Irány a felsőoktatás!

Kétféle felvételiző van: az egyik pontosan tudja, milyen képzést szeretne megcélozni, a másik pedig habozik, nem látja még tisztán az útját a felsőoktatásba. Bármelyik típusba tartozik is valaki, fontos, hogy tudjon meg minél többet a lehetőségeiről, legyen képben a felvételi menetével, a határidőkkel és a kapcsolódó tennivalókkal. Később, a felvételi sikerességétől függetlenül is új tervre lesz szükség: kinek az egyetemre való beilleszkedéshez, kinek pedig az újratervezéshez. Mik várnak a felvételizőkre? Vegyünk sorra néhány meghatározó lépést!

0

Útravaló vándordiákoknak

Egyre több fiatal folytatja tanulmányait az érettségi után külföldön. Bár a nemzetközi viszonylatban is jó nevű egyetemek oklevelei a munkaerőpiacon előnyt jelentenek, a diplomáig vezető út sokszor rögösebb, mint gondolnánk.

0

Életre szóló élmény

Leegyszerűsítés csak bulinak tekinteni a külföldi ösztöndíjat. Jó néhány volt erasmusos hallgatót ismerünk, aki mára neves, sőt híres ember lett a szakmájában - mondja Bokodi Szabolcs, a Tempus Közalapítvány Felsőoktatási Csoportjának vezetője.

0

Eladni Magyarországot - Jászberényi Melinda

Mi köze a közlekedésnek a turizmushoz? Jászberényi Melinda szemináriumán az elővárosi közlekedés problémáitól jutunk el a kisvasutakig, a dunai szállodahajókig és a japán Sinkanszen vasúthálózatig.

0

Online ügyintézés

Az ezredforduló környékén elindított www.felvi.hu a hazai elektronikus közigazgatás egyik sikere. Az oldal igyekszik a felsőoktatás összes érintettje - hallgatók, oktatók, intézményi munkatársak, felsőoktatási szakértők - számára információkat, szolgáltatásokat nyújtani.

0

Az oktatás vására

Háromnaposra bővült az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, a magyar oktatás legjelentősebb éves szakmai seregszemléje. A börzét 2014. január 16. és 18. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg; a szervezők 35 ezer látogatót várnak.

0

A költségtáblák magyarázata

A költségadatbázis arról nyújt információt, hogy a top 15 szak vonatkozásában nappali munkarendű szakokon milyen önköltségek (Ft/félév) voltak a már lezajlott 2013-as (tavalyi) felvételi eljárásban. A képzési hely (város) abban az esetben van megjelölve, ha egyazon felsőoktatási intézmény adott képzést több képzési helyen is meghirdet. A maximum kapacitásszám ugyancsak nem kurrens, hanem tavalyi adat, és az idei felvételi eljárásban akár jelentősen is változhat.

0

Legjobbak a világon

Számtalan különféle szempont szerint összeállított egyetemi rangsor készül a világ felsőoktatási intézményeiről. Az egyik legismertebb a sanghaji, melyet a Csiao Tung Egyetem állít össze évről évre, és az egyetemek tanárainak tudományos munkássága alapján rangsorolja az intézményeket. 2013-ban a legjobb száz egyetem listáján 56 amerikai, 33 európai és 11 ázsiai intézmény szerepelt. A legjobb húszból 17 intézmény az Egyesült Államokban található. A legjobb magyar egyetem az ELTE lett, de ez is csupán a 301-400 közötti mezőnyben való szereplésre volt elegendő. Persze a globális rangsorok érvényességét éppen úgy sokan vitatják, mint a hazai rangsorokét.

0

Tanulópénz

A felsőoktatási tanulmányok miatt sokan költöznek valamelyik nagyobb egyetemi városba vagy Budapestre. Megéri vidékre menni az olcsóbb megélhetési költségekért? Hol a legolcsóbb a kollégium? Néhány szempont az intézményválasztáshoz.

0

Mennyit ér a diplomád?

A legnagyobb kibocsátású BA/BSc-szakok friss diplomásainak munkaerő-piaci helyzetét a magyarországi diplomás pályakövető rendszer 2011-ben és 2012-ben felvett adatai alapján mutatjuk be. A két kutatás együttesen a 2007 és 2011 között egy, három, illetve öt éve abszolutóriumot szerzettek körére terjedt ki, beleértve a hagyományos egyetemi, főiskolai, az osztatlan, valamint az alap- és mesterképzések végzettjeit.

0

Egy orbánista a fennhéjázó fideszesekről: „gyalázatosak”

Lezsák Sándor csendes szavú ember. Nem keresi kivont karddal a konfliktust. A kiskunfélegyházi önkormányzati választáson mégis szembeszállt a Fidesz megyei vezérkarával és az országos elnökség akaratával. Mert. Bár kockáztatnia kellett. És nyert. Borókai Gábor főszerkesztő nagyinterjúja a szerdán utcára kerülő Heti Válaszban.

Putyin már 2008-ban fel akarta osztani Ukrajnát?

A lengyel parlament elnöke szerint pontatlanul idézte őt a Politico amerikai portál abban az interjúban, amelyben arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2008-ban azt javasolta Donald Tusk akkori lengyel miniszterelnöknek, hogy a két ország ossza fel egymás között Ukrajnát.

Gyurcsány embere a nap győztese?

Nem kell új választást tartani a XV. kerületben, mert az FVB szerint nem igazolható a gyanú, hogy a DK jelöltje megtévesztéssel nyert.

Újabb ország sodródik az Iszlám Állam elleni háborúba

Miközben minden szem az Iszlám Állam (IÁ) iraki és szíriai hadjáratára figyel, kevésbé szembetűnő, de legalább annyira robbanásveszélyes helyzet van kialakulóban Libanonban, mert az ottani Hezbollah síita szervezet is belesodródott a szunnita felekezetű dzsihadisták ellen Szíriában vívott harcba.