Világsztár a megmentőm

Hősök a vásznon, hősök az életben

/ 2017.09.27., szerda 09:43 /

Vannak mozicsillagok, akik a valóságban sem különböznek túlságosan a filmekben tőlük megszokott karaktertől, és hasonló hősiességgel állnak helyt váratlan helyzetekben.

A 70-es évek derekán sokáig tartotta magát az a pletyka, hogy Jean-Paul Belmondót, a franciák imádott „kemény fiúját” egyik este jól helyben hagyta néhány utcai suhanc. Pedig az akkor játszott filmjeiben általában rendületlenül állta a sarat és példásan osztogatta a pofonokat. A moziban látott kemény jeleneteket azonban többnyire vagy csak megrendezik, vagy a sztárok helyett kaszkadőrök viszik vásárra a bőrüket. A hétköznapokban azonban adódhatnak olyan helyzetek, amikor a hírességeknek kell cselekedniük, méghozzá azonnal, mert mások élete a tét.

HARRISON FORD ÉS A HEGYMÁSZÓK

Harrison Ford azok közé a férfi színészek közé tartozik, akik a veszélyes jeleneteket sem szokták átengedni a kaszkadőröknek. A Csillagok háborújának örök Han Solója hol máshol hordaná vállalkozó kedvének bizonyítékait, mint a saját testén. Vágások, hegek és kék foltok sokasága tanúskodik arról, hogy amikor csak teheti, maga ugrik, verekszik, zuhan és áll talpra. Helikopterét is saját maga vezeti. Amivel, ha éppen nem forgat, mások életét menti meg.

2000-ben két fiatal lány, a 20 éves Sarah és a 22 éves Megan az egyesült államokbeli Wyomingban hódoltak kedvenc időtöltésüknek, a hegymászásnak. Nem voltak kezdők, de a 3385 méteres magasság és a váratlan meleg ezúttal kifogott rajtuk, és Sarah rosszul lett. Megan kétségbeesve hívta a segélyvonalat, amely egy helikoptert küldött a megsegítésükre. Amikor a mentőalakulat megérkezett, és személyesen Indiana Jones állt a két fiatallal szemben, kis híja volt, hogy Megan is elszédüljön. Igaz, ő a meglepetéstől. A történet jól végződött, Harrison Ford a legközelebbi kórházba szállította az eszméletét vesztett lányt és barátnőjét, akik nemcsak balszerencséjük, de váratlan és hihetetlen szerencséjük miatt is örökre emlékezni fognak a kalandra.

Harrison Fordnak hét repülőgépe van, mindegyik a Santa Monica-i reptéren várakozik gazdájára, akinek legkedvesebb hobbija a repülés. Bell 407-es típusú helikopterét azonban kizárólag mentőakciókra tartogatja. Állandó alkalmazottai között van egy elsősegélynyújtó csapat is, amely rendszeresen elkíséri őt a bajbajutottak felkutatására. Lehet, hogy nem is sajnálnunk, hanem irigyelnünk kellene azokat, akikhez Harrison Ford érkezik mentésre?

CLINT EASTWOOD ÉS A GOLFOS

Teljesen hétköznapi helyzetben kellett Clint Eastwoodnak is józannak maradnia. Három évvel ezelőtt az akkor már 83 éves színész egy golfversenyt megelőző fogadáson vett részt Kaliforniában. Az esemény igazgatója, Steve John békésen falatozott a többi híresség társaságában, amikor egyik pillanatról a másikra nem tudott se megszólalni, se lélegezni. Senki nem tudta, mi történhetett, azt sem, hogy mit kellene tenni, pánikhangulat tört ki a klubházban. Clint Eastwood azonban megőrizte lélekjelenlétét, és a híres Heimlich-fogás használatával megmentette az igazgató életét. Steve Johnnak ugyanis egy ártatlan sajtdarab akadt a torkán. „Kilencven kiló vagyok, el sem tudom képzelni, hogy volt Clintnek annyi ereje, hogy háromszor is megragadjon hátulról és felemeljen” – álmélkodott az igazgató később, amikor már beszélni tudott.

A színész korábban soha nem folyamodott ehhez az életmentő mozdulathoz. Most is csak azért lépett akcióba, mert látta Steve John szemében a halálfélelmet.„ Három erős szorítás, és már kint is volt az a darab sajt” – mosolygott az amerikai filmek nagy igazságosztója mindenki legnagyobb ámulatára.

GERARD BUTLER ÉS AZ ÚSZÓ

Természetesen vannak olyan sztárok is, akik váratlanul és véletlenül kerültek olyan helyzetbe, ahol szükségük volt a bátorságukra, és egy percig sem gondolkodtak azon, kockáztassák-e az életüket másokért. Ez történt Gerard Butlerrel, még azelőtt, hogy a 300 vagy Az operaház fantomjával világszerte ismert színész lett volna. Skóciában piknikezett az édesanyjával, amikor egy fiú segélykiáltására lett figyelmes. Azonnal a hang irányába futott, és egy fuldoklót látott a folyóban. Tétovázás nélkül a jéghideg vízbe vetette magát, és kivitte a partra a 14 esztendős Daniel Smitht. A biztos haláltól mentette meg a fiút.

Az esetet követően Butler gyorsan a címlapokra került, ám ő szerényen elutasított minden elismerést: „Nem vagyok hős! Ösztönösen cselekedtem. Amikor Danielt kihoztam a vízből, mozdulatlan volt, amitől borzasztóan megijedtem. Boldog vagyok, hogy életben maradt és a szülei visszakapták.”

DEMI MOORE ÉS A TWITTEREZŐK

A hősiesség nem mindig függ a fizikai erőtől. Néha egy kis figyelem is elég. Demi Moore rendszeresen több száz üzenetet kap a rajongóitól, de nem mindig és nem mindenkiét olvassa el. A Twitteren érkezők azonban kivételt jelentenek, a színésznő ugyanis függője a közösségi médiának. „Veszek egy jó nagy éles kést, és szépen végigvágom a karjaimat, hogy ne veszítsek időt!” – válaszolt egy hölgy a sztár egyik bejegyzésére. Demi nem tétovázott. Azonnal megosztotta az üzenetet, és értesítette a hatóságokat. Az ismerősök és a rendőrség segítségével pillanatok alatt azonosították az üzenet hagyóját, és megmentették. A színésznő pedig folytatta misszióját. Néhány hónappal később egy fiatal fiú hagyott elkeseredett üzenetet a Twitterén, miszerint úgysem fog hiányozni senkinek. Demi ismét akcióba lépett, és egy Los Angeles-i segélyvonal segítségével gyorsan eljutott az üzenet Floridába, ahol a fiú lakott. A jeremyllynch néven futó rajongót nagyon labilis lelkiállapotban szállították egy pszichiátriai központba, ahol megfigyelés alá helyezték.

A történtek után a rajongói egyre inkább úgy gondolják, Demi valójában nem is színésznő, hanem őrangyal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.