Felsőoktatási rangsor 2015

Megjelent! Melyik a legjobban fizető szakma, melyik a legjobb egyetem? – itt a friss rangsor

/ 2015.11.26., csütörtök 10:00 /

11. alkalommal, november 26-án került az újságosstandokra a Heti Válasz felsőoktatási rangsora. A rangsorok képzési területi és szakos rangsortáblákat tartalmaznak. Újdonságként a jelentkezők körében legnépszerűbbnek bizonyult top 15 szak rangsorát is megmutatjuk a diplomások havi átlagkeresete, valamint diplomás munkakörben foglalkoztatottság és mesterszakra történő átmenet aránya szerint.

A képzési területi és szakos rangsorok alapját adó és a felvételire vonatkozó elemzés az Oktatási Hivatal kezelésében lévő felsőoktatási felvételi statisztikai adatbázis nyilvántartásából származó adatok felhasználásával készült. A pályakövetési mutatók forrása a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) volt.

Az előző évihez hasonló szerkezetű, adatokban gazdag, a felvételizőket hasznos információval ellátó rangsor készült 2015-ben is. Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által készített rangsorok hagyományosan a felvettek kiválósága alapján mérik fel a felsőoktatási intézményeket.

Képzési területi rangsorokban a felsőoktatási intézményeket, karokat képzési területek szerinti bontásban rangsoroljuk, minden kar minden olyan képzési területen megjelenik, amelyen szakot indított 2014 szeptemberében.

A rangsorolás során többek között a következő indikátorokat vettük figyelembe felvett hallgatók körében: felvettek pontátlaga, első helyes bejutási arány, középiskolai tanulmányi versenyen elért helyezések, kötelező érettségi tárgyból jeles vagy jó minősítésű emelt szintű érettségivel rendelkezők aránya, legalább komplex középfokú nyelvvizsgával, illetve annak megfelelő érettségi eredménnyel rendelkezők aránya egy, illetve két nyelvből.

Minden képzési területen elkészítettük az adott terület három legnépszerűbb alapszakjának rangsorát is, ugyancsak a felvettek kiválóságának mutatói alapján. A rangsorban emellett interjút olvashatnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Szent István Egyetem és a Debreceni Egyetem rektorával, Patyi Andrással, Tőzsér Jánossal és Szilvássy Zoltánnal. A rangsorok mellett híreket, érdekességeket is felvillantunk a felsőoktatás világából.

A lapszám december 9-ig kapható az újságárusoknál, digitális változata pedig a későbbiekben is megvásárolható a www.digitalstand.hu internetes lapáruházban.

Az alábbi linkre kattintva megtalálja azoknak az üzleteknek a listáját, ahol biztosan megvásárolható a Felsőoktatási rangsor:

 rangsor2015_arushelyek.xls (letölthető Excel-fájl)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.