Hogyan rangsoroljuk az egyetemeket?

/ 2016.11.24., csütörtök 14:28 /

A felsőoktatási rangsor készítésekor az volt a célunk, hogy több szempont figyelembevételével minél árnyaltabb képet adjunk a karok és intézmények kiválóságáról az egyes képzési területeken és a legnépszerűbb szakokon.

A rangsorolás módszertanát az egy évvel ezelőttihez viszonyítva néhány újabb szemponttal bővítettük. Az egyetemeket, főiskolákat nemcsak a felvett hallgatók kiválósága és a végzett hallgatók sikeressége alapján vetjük össze, hanem az oktatók kiválóságát is figyelembe vesszük. A képzési területenként készült elemzés mellett rangsoroljuk az első helyes jelentkezések alapján legnépszerűbbnek bizonyult három szakot hirdető intézményeket is. A szakos rangsorok esetében a gyakran igen alacsony esetszámok miatt nem vettük figyelembe a végzettek sikerességét, helyette a legnépszerűbb 15 szak végzettjeinek eredményességét külön rangsorokban mutatjuk be.

Az egyes képzési területeknél és szakoknál azokat a mutatókat szerepeltettük, amelyek a legjobban jellemzik a felvett hallgatók kiválóságát. Minden olyan kart vagy intézményt rangsoroltunk, ahol legalább öt jelentkezőt felvettek az adott szakra vagy a képzési terület valamelyik szakjára nappali munkarendű képzésre. Az első helyes jelentkezők esetében is akkor rangsoroltuk az intézményeket, ha rendelkeznek legalább öt felvett első helyes jelentkezővel, a felvett hallgatók átlagpontja szempontjából pedig akkor állítottunk alrangsorokat, ha a finanszírozási forma (állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzés) szerinti bontásban bármelyik szakon legalább két karon legalább öt-öt felvett hallgató volt.

A hallgatói kiválósági mutatók esetében az alapképzéseket és osztatlan képzéseket vizsgáltuk, nappali munkarendet és minden finanszírozási formát figyelembe véve. Az alkalmazott indikátorok a jelentkezési és felvételi adatbázis alapján:

• felvettek átlagpontja (zárójelben az önköltséges képzésre felvettek átlagpontja);

• a szakra első helyen jelentkezők közül bejutottak aránya;

• legalább komplex B2 szintű (középfokú) nyelvvizsgával, illetve annak megfelelő nyelvtudással rendelkezők aránya;

• az adott szakon kötelező érettségi tárgyból emelt szinten legalább jó minősítést (vagy ha a szakon a kötelező tárgyat emelt szinten kell teljesíteni, jeles minősítést) elért felvettek aránya;

• tanulmányi versenyen többletpontot érő helyezést szerzett felvettek aránya.

Az oktatói kiválóság mutatóit a Felsőoktatási Információs Rendszer 2016. októberben érvényes adatai alapján számítottuk ki, mely az intézmények kötelező adatszolgáltatásán alapuló közhiteles nyilvántartás. Az alkalmazott indikátorok:

• a karon főállású oktatók közül tudományos fokozattal rendelkezők aránya;

• a karon egy oktatóra vagy tanárra jutó aktív hallgatók száma.

Az egyes képzési területeken végzett hallgatók eredményességének mutatói a DPR – Adminisztratív adatbázisok integrációja 2014 adatbázisból származnak. Ebben az adatbázisban a 2009/2010-es és a 2011/2012-es tanévben alap- és osztatlan képzésen abszolutóriumot szerzett hallgatók 2013 májusára jellemző foglalkoztatottsági adatai szerepelnek, melyekből az alábbi mutatókat számítottuk ki azoknak a karoknak az esetében, amelyeken legalább 10 fő végzett hallgató adatai rendelkezésre álltak:

• a havi átlagos bruttó összjövedelem;

• a felsőfokú végzettséget igénylő munkában foglalkoztatottak aránya.

A táblázatokban szereplő értékeket egy tizedesjegyre kerekítve közöljük, de a rangsoroláskor a teljes értéket figyelembe vettük. Ez az oka, ha két intézménynél azonos érték, de különböző helyezés látható. Az adathiányt „n. a.” (nincs adat) rövidítéssel jeleztük. Tájékoztatásként közöljük a felvételi ponthatárt (ha eltért, külön az állami ösztöndíjas és zárójelben az önköltséges képzés ponthatárát) és a felvettek összlétszámát is, de ezek a rangsorolásba nem számítottak bele.

Ismét számos intézményi változásra és átszervezésre került sor 2016-ban, és újabbak is elképzelhetők. Arra törekedtünk, hogy a kiadvány szerkesztésekor már ismert változásokat beépítve az intézményeket a 2016. október 15-én hatályos elnevezéssel szerepeltessük. Ha nem lehetett egyértelműen megfeleltetni a képzést idén és várhatóan jövőre hirdető intézményeket, azt a táblázatok alatti jegyzetekben jelezzük.

* * *

Így használd a rangsort

A rengeteg adat első látásra bizonyára riasztónak tűnik, de ne ijedj meg: a rangsor nem arra való, hogy az összes táblázatot végigböngészd. Keresd meg azt a szakot vagy szakokat, ahova felvételizni szeretnél, és hasonlítsd össze, mely intézmények mutatói a kedvezőbbek. A rangsor végén található másfajta táblázatokban a várható fizetésekről és a továbbtanulási arányokról is találsz adatot. Ha a kinézett adatot nem találod meg a rangsorban (hiszen nagyon sok szak van), az összesített képzési területi mutató még mindig hasznos tájékoztatás lehet.

A rangsor elkészítésében közreműködtek: Bakos Károly, Bárdos Anna, Buzás Irén, Demcsákné Ódor Zsuzsanna, Gaskó Krisztina, Hámori Ádám, Horváth Ágoston, Huszárik Mihály Péter, Nagy Zoltán, Pethő Judit, Sebők Anna, Székács-Román Ildikó, Veroszta Zsuzsanna. Az adatok forrása: az Oktatási Hivatal kezelésében lévő felsőoktatási jelentkezési és felvételi statisztikai adatbázis a 2016. évi általános felsőoktatási eljárásra vonatkozóan; az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program által elrendelt, a Felsőoktatási Információs Rendszer statisztikai modulja által előállított intézményi adatok a 2016. október 15-i állapotnak megfelelően; a Diplomás Pályakövetési Rendszer – Adminisztratív Adatbázisok Integrációja 2014 kutatási program adatbázisa, mely a Felsőoktatási Információs Rendszer, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a Diákhitel Központ Zrt., a Magyar Államkincstár, az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvántartásaiban szereplő adatok összekapcsolása.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.