Hogyan felvételizz?

/ 2016.11.24., csütörtök 15:13 /

A felvételizőknek akár egész életüket meghatározó döntést kell meghozniuk. Egyszerre kell figyelembe venniük a felsőoktatási intézmények által kínált képzéseket, a munkaerő-piaci helyzetet és terveik olykor egymásnak ellentmondó érveit.

A felvételi eljárás szabályait és teendőit, valamint a felsőoktatási intézmények által meghirdetett szakokat a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban teszik közzé. A tájékoztató csak online formában érhető el a www.felvi.hu honlapon, és csak az itt elérhető tájékoztató tartalmazza a hivatalos információkat.

A 2017. szeptemberben induló alap- és osztatlan mesterképzésekre, felsőoktatási szakképzésekre és mesterképzésekre várhatóan 2017. február 15-ig lehet jelentkezni.

Segítség a választáshoz

A Felvi.hu a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos oldala, ahol rengeteg információ elérhető a meghirdetett képzésekről, szakokról és intézményekről, valamint számos alkalmazás is segíti a felvételizőket. A Szakkeresőből néhány kattintással megtudható, hogy mely intézményekben indul a választott szak, de a keresés szűkíthető például a finanszírozás, az érettségi követelmény és települések szerint is. A Szakleírások menüpontban böngészhetők az alap-, az osztatlan mester- és a mesterszakok szakleírásai, valamint a szakok karrierlehetőségeiről készített adatok. A Szakok és szakmák infografikáit az elmúlt években végzettek adataiból állították össze, így reális képet mutatnak arról, milyen a szakon végzett diplomások foglalkoztatási aránya vagy átlagjövedelme.

Segít a döntésben a Felvi-rangsor is, amely lehetőséget ad arra, hogy az általuk meghatározott számos szempont (például a felvettek átlagpontszáma) alapján hasonlítsuk össze a felsőoktatási intézményeket. A személyes benyomások is döntőek az intézményválasztásban, és ezek megszerzésére kiváló lehetőség egy-egy nyílt nap. Az intézmény a nyílt napjait bemutatkozási alkalomként használja: tájékoztató előadásokat tart, válaszol a kérdésekre, körbevezeti az érdeklődőket a campuson. A Nyílt nap keresőből gyorsan kideríthető, mikor lehet ellátogatni a kiválasztott egyetemre, főiskolára.

A választásnál azonban az a legfontosabb, hogy a jelentkezők a saját szempontjaik alapján hozzák meg a döntést, amihez elengedhetetlen az önismeret, az érdeklődési körük, kompetenciáik alapos felmérése és a rugalmasság.

Jelentkezés az E-felvételiben

A felvételi kérelem benyújtására kizárólag elektronikusan van lehetőség, a Felvi.hu-ról regisztráció után elérhető E-felvételiben. Az E-felvételi nagy előnye, hogy gyors és biztonságos, a kitöltést pedig számos segítő funkció támogatja. A jelentkezéshez és a pontszámításhoz szükséges tanulmányi és egyéb eredményeket igazoló dokumentumokat is fel lehet tölteni a felületen.

Az E-felvételi során a felvételizőknek meg kell adniuk az azonosításhoz szükséges személyes és egyéb adataikat, meg kell jelölniük a választott jelentkezési helyeket – legfeljebb hatot. Ebből három díjmentes, a további jelentkezési helyekért azonban kiegészítő eljárási díjat kell fizetni. A kiválasztott képzéseket rangsorolniuk is kell a felvételizőknek. Ennek lényege, hogy azokat az intézményeket, szakokat érdemes az első helyekre sorolni, ahová a legjobban szeretnének bekerülni, a végére pedig azt, ahová szintén, de a megjelöltek közül a legkevésbé. A jelentkezést tehát alaposan át kell gondolni, két okból is. A határidő után csak egyetlen alkalommal lehet módosítani a sorrenden (és új szakot ekkor már nem lehet felvenni), illetve egy jelentkező csak egy helyre vehető fel: a jelentkezési sorrendjében elsőként megjelölt olyan helyre, ahol a felvételi összpontszáma elérte a megállapított ponthatárt.

A felvételi pontok számítását a tájékoztató részletesen ismerteti. A felvételizőknek ajánlott elolvasniuk ezt a részt (is), csakúgy, mint azt a fejezetet, ahol a benyújtandó – például az eredményeket igazoló – dokumentumokról tájékozódhatnak. A Felvi.hu-n található Pontszámító kalkulátor segítséget nyújt a várható pontszám kiszámításához, ám mivel önbevallásra épül, az ott kiszámított pontszámok kizárólag tájékoztató jellegűek.

Ahhoz, hogy a jelentkezés érvényes legyen, az E-felvételiben rögzített adatokat hitelesíteni is kell. Ez kétféle módon történhet: Ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy a felületről kinyomtatható hitelesítő adatlappal (amelyet aláírva az Oktatási Hivatal 1380 Budapest, Pf. 1190 címre kell beküldeni). A hitelesítésre érdemes akkor sort keríteni, amikor a jelentkező már biztos abban, hogy nem kíván többet változtatni.

Az E-felvételi a felvételi eljárás második szakaszában, a jelentkezések feldolgozása után tájékozódásra és elektronikus ügyintézésre használható. A felületen folyamatosan nyomon követhetők a rögzített adatok, ellenőrizhetők a feltöltött dokumentumok, feldolgozottságuk, valamint láthatók az eredmények, a felvételi pontszám, majd a felvételi döntés eredménye. A felvételizők a jelentkezési határidő után is rendszeresen figyeljék e-mailjeiket és az E-felvételit, hogy ne mulasszák el a szolgáltatások indításáról küldött tájékoztató leveleket, üzeneteket.

* * *

Az általános felsőoktatási felvételi eljárás várható menetrendje

2016. december vége - A meghirdetett képzések és az eljárás szabályainak megjelenése a Felvi.hu honlapon

2017. február 15. - Jelentkezési határidő

2017. február 20. - A jelentkezés hitelesítésének határideje

2017. július 12. - Módosítási és dokumentumpótlási határidő

2017. július 26. - Ponthatárok megállapítása

2017. augusztus 5-ig - A besorolási döntés közzététele az E-felvételiben

* * *

Educatio kiállítás, 2017

Új helyszínen, nagyobb területen, még több kiállítóval és számos újdonsággal várja látogatóit a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, a hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléje 2017. január 19–21. között a budapesti Hungexpón. A rendezvényt az Oktatási Hivatal a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) közösen szervezi.

A háromnapos seregszemlén közel 200 hazai és külföldi kiállító, és 33 ezer látogató vesz részt évről évre. Magyarországi és határon túli intézmények jelenlegi hallgatói és oktatói mutatják be a legfontosabb tudnivalókat a képzésekről, felvételi követelményekről, az intézményi szokásokról, a tanulmányokat követő elhelyezkedésről vagy az ösztöndíjakról. A rendezvényen kiemelt szerepet kap a karriertervezés. A duális képzési helyek és a leendő munkáltatók is megjelennek aktuális gyakornoki és karrierprogramjaikkal, a még bizonytalanok pedig pályaorientációs tanácsadók segítségével találhatják meg a számukra kedvező irányt. Az oktatási rendezvény szervezői kibővített programkínálattal és szélesebb kiállítói palettával készülnek 2017-re. A felsőoktatás hazai képviselői mellett számos nemzetközi partner is megjelenik.

A kiállítás 2017-ben a Hungexpóra költözik, így a korábbihoz képest jelentősen nagyobb terület több kiállítónak, több látogató fogadására és a szolgáltatások kényelmesebb elérésére nyújt lehetőséget. A háromnapos oktatási szakkiállítás során két színpad előadói gondoskodnak az információk teljes körű átadásáról. Míg a nagyszínpad az intézmények bemutatkozási helyszínéül szolgál, a kisebb karrierszínpadon hazai és nemzetközi sikertörténetekről, izgalmas szakmákról lesz szó elismert szaktekintélyek előadásában.

A belépés minden látogató számára ingyenes!

Időpont: 2017. január 19–21.
Nyitva tartás: 10–17 óra
Helyszín: HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont (1101 Budapest, Albertirsai út 10.)
Információ: educatioexpo.hu

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.