszen ha elveszettnek érezzük magunkat, valóban segít, ha egy nagyobb tervet, vágyat fogalmazunk meg, s ez nem más, mint az életcélunk. Talán ijesztő a szó, ám korántsem teljesíthetetlen. Amennyiben válaszként az ugrik be, hogy „boldog szeretnék lenni” vagy „gazdaggá akarok válni”, ezek túl általános vágyak, és csak akkor működnek, ha megtöltjük akciókkal, feladatokkal.

„A pénz, a boldogság csak következmények lehetnek, és nem célok” – mondta George Harrison, a Beatles egykori gitárosa, aki úgy fogalmazta meg életcélját, hogy nyugalmat szeretne találni a lelkében és támogatni a szegényeket, az elesetteket. 1968-ban csoportos utazást szervezett Észak-Indiába Maharisi Mahes jógihoz, és tanulmányozta a transzcendentális meditációt. A Beatles tagjait is rábeszélte az útra, és a még abban az évben megjelent Fehér albumukon szereplő dalok egy részén érződik is India hatása.

Az életcélunk nem visszavonhatatlan és teljesíthetetlen elv, hanem vezérfonal, amely irányt ad az éveinknek. Bruce Lee, az egykori harcművész, színész, producer szerint sok utat lehet követni az úti célunk eléréséhez, azonban az, aki folyamatosan változtat az utakon, soha nem éri el a végét.

Iránytű a mindennapokban

Ha az életcélunkban megállapodtunk magunkkal, jöhetnek a következő feladatok: mi a célunk a következő 1 hónapra, 1 évre, és milyen vágyunkat teljesítsük be az előttünk álló 10 évben?

Egy anyuka a babavárás ideje alatt úgy fogalmazta meg az életcélját, hogy a gyermekeit szeretné tisztességben felnevelni, velük és – ha már kirepültek a családi fészekből – majd nélkülük is sokat utazni. Ez az életcélja annyira beleégett a szívébe és az elméjébe, hogy amikor a gyerekek nagyobbacskák lettek, már velük közösen tervezte az úti célokat, sokszor hátizsákkal, vonattal utaztak az új, vágyott helyszínre. A gyerekei ma már felnőttek, egyikük térképész lett, a másikuk fotós, az anyuka pedig a mai napig sokat utazik, létrehozott egy egyesületet, amely természetvédelemmel foglalkozik és sok pártoló tagot számlál.

Nemcsak az életfeladatunkat, hanem az éves céljainkat sem érdemes gyakran váltogatni, de néha azért érdemes felülvizsgálni őket, hiszen ezeket az élethelyzeteink és a személyiségünk érése is befolyásolja. Jó példa erre az a mérnök, aki napi 12-14 órát dolgozott lelkesen, amikor azonban megnősült és megszülettek az iker gyerekei, állást váltott, olyan munkahelyet keresett, ahol figyelembe veszik, hogy a családjára is szeretne időt áldozni.

A terveinkhez jó, ha górcső alá vesszük a vágyainkat, és ezek vezérfonalként, iránytűként működhetnek a mindennapokban. Érdemes végiggondolnunk: mit szeretnénk, milyen célok megvalósításához érezzük a legnagyobb energiát magunkban? Mi fűt bennünket, mi az, ami lelkesít? Ezek lesznek azok a tényezők, erőforrások, amelyek nehéz időkben is motiválnak bennünket.

* * *

Miért jók a célok?

A vágyakozás, a tervezés mentális edzés, első lépés a megvalósításhoz.

Tudjuk, hogy merre tartunk, a tervek iránytűt jelentenek az út során.
A megvalósítás folyamata mérhető: az eredményeink és a fejlesztési területeink is láthatók.
Nehéz időkben a célok fényt jelentenek az alagút végén, hogy merre tartsunk.
A reális, vágyvezérelt célok ösztönöznek, motiválnak.

A sikerek megünnepelhetők.

* * *

Kérdések a célok tervezéséhez

Mi az életcélom?

Ez alapján milyen célokat tűzök magam elé?

Mit szeretnék megvalósítani a következő 1 hónapban?

Mit szeretnék elérni 1 év múlva?

Hogyan látom magam 3 év múlva?

Mi felé törekszem?

Mi a vágyam 10 évvel későbbre?

Ha tudnám, hogy csak 1 év van hátra az életemből, hogyan élnék, mi változna, mi az, amit megtennék és mi az, amit elengednék?

Ha az előző kérdésre válaszoltam, mit érdemes ebből meghallanom?

Milyen lépéseket teszek a céljaim elérésére?

Mi lesz az első, apró lépésem?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.