Bölcsészettudomány

/ 2017.11.30., csütörtök 14:06 /

A bölcsészettudomány képzési terület alapképzéseit tekintve az első helyes jelentkezések és a felvettek közötti arány szempontjából egyaránt az ötödik, minden képzési szintet figyelembe véve a negyedik legnépszerűbb.

Az ide tartozó alapképzési szakokon közel 6800 első helyes jelentkezőt és több mint 4800 felvettet számolhattak, ami a tavalyi felvetti létszámhoz képest közel nyolcszázalékos emelkedés. A mesterképzések esetében több mint 3000 első helyes jelentkezővel és több mint 2000 felvett hallgatóval idén ez a képzési terület bizonyult a második legnépszerűbbnek.

2017-ben nappali munkarendű képzések esetében 19 bölcsészettudományi alapképzést hirdető egyetemi vagy főiskolai karra, illetve főiskolára lehetett jelentkezni. Közülük hat budapesti, a többi vidéki székhelyű. 2018-ban 17 alapszak, ezeken belül számos szakirány várja a bölcsészettudomány iránt érdeklődőket. A képzési területen a 2017. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban volt utoljára hirdethető az andragógia alapképzési szak, a történelem alapképzési szak régészet szakiránya régészet néven önálló alapképzési szakként hirdethető, valamint idén először hirdették meg a közösségszervező alapképzést.

A népszerűségi listát idén is a pszichológia, az anglisztika és a szabad bölcsészet alapképzések vezetik. A képzési terület legnépszerűbb alapszakja 2016-ban is a pszichológia, amelyre nappali munkarendű képzésben 1769 jelentkező szeretett volna első helyen bekerülni. Ők majdnem kétszer annyian voltak, mint a második legnépszerűbb anglisztika szakra első helyen jelentkezők (987 fő). A két alapszakra ugyanakkor hasonló számú jelentkezőt vettek fel nappali munkarenden: pszichológiára 866, anglisztikára 813 jelentkezőt. A nappali munkarendű szabad bölcsészet alapképzés 350 jelentkezőt vonzott első helyen, ide 302 hallgatót vettek fel. A bölcsészettudományi képzéseken erős női dominanciát figyelhetünk meg. A felvettek között szinte minden alapszakon többségben vannak a nők, a romanisztika, néprajz, közösségszervezés és pszichológia szakokon a férfiak részaránya a 20 százalékot sem éri el. Ugyanakkor a történelem alapképzésre felvettek közel 70 százaléka férfi.

Ahogy a rangsoradatok is mutatják, bölcsészettudományi képzésekre többnyire igen felkészült, magas pontszámot elért jelentkezőket vesznek fel, akik körében legalább egy nyelv ismerete szinte általános. A pontátlagok ennek megfelelően magasak, a nagy presztízsű tudományegyetemek esetében általában 400 pont felettiek. Az alapképzésre felvettek többsége állami ösztöndíjas formában végezheti tanulmányait, de néhány szakon számottevő az önköltséges hallgatók aránya, a pszichológia esetében meghaladja a felvettek negyedét. A képzési terület sajátossága, hogy a felvételire beszámítható érettségi tantárgyak közül az egyiket emelt szinten kell teljesíteni.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

bolcseszettudomany_01.jpg
bolcseszettudomany_02.jpg
bolcseszettudomany_03.jpg
bolcseszettudomany_04.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.