Világsztár a megmentőm

Hősök a vásznon, hősök az életben

/ 2017.09.27., szerda 09:43 /

Vannak mozicsillagok, akik a valóságban sem különböznek túlságosan a filmekben tőlük megszokott karaktertől, és hasonló hősiességgel állnak helyt váratlan helyzetekben.

A 70-es évek derekán sokáig tartotta magát az a pletyka, hogy Jean-Paul Belmondót, a franciák imádott „kemény fiúját” egyik este jól helyben hagyta néhány utcai suhanc. Pedig az akkor játszott filmjeiben általában rendületlenül állta a sarat és példásan osztogatta a pofonokat. A moziban látott kemény jeleneteket azonban többnyire vagy csak megrendezik, vagy a sztárok helyett kaszkadőrök viszik vásárra a bőrüket. A hétköznapokban azonban adódhatnak olyan helyzetek, amikor a hírességeknek kell cselekedniük, méghozzá azonnal, mert mások élete a tét.

HARRISON FORD ÉS A HEGYMÁSZÓK

Harrison Ford azok közé a férfi színészek közé tartozik, akik a veszélyes jeleneteket sem szokták átengedni a kaszkadőröknek. A Csillagok háborújának örök Han Solója hol máshol hordaná vállalkozó kedvének bizonyítékait, mint a saját testén. Vágások, hegek és kék foltok sokasága tanúskodik arról, hogy amikor csak teheti, maga ugrik, verekszik, zuhan és áll talpra. Helikopterét is saját maga vezeti. Amivel, ha éppen nem forgat, mások életét menti meg.

2000-ben két fiatal lány, a 20 éves Sarah és a 22 éves Megan az egyesült államokbeli Wyomingban hódoltak kedvenc időtöltésüknek, a hegymászásnak. Nem voltak kezdők, de a 3385 méteres magasság és a váratlan meleg ezúttal kifogott rajtuk, és Sarah rosszul lett. Megan kétségbeesve hívta a segélyvonalat, amely egy helikoptert küldött a megsegítésükre. Amikor a mentőalakulat megérkezett, és személyesen Indiana Jones állt a két fiatallal szemben, kis híja volt, hogy Megan is elszédüljön. Igaz, ő a meglepetéstől. A történet jól végződött, Harrison Ford a legközelebbi kórházba szállította az eszméletét vesztett lányt és barátnőjét, akik nemcsak balszerencséjük, de váratlan és hihetetlen szerencséjük miatt is örökre emlékezni fognak a kalandra.

Harrison Fordnak hét repülőgépe van, mindegyik a Santa Monica-i reptéren várakozik gazdájára, akinek legkedvesebb hobbija a repülés. Bell 407-es típusú helikopterét azonban kizárólag mentőakciókra tartogatja. Állandó alkalmazottai között van egy elsősegélynyújtó csapat is, amely rendszeresen elkíséri őt a bajbajutottak felkutatására. Lehet, hogy nem is sajnálnunk, hanem irigyelnünk kellene azokat, akikhez Harrison Ford érkezik mentésre?

CLINT EASTWOOD ÉS A GOLFOS

Teljesen hétköznapi helyzetben kellett Clint Eastwoodnak is józannak maradnia. Három évvel ezelőtt az akkor már 83 éves színész egy golfversenyt megelőző fogadáson vett részt Kaliforniában. Az esemény igazgatója, Steve John békésen falatozott a többi híresség társaságában, amikor egyik pillanatról a másikra nem tudott se megszólalni, se lélegezni. Senki nem tudta, mi történhetett, azt sem, hogy mit kellene tenni, pánikhangulat tört ki a klubházban. Clint Eastwood azonban megőrizte lélekjelenlétét, és a híres Heimlich-fogás használatával megmentette az igazgató életét. Steve Johnnak ugyanis egy ártatlan sajtdarab akadt a torkán. „Kilencven kiló vagyok, el sem tudom képzelni, hogy volt Clintnek annyi ereje, hogy háromszor is megragadjon hátulról és felemeljen” – álmélkodott az igazgató később, amikor már beszélni tudott.

A színész korábban soha nem folyamodott ehhez az életmentő mozdulathoz. Most is csak azért lépett akcióba, mert látta Steve John szemében a halálfélelmet.„ Három erős szorítás, és már kint is volt az a darab sajt” – mosolygott az amerikai filmek nagy igazságosztója mindenki legnagyobb ámulatára.

GERARD BUTLER ÉS AZ ÚSZÓ

Természetesen vannak olyan sztárok is, akik váratlanul és véletlenül kerültek olyan helyzetbe, ahol szükségük volt a bátorságukra, és egy percig sem gondolkodtak azon, kockáztassák-e az életüket másokért. Ez történt Gerard Butlerrel, még azelőtt, hogy a 300 vagy Az operaház fantomjával világszerte ismert színész lett volna. Skóciában piknikezett az édesanyjával, amikor egy fiú segélykiáltására lett figyelmes. Azonnal a hang irányába futott, és egy fuldoklót látott a folyóban. Tétovázás nélkül a jéghideg vízbe vetette magát, és kivitte a partra a 14 esztendős Daniel Smitht. A biztos haláltól mentette meg a fiút.

Az esetet követően Butler gyorsan a címlapokra került, ám ő szerényen elutasított minden elismerést: „Nem vagyok hős! Ösztönösen cselekedtem. Amikor Danielt kihoztam a vízből, mozdulatlan volt, amitől borzasztóan megijedtem. Boldog vagyok, hogy életben maradt és a szülei visszakapták.”

DEMI MOORE ÉS A TWITTEREZŐK

A hősiesség nem mindig függ a fizikai erőtől. Néha egy kis figyelem is elég. Demi Moore rendszeresen több száz üzenetet kap a rajongóitól, de nem mindig és nem mindenkiét olvassa el. A Twitteren érkezők azonban kivételt jelentenek, a színésznő ugyanis függője a közösségi médiának. „Veszek egy jó nagy éles kést, és szépen végigvágom a karjaimat, hogy ne veszítsek időt!” – válaszolt egy hölgy a sztár egyik bejegyzésére. Demi nem tétovázott. Azonnal megosztotta az üzenetet, és értesítette a hatóságokat. Az ismerősök és a rendőrség segítségével pillanatok alatt azonosították az üzenet hagyóját, és megmentették. A színésznő pedig folytatta misszióját. Néhány hónappal később egy fiatal fiú hagyott elkeseredett üzenetet a Twitterén, miszerint úgysem fog hiányozni senkinek. Demi ismét akcióba lépett, és egy Los Angeles-i segélyvonal segítségével gyorsan eljutott az üzenet Floridába, ahol a fiú lakott. A jeremyllynch néven futó rajongót nagyon labilis lelkiállapotban szállították egy pszichiátriai központba, ahol megfigyelés alá helyezték.

A történtek után a rajongói egyre inkább úgy gondolják, Demi valójában nem is színésznő, hanem őrangyal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.