valasz.hu/felsooktatasi_rangsor/az-allamtudomanyi-es-kozigazgatasi-rendeszeti-katonai-nemzetbiztonsagi-valamint-nemzetkozi-es-europai-kozszolgalati-felsooktatas-sajatossagai-126524

http://valasz.hu/felsooktatasi_rangsor/az-allamtudomanyi-es-kozigazgatasi-rendeszeti-katonai-nemzetbiztonsagi-valamint-nemzetkozi-es-europai-kozszolgalati-felsooktatas-sajatossagai-126524

Akar beszélni róla - Demetrovics Zsolt

/ 2013.12.03., kedd 16:26 /
Akar beszélni róla - Demetrovics Zsolt

Diákvélemény: "Ha érdekel a téma, biztos, hogy érteni fogod, amit mondani akar. Nagy személyes tapasztalata van, végtelenül segítőkész, ha együtt dolgozol vele, türelmes, és nincs olyan helyzet, amikor leordítaná a fejedet vagy lecseszne valamiért." (markmyprofessor.com)

"Még mindig romantikus lelkesedéssel jelentkeznek hozzánk a diákok" - állítja Demetrovics Zsolt egyetemi tanár, az ELTE Pedagógia és Pszichológia Kar (PPK) Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetője, a Pszichológiai Intézet igazgatója. Az egyetemi szlengben sokszor csak Pepsziként emlegetett kar utánpótlás-helyzete tényleg szerencsés: napjaink pszichológiamániája és a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos fokozott érdeklődés is nagy tömegben irányítja Demetrovics szakterülete felé a végzős középiskolásokat. "Ma is a legjobbak választják a szakot. Persze ehhez a feladathoz fel is kell nőni, a magas szintű tudást nyújtani" - mondja a tanszékvezető.

A romantikus lelkesedés után azonban hamar kiderül, hogy a pszichológia csak kívülről tűnik könnyed lelkizésnek, ráadásul a kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta a felvételizőknek csak esetleges rálátásuk van arra, hogy mibe is ugranak fejest, hiszen ilyen tárgy a gimnáziumokban nincs, az egyetem pedig nem tart felvételit. "Vannak, akik első pillanatban kicsit csalódnak, miután meglátják a statisztikai, neurológiai, pszichofiziológiai tárgyakat, de hamar felsejlenek ezeknek a területeknek a szépségei és a pszichológia interdiszciplináris jellegének izgalmassága. A tudomány ereje is a sokszínűségben rejlik: a diákok többféleképpen konvertálható tudást kapnak, így a szoros értelemben vett pályaelhagyó is kevesebb" - magyarázza az addiktológus, hogy miért tűnhetnek fel végzett diákjaik a legkülönbözőbb kutatási és alkalmazási területeken.

Ahogy a magyar pszichológia kitermelte a maga sztárszerzőit és -nyilatkozóit, úgy a PPK tanszékén is vannak népszerű oktatók. Demetrovics Zsolt is közéjük tartozik: a Mark My Professor.com oldalon 4,5 feletti átlagot kapott, jelzői között pedig a "segítőkész" és a "humoros" mellett még a laza is szerepel. "Nincs ebben semmi tervszerű, a segítőkészség például nálunk intézményi szinten jellemző" - vallja. A diákokkal kialakított, más karokra és tudományterületekre talán kevésbé jellemző közvetlenség és kollegiális hangulat viszont a módszertanból következik: gyakori az oktatókkal közös kutatás, a 19-20 éves BA-sokkal csapatban végzett terepmunka. "Néhány éve három hallgatóm azzal keresett meg, hogy indítsunk egy online játékokkal kapcsolatos függőségről szóló vizsgálatot. Addig rágták a fülem, míg belementem, az eredmény pedig két olyan kérdőív kialakítása lett, amit azóta már a világ több országában is használnak" - mesél a közös munkáról Demetrovics Zsolt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.