Felsőoktatási rangsor 2014

A diploma értéke, a legnépszerűbb szakok rangsora képzésenként, átalakuló felsőoktatás.

0

Irány a felsőoktatás!

Kétféle felvételiző van: az egyik pontosan tudja, milyen képzést szeretne megcélozni, a másik pedig habozik, nem látja még tisztán az útját a felsőoktatásba. Bármelyik típusba tartozik is valaki, fontos, hogy tudjon meg minél többet a lehetőségeiről, legyen képben a felvételi menetével, a határidőkkel és a kapcsolódó tennivalókkal. Később, a felvételi sikerességétől függetlenül is új tervre lesz szükség: kinek az egyetemre való beilleszkedéshez, kinek pedig az újratervezéshez. Mik várnak a felvételizőkre? Vegyünk sorra néhány meghatározó lépést!

0

Útravaló vándordiákoknak

Egyre több fiatal folytatja tanulmányait az érettségi után külföldön. Bár a nemzetközi viszonylatban is jó nevű egyetemek oklevelei a munkaerőpiacon előnyt jelentenek, a diplomáig vezető út sokszor rögösebb, mint gondolnánk.

0

Életre szóló élmény

Leegyszerűsítés csak bulinak tekinteni a külföldi ösztöndíjat. Jó néhány volt erasmusos hallgatót ismerünk, aki mára neves, sőt híres ember lett a szakmájában - mondja Bokodi Szabolcs, a Tempus Közalapítvány Felsőoktatási Csoportjának vezetője.

0

Eladni Magyarországot - Jászberényi Melinda

Mi köze a közlekedésnek a turizmushoz? Jászberényi Melinda szemináriumán az elővárosi közlekedés problémáitól jutunk el a kisvasutakig, a dunai szállodahajókig és a japán Sinkanszen vasúthálózatig.

0

Online ügyintézés

Az ezredforduló környékén elindított www.felvi.hu a hazai elektronikus közigazgatás egyik sikere. Az oldal igyekszik a felsőoktatás összes érintettje - hallgatók, oktatók, intézményi munkatársak, felsőoktatási szakértők - számára információkat, szolgáltatásokat nyújtani.

0

Az oktatás vására

Háromnaposra bővült az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, a magyar oktatás legjelentősebb éves szakmai seregszemléje. A börzét 2014. január 16. és 18. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg; a szervezők 35 ezer látogatót várnak.

0

A költségtáblák magyarázata

A költségadatbázis arról nyújt információt, hogy a top 15 szak vonatkozásában nappali munkarendű szakokon milyen önköltségek (Ft/félév) voltak a már lezajlott 2013-as (tavalyi) felvételi eljárásban. A képzési hely (város) abban az esetben van megjelölve, ha egyazon felsőoktatási intézmény adott képzést több képzési helyen is meghirdet. A maximum kapacitásszám ugyancsak nem kurrens, hanem tavalyi adat, és az idei felvételi eljárásban akár jelentősen is változhat.

0

Legjobbak a világon

Számtalan különféle szempont szerint összeállított egyetemi rangsor készül a világ felsőoktatási intézményeiről. Az egyik legismertebb a sanghaji, melyet a Csiao Tung Egyetem állít össze évről évre, és az egyetemek tanárainak tudományos munkássága alapján rangsorolja az intézményeket. 2013-ban a legjobb száz egyetem listáján 56 amerikai, 33 európai és 11 ázsiai intézmény szerepelt. A legjobb húszból 17 intézmény az Egyesült Államokban található. A legjobb magyar egyetem az ELTE lett, de ez is csupán a 301-400 közötti mezőnyben való szereplésre volt elegendő. Persze a globális rangsorok érvényességét éppen úgy sokan vitatják, mint a hazai rangsorokét.

0

Tanulópénz

A felsőoktatási tanulmányok miatt sokan költöznek valamelyik nagyobb egyetemi városba vagy Budapestre. Megéri vidékre menni az olcsóbb megélhetési költségekért? Hol a legolcsóbb a kollégium? Néhány szempont az intézményválasztáshoz.

0

Hat síelőt sodort el a lavina

A Queyras hegységben az 50 és 70 év közötti négy férfi és két nő szombat reggel indult el sítalpon kirándulni.