Corvinus Székesfehérváron is

/ 2017.11.30., csütörtök 14:25 /

A Budapesti Corvinus Egyetem duális képzésének legfőbb központjává válik a folyamatosan fejlődő, épülő Székesfehérvári Campus, ahol évről évre egyre gazdagabb szakkínálat várja a gazdaságtudományok iránt érdeklődő hallgatókat, mondja dr. András Krisztina rektori megbízott.

– Hogy kerül a Corvinus Székesfehérvárra?

– 2016 nyarán jelent meg egyetemünk a megyeszékhelyen a várossal kötött együttműködési megállapodás eredményeként, mivel Fehérvár egyik fontos stratégiai célja a felsőoktatás fejlesztése. A Corvinusnak a fehérvári campus az egyetlen Budapesten kívüli telephelye, ezért emiatt is kiemelt figyelmet fordítunk rá.

– Miben tér el az oktatás profilja a budapesti központétól?

– Ugyanazt a minőséget adjuk, mint Budapesten: teljes értékű corvinusos diplomát, ami a hazai munkaerőpiacon a leginkább keresettek közé tartozik, de mellé plusz egyediséget is. Azt szeretnénk, hogy a Corvinus Egyetem esetében Székesfehérvár legyen a duális képzés kiemelkedő központja.

– Milyen szakokon tanulhatnak a diákok?

– Egyelőre két alapszak oktatása történik, a pénzügy-számvitel és a gazdálkodás és menedzsment szaké. Mindkettő hagyományosan a legnépszerűbb képzések közé sorolható, és duális formában az alapszakon csak Székesfehérváron lehet őket a Corvinuson tanulni. Ennek számos előnye van a diákok számára: már az egyetemi évek alatt szakmai gyakorlatot szereznek, ami azért fontos, mert a cégek már munkatapasztalatot várnak el a végzősöktől, a munkájukért fizetést kapnak, ami segíti az egyetemi évek finanszírozását, és friss, naprakész tudáshoz jutnak, mert a duális partnerek aktív részesei a képzésnek is.

– Hogyan segíti a város az intézményt?

– Székesfehérvár Megyei Jogú Város vezetése nagyon sok és nagyon komoly segítséget ad az egyetemnek. Hallgatóink részt vesznek a városi rendezvényeken, programokon, a jól teljesítő diákok plusz anyagi támogatásokhoz jutnak, például lehet pályázni a Székesfehérvári Kiválósági Ösztöndíjra, valamint az Alba Regia Ösztöndíjra. Érdemes kiemelni, hogy a megyeszékhelyen nagyon erős a gazdasági háttér, a városban több jelentős nagyvállalat működik, ezért mindig szükség van a jól képzett, nemzetközileg is versenyképes munkaerőre. Itt nincs elhelyezkedési bizonytalanság a pályakezdés után. Ehhez természetesen hozzátartozik, hogy a helyi igényekhez igazodó, a város „testére szabott” képzéseket indítunk.

– Idén indult el a sportközgazdász mesterszakos képzés. Mi indokolta a bevezetését?

– Ez is a város speciális adottságaira épülő képzés, hiszen a székesfehérvári sportolók nagyon sok egyéni és csapatsportágban jeleskednek, illetve több különleges sportág is jelen van a helyi sportéletben, jelentős a város szabadidősport-aktivitása, kiemelkedő sportrendezvényeknek ad otthont. Éppen ezért szoktuk Székesfehérvárt „bajnokvárosnak” nevezni. Ezt a mesterképzést a jelenlegi, 2017–18-as tanévben indítottuk el, és az országban elsőként Székesfehérváron, illetve Debrecenben lehetett jelentkezni rá. A sportközgazdász-mesterképzés gazdaságtudományi területen, duális formában történik és a végzett hallgatók közgazdászdiplomát kapnak. Úgy állítottuk össze a programot, hogy aktív sportolók is részt vehessenek benne, vagyis a sportolói karrierjük mellett tudnak egy nemzetközileg versenyképes diplomát szerezni.

– Milyen tudással rendelkezik egy sportközgazdász?

– Ez nagyon összetett, széles körű és egyedi tartalmú képzési program, amihez hozzátartozik a nagy nemzetközi sportesemények (pl. vizes vébé, olimpiai pályázat) know-how-jának átadása, a sporttal foglalkozó gazdálkodó szervezetek működésének tanulmányozása, és tulajdonképpen minden, ami a sport és a gazdaságtudomány közös érintkezési tartományába esik. A képzést különösen izgalmassá teszi, hogy a hallgatók híres sportolókkal, olimpikonokkal dolgozhatnak együtt, közvetlen közelről beleláthatnak a hivatásos sport világába. Olyan tudás átadására törekszünk, ami napjainkban kiemelkedően fontos, és igény mutatkozik rá, mind a létesítménygazdálkodás, mind a sport közbeszerzési, analitikai, média- vagy finanszírozási területén.

– Milyen fejlesztési tervei vannak az egyetemnek a városban?

– Most először hirdetjük meg a turizmus-vendéglátás alapszakot a Székesfehérvári Campuson, ami szintén illeszkedik a regionális fejlesztési stratégiához, hiszen a Balaton közelsége, valamint a sportrendezvények nagy száma miatt Székesfehérvár idegenforgalmi, turisztikai fejlesztési területnek, központnak számít. Távlati célunk a várossal közösen egy sportkiválósági központ létrehozása, ami egy létesítményben valósítja meg a sport, a tudomány és az üzleti világ kapcsolódását, helyt ad a sportcsarnoknak, a sportközgazdászképzésnek, valamint a sporttal foglalkozó vállalkozások, startup cégek otthona lenne. Folyamatban van a campus bővítése is az ún. B épület teljes felújítása által, ami mint barnamezős beruházás revitalizálja a mostanra nem használt épületet, megújítva annak környezetét. A Székesfehérvári Campus jelenlegi hallgatói létszáma családias körülményeket biztosít az épület emeletén levő kollégiummal. Hallgatói létszámunk növekvő, gyarapodó, fiatal felsőoktatási helyről van szó, amely előtt szép jövő áll. Ugyanakkor adottságainál fogva olyan békés, kisvárosias hangulata van, ami nagy érték, és különlegessé teszi a diákéveket a hallgatóink számára.

A hello.corvinus Facebook-oldalon folyamatosan naprakész információt olvashatnak a képzéseink iránt érdeklődők.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!