Felsőoktatási Rangsor 2010

/ 2010.09.29., szerda 14:18 /

A tudás hatalom, de vajon mely intézmény a legjobb „tudáshordozó"? Sokan mit nem adnánk azért, hogy eligazodhassanak a felsőoktatási intézmények átláthatatlannak tetsző dzsungelében. A tisztánlátásban nyújt segítséget a Heti Válasz október 14-én megjelent éves Felsőoktatási Rangsora.

A 2010-es évben immár hatodik alkalommal készítette el Heti Válasz a CEMI (Central European Management Intelligence) együttműködésével a magyar egyetemek és főiskolák rangsorát. A 2005 óta minden ősszel megjelenő kiadványban a kezdetek óta arra törekedtünk, hogy a nyilvánosan elérhető statisztikai adatok mellett a rangsor felállításában megjelenjen a „piac", azaz a potenciális foglalkoztatók és a professzionális munkaerő-közvetítő cégek véleménye is. Az elmúlt 5 év visszajelzései egyrészt segítették a módszertan finomhangolását, másrészt minden kétséget kizáróan bebizonyították ezen törekvés helyességét.

A rangsor összeállításának módszertani alapja a kezdetek óta ugyanaz maradt, így továbbra is neves külföldi lapokban megjelenő felsőoktatási felmérések legjobb gyakorlatait követi. A legnépszerűbb listák - bár törekszenek rá -, sohasem teljesen objektívek és nem is minden szempontból reprezentatívak. Ugyanakkor a kiadvány évek óta növekvő sikere jelzi, hogy az intézményeket a munkaerő piaci oldalról is felmérő, tényeken alapuló, de szubjektív rangsornak helye van Magyarországon. Célunk, hogy egy olyan listát adjunk az érdeklődők kezébe, amely alapján - akár az egyes mutatók másféle súlyozásával - mindenki kialakíthassa azt a rangsort, amely saját szempontjainak leginkább megfelel. Ha a kiadvány csak néhány tehetséges fiatal pályaválasztását segíti, akkor munkánk már nem volt hiábavaló.


Az összesített listákat alapvetően hat mutató alakítja ki, amelyekkel kapcsolatban a korábbi években számos visszajelzés érkezett. Ezek segítették a módszertan finomhangolását, hogy az még pontosabban tükrözze a hazai viszonyokat, sajátosságokat. A 2009-es évtől mind a módszertani finomhangolás, mind a felölelt képzésterületek bővítése teljessé vált, így a 2010-es kiadvány felépítésében egyértelműen megfeleltethető az előző évben megjelentekkel. Ez azt is jelenti, hogy a kiadványban szereplő adatok és eredmények széles körű összehasonlításra adnak lehetőséget. Az idei év egyik legfontosabb tanulsága, hogy lassan talán megindul a magyarországi felsőoktatás mennyiségi és minőségi szelekciója.

A kiadvány kapható az alábbi árushelyeken:

Felsőoktatási_rangsor_árushelyek.xls (letölthető Excel-fájl)


Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.