Hogyan felvételizz?

/ 2016.11.24., csütörtök 15:13 /

A felvételizőknek akár egész életüket meghatározó döntést kell meghozniuk. Egyszerre kell figyelembe venniük a felsőoktatási intézmények által kínált képzéseket, a munkaerő-piaci helyzetet és terveik olykor egymásnak ellentmondó érveit.

A felvételi eljárás szabályait és teendőit, valamint a felsőoktatási intézmények által meghirdetett szakokat a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban teszik közzé. A tájékoztató csak online formában érhető el a www.felvi.hu honlapon, és csak az itt elérhető tájékoztató tartalmazza a hivatalos információkat.

A 2017. szeptemberben induló alap- és osztatlan mesterképzésekre, felsőoktatási szakképzésekre és mesterképzésekre várhatóan 2017. február 15-ig lehet jelentkezni.

Segítség a választáshoz

A Felvi.hu a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos oldala, ahol rengeteg információ elérhető a meghirdetett képzésekről, szakokról és intézményekről, valamint számos alkalmazás is segíti a felvételizőket. A Szakkeresőből néhány kattintással megtudható, hogy mely intézményekben indul a választott szak, de a keresés szűkíthető például a finanszírozás, az érettségi követelmény és települések szerint is. A Szakleírások menüpontban böngészhetők az alap-, az osztatlan mester- és a mesterszakok szakleírásai, valamint a szakok karrierlehetőségeiről készített adatok. A Szakok és szakmák infografikáit az elmúlt években végzettek adataiból állították össze, így reális képet mutatnak arról, milyen a szakon végzett diplomások foglalkoztatási aránya vagy átlagjövedelme.

Segít a döntésben a Felvi-rangsor is, amely lehetőséget ad arra, hogy az általuk meghatározott számos szempont (például a felvettek átlagpontszáma) alapján hasonlítsuk össze a felsőoktatási intézményeket. A személyes benyomások is döntőek az intézményválasztásban, és ezek megszerzésére kiváló lehetőség egy-egy nyílt nap. Az intézmény a nyílt napjait bemutatkozási alkalomként használja: tájékoztató előadásokat tart, válaszol a kérdésekre, körbevezeti az érdeklődőket a campuson. A Nyílt nap keresőből gyorsan kideríthető, mikor lehet ellátogatni a kiválasztott egyetemre, főiskolára.

A választásnál azonban az a legfontosabb, hogy a jelentkezők a saját szempontjaik alapján hozzák meg a döntést, amihez elengedhetetlen az önismeret, az érdeklődési körük, kompetenciáik alapos felmérése és a rugalmasság.

Jelentkezés az E-felvételiben

A felvételi kérelem benyújtására kizárólag elektronikusan van lehetőség, a Felvi.hu-ról regisztráció után elérhető E-felvételiben. Az E-felvételi nagy előnye, hogy gyors és biztonságos, a kitöltést pedig számos segítő funkció támogatja. A jelentkezéshez és a pontszámításhoz szükséges tanulmányi és egyéb eredményeket igazoló dokumentumokat is fel lehet tölteni a felületen.

Az E-felvételi során a felvételizőknek meg kell adniuk az azonosításhoz szükséges személyes és egyéb adataikat, meg kell jelölniük a választott jelentkezési helyeket – legfeljebb hatot. Ebből három díjmentes, a további jelentkezési helyekért azonban kiegészítő eljárási díjat kell fizetni. A kiválasztott képzéseket rangsorolniuk is kell a felvételizőknek. Ennek lényege, hogy azokat az intézményeket, szakokat érdemes az első helyekre sorolni, ahová a legjobban szeretnének bekerülni, a végére pedig azt, ahová szintén, de a megjelöltek közül a legkevésbé. A jelentkezést tehát alaposan át kell gondolni, két okból is. A határidő után csak egyetlen alkalommal lehet módosítani a sorrenden (és új szakot ekkor már nem lehet felvenni), illetve egy jelentkező csak egy helyre vehető fel: a jelentkezési sorrendjében elsőként megjelölt olyan helyre, ahol a felvételi összpontszáma elérte a megállapított ponthatárt.

A felvételi pontok számítását a tájékoztató részletesen ismerteti. A felvételizőknek ajánlott elolvasniuk ezt a részt (is), csakúgy, mint azt a fejezetet, ahol a benyújtandó – például az eredményeket igazoló – dokumentumokról tájékozódhatnak. A Felvi.hu-n található Pontszámító kalkulátor segítséget nyújt a várható pontszám kiszámításához, ám mivel önbevallásra épül, az ott kiszámított pontszámok kizárólag tájékoztató jellegűek.

Ahhoz, hogy a jelentkezés érvényes legyen, az E-felvételiben rögzített adatokat hitelesíteni is kell. Ez kétféle módon történhet: Ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy a felületről kinyomtatható hitelesítő adatlappal (amelyet aláírva az Oktatási Hivatal 1380 Budapest, Pf. 1190 címre kell beküldeni). A hitelesítésre érdemes akkor sort keríteni, amikor a jelentkező már biztos abban, hogy nem kíván többet változtatni.

Az E-felvételi a felvételi eljárás második szakaszában, a jelentkezések feldolgozása után tájékozódásra és elektronikus ügyintézésre használható. A felületen folyamatosan nyomon követhetők a rögzített adatok, ellenőrizhetők a feltöltött dokumentumok, feldolgozottságuk, valamint láthatók az eredmények, a felvételi pontszám, majd a felvételi döntés eredménye. A felvételizők a jelentkezési határidő után is rendszeresen figyeljék e-mailjeiket és az E-felvételit, hogy ne mulasszák el a szolgáltatások indításáról küldött tájékoztató leveleket, üzeneteket.

* * *

Az általános felsőoktatási felvételi eljárás várható menetrendje

2016. december vége - A meghirdetett képzések és az eljárás szabályainak megjelenése a Felvi.hu honlapon

2017. február 15. - Jelentkezési határidő

2017. február 20. - A jelentkezés hitelesítésének határideje

2017. július 12. - Módosítási és dokumentumpótlási határidő

2017. július 26. - Ponthatárok megállapítása

2017. augusztus 5-ig - A besorolási döntés közzététele az E-felvételiben

* * *

Educatio kiállítás, 2017

Új helyszínen, nagyobb területen, még több kiállítóval és számos újdonsággal várja látogatóit a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, a hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléje 2017. január 19–21. között a budapesti Hungexpón. A rendezvényt az Oktatási Hivatal a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) közösen szervezi.

A háromnapos seregszemlén közel 200 hazai és külföldi kiállító, és 33 ezer látogató vesz részt évről évre. Magyarországi és határon túli intézmények jelenlegi hallgatói és oktatói mutatják be a legfontosabb tudnivalókat a képzésekről, felvételi követelményekről, az intézményi szokásokról, a tanulmányokat követő elhelyezkedésről vagy az ösztöndíjakról. A rendezvényen kiemelt szerepet kap a karriertervezés. A duális képzési helyek és a leendő munkáltatók is megjelennek aktuális gyakornoki és karrierprogramjaikkal, a még bizonytalanok pedig pályaorientációs tanácsadók segítségével találhatják meg a számukra kedvező irányt. Az oktatási rendezvény szervezői kibővített programkínálattal és szélesebb kiállítói palettával készülnek 2017-re. A felsőoktatás hazai képviselői mellett számos nemzetközi partner is megjelenik.

A kiállítás 2017-ben a Hungexpóra költözik, így a korábbihoz képest jelentősen nagyobb terület több kiállítónak, több látogató fogadására és a szolgáltatások kényelmesebb elérésére nyújt lehetőséget. A háromnapos oktatási szakkiállítás során két színpad előadói gondoskodnak az információk teljes körű átadásáról. Míg a nagyszínpad az intézmények bemutatkozási helyszínéül szolgál, a kisebb karrierszínpadon hazai és nemzetközi sikertörténetekről, izgalmas szakmákról lesz szó elismert szaktekintélyek előadásában.

A belépés minden látogató számára ingyenes!

Időpont: 2017. január 19–21.
Nyitva tartás: 10–17 óra
Helyszín: HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont (1101 Budapest, Albertirsai út 10.)
Információ: educatioexpo.hu

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.