Természettudomány

A természettudományi képzés népszerűsége az elmúlt években nem sokat változott; az első helyes jelentkezők száma alapján értelmezett legnépszerűbb alapszakos képzések között évek óta nem találunk természettudományi szakot. Mindez nem újdonság és nem csak magyar sajátosság: a természettudományi képzések viszonylag alacsony vonzereje számos nyugati országban is a felsőoktatás megújulásának egyik kulcsproblémája. A terület legnépszerűbb alapszakja a biológia, mely a 2014-es év általános felvételi eljárásában több mint 700 első helyes jelentkezőt vonzott – nagyjából annyit, mint a képzésterületi listán második földrajz és kémia alapszakok együttesen.

Társadalomtudomány

A társadalomtudományi képzés alapszakjai a többciklusú képzés bevezetése előtt részben a bölcsészettudományi, részben a szociális képzéshez tartoztak; az önálló társadalomtudományi képzés Magyarországon a Bologna-folyamat terméke.

Sporttudomány

A sporttudomány képzési terület négy alapszakot és négy mesterszakot foglal magába. A terület legnépszerűbb alapszakja, a testnevelő-edző a 2014-es évi általános felvételi eljárásban mintegy ezer első helyes nappali munkarendű jelentkezőt vonzott.

Pedagógusképzés

A pedagógusképzés az ország minden térségében elérhető, a meghirdető intézmények között több egyházi fenntartású egyetemet, főiskolát is találunk. Alapképzésben csecsemő- és kisgyermeknevelő, tanító, óvodapedagógus, gyógypedagógus, valamint konduktor, osztatlan képzésben pedig „osztatlan” tanári szakra jelentkezhettek tavaly a pedagóguspályát választók.

Legjobbak a világon

Számtalan különféle szempont szerint összeállított egyetemi rangsor készül a világ felsőoktatási intézményeiről. Az egyik legismertebb a sanghaji, melyet a Csiao Tung Egyetem állít össze évről évre, és az egyetemek tanárainak tudományos munkássága alapján rangsorolja az intézményeket. 2014-ben a legjobb száz egyetem listáján 56 észak-amerikai, 35 európai és kilenc ausztrál, illetve ázsiai intézmény szerepelt. A legjobb húszból 16 intézmény az Egyesült Államokban található. A legjobb magyar egyetem az ELTE, de – a korábbi évekhez hasonlóan – ez is csupán a 301–400 közötti mezőnyben való szereplésre volt elegendő. A globális rangsorok érvényességét éppen úgy sokan vitatják, mint a hazai rangsorokét.

Orvos- és egészségtudomány

Az orvos- és egészségtudományi képzés két markánsan különböző képzési ág: a hagyományos orvosképzést több évszázada gyarapodó hagyományok és a tudományhoz kötődés jellemzik, az egészségtudomány frissebb és a szolgáltatási funkciókra nyitott képzéseket foglal magában.

Műszaki képzés

A műszaki alapszakok alapvetően a mérnöki és a műszaki mérnöki tevékenység ellátására készítenek fel. A képzés tartalma az utóbbi évtizedben megújult, új, keresett szakembereket kibocsátó szakok jelentek meg, mint például a műszaki menedzser, a környezetmérnök, a biomérnök vagy éppen a molekuláris bionika alapszak.

Jogi képzés

Az önálló jogi képzési terület viszonylag új a képzési területek sorában. A korábbi jogi és igazgatási területről 2012-ben levált, és egy új képzési területhez, a közigazgatási, rendészeti és katonai területhez sorolódott az igazgatási szakok többsége.

Informatika

Informatikai képzési területen három alapszak – gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, programtervező informatikus – és négy mesterszak (az alapszakok azonos nevű mesterképzésein kívül az orvosi biotechnológia) várja a tudományterület iránt érdeklődőket. Az informatikusok évek óta a legjobban keresett diplomások közé tartoznak, szaktudásukat kiemelkedően magas fizetésekkel honorálja a munkaerőpiac. A felsőoktatás és a munkaerőpiac közötti átjárás esetükben gyakran nem lineáris, a tanulmányok és a munkavégzés nem egymást követő életszakaszhoz kötődik; sokan már felsőfokú tanulmányaik alatt el tudnak helyezkedni szakterületükhöz kapcsolódó, jó munkafeltételeket kínáló állásban.

Rég alázták meg így az oroszokat

A Szu-24-es vadászbombázó leszedésével Moszkva ellentmondást nem tűrő jelzést kapott Törökországtól, hogy túl messzire ment a szíriai beavatkozásban – egyelőre ez a legfontosabb következtetés, amit le kell vonnunk Türkmén-hegység légterénél történt reggeli incidensből.

A menekültek nem kellenek Amerikának. És a turisták?

Barack Obama és egyes törvényhozók szerint nemzetbiztonsági szempontból a turisták a menekülteknél is nagyobb kockázatot jelentenek. Egyre többen visszahoznák az amerikai vízumkényszert a szövetséges európai országokban. Elsőként Franciaországot és Belgiumot emlegetik.