Idegenben elért sikerek

/ 2010.10.14., csütörtök 18:25 /

A turizmus-vendéglátás szak továbbra is a legnépszerűbb képzés, annak ellenére, hogy az első helyen jelentkezők száma bő 10 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest. E rangsorban következett be az idei év legmeglepőbb változása: az eddigi listavezető Budapesti Gazdasági Főiskolát (BGF) megelőzte az e képzésben idén debütáló Budapesti Corvinus Egyetem (BCE).

Az idegenforgalmi rangsor a tavalyihoz képest két új szereplővel bővült. Az idén ugyanis már a Budapesti Corvinus Egyetemre és a Szent István Egyetemre (SZIE) vonatkozóan is releváns mennyiségű foglalkoztatói és munkaerőközvetítői tapasztalat gyűlt össze. Az újonnan bekerülő intézmények jó eredményeket produkáltak: a BCE idegenforgalmi képzése listavezetőként debütált, és a SZIE is a mezőny első felében végzett.

A Budapesti Gazdasági Főiskola évek óta őrizte vezető pozícióját, ám rangsorbeli előnye évről évre fogyatkozott. Bár a foglalkoztató cégek és a munkaerő-közvetítők minden évben egyértelműen a BGF idegenforgalmi képzését értékelték a legmagasabb pontszámokkal, az összeredményt negatív irányba befolyásolta az a tény, hogy az intézmény az oktatói összetételt tükröző rangsorban az utolsó pozíciót foglalta el. Ez a helyzet idén sem változott, ráadásul az újonnan belépő egyetemek ebben a listában erősek. Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy az idegenforgalmi képzésterület az, ahol a gyakorlati jellegű oktatásra a legnagyobb hangsúlyt kell fektetni, így a szakmában kiváló szakemberek találhatóak tudományos fokozatok nélkül is, ahogyan ezt a foglalkoztatók véleménye is megerősítette.

A sorrend átrendeződéséhez az is hozzájárult, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem a munkaerő-piaci közvetítők véleményét tekintve is átvette a vezetést, és minden egyéb mutatószámban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Hozzá kell tenni, hogy a BCE turizmus-vendéglátás képzésén 2009-ben végzett az első évfolyam, így a vállalati perspektíva esetén előfordulhat, hogy a véleményekben a Corvinus általánosan kialakult jó presztízse is közrejátszik.

Nagyításért kattintson a képre!


A Pannon Egyetem a munkaerő-piaci közvetítők véleményét és a diák/tanár arányt kivéve az összes szempont szerint javítani tudott előző évi helyezésein. Az egyszerre több mutatószámban elért egyenletes fejlődés látványos javulást hozott az összesített rangsorban. A Pannon Egyetem mögött éppen csak lemaradva az újonnan belépő Szent István Egyetem következik a sorban. A gödöllői intézmény kiváló helyezését elsősorban az akadémiai perspektívában (különösen a diák/tanár arányban) elért jó eredményeinek köszönheti, de a foglalkoztatók is egyértelműen pozitív visszajelzést adtak a SZIE turizmus-vendéglátás képzéséről.

A Szolnoki Főiskola tavalyi 4. helyezése után idén egy helyet csúszott vissza. Ez azonban nem jelent objektív romlást, hiszen mindkét új intézmény megelőzte. Egy nélkülük készült rangsorban ugyanez az eredmény dobogós helyezést érne.

A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) 6. helyezése kétpozíciónyi javulást jelent a tavalyi évhez képest. Ráadásul az új belépők nélkül ez a változás négy hely lenne. A pozitív irányú elmozdulás a kiegyensúlyozott teljesítménynek tudható be, hiszen az NYME minden mutatószám szerint az erős középmezőnyben található, az egyedüli gyenge pontnak számító tanár/ diák arányban pedig egyértelmű javulást mutatott. A munkaerő-közvetítők ráadásul továbbra is a három legszínvonalasabb intézmény közé sorolják.

A lista utolsó négy helyén a tavalyi évhez képest visszaeső főiskolákat találjuk. Ezek az intézmények az összesített rangsorpontokat tekintve is komoly lemaradásban vannak a lista első feléhez képest. Az összesített rangsor legnagyobb mértékű változása a Kodolányi János Főiskolánál figyelhető meg: a tavalyi második helyezés után az idei évben a 9. pozíciót tudta csak megszerezni. A visszaesés az összes mutatószámban jelentkezik, legnagyobb mértékben az oktatói összetétel tekintetében: itt a 2. helyről 7.-re módosult a listában elfoglalt pozíciója.

A túljelentkezés szempontját vizsgálva megállapítható, hogy a vidéki intézmények esetében általában magasabb a bejutni szándékozó diákok aránya a rendelkezésre álló keretszámokhoz viszonyítva. A listát vezető Szolnoki Főiskola a kiadvány egészét tekintve is az egyik legnagyobb, bő háromszoros mutatószámmal rendelkezik.

A diák/tanár arányokat vizsgáló listát az újonnan belépő Szent István Egyetem vezeti, majd a Harsányi János Főiskola és a Szolnoki Főiskola következik. A lista végén a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája (HFF) található: ezen mutató tekintetében 1-es rangsorpontot kapott, ami azt jelenti, hogy a kiadvány egészét tekintve az egyik legkedvezőtlenebb értéket mutatja. Mindez jelentősen befolyásolja eredményét az összetett helyezésben is. A HFF 2009 szeptemberétől a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Karaként folytatja működését, ám az összevethetőség érdekében az idei évben még külön intézményként kezeltük a rangsorban.

Az oktatói összetételt vizsgáló rangsorban egyértelműen az egyetemek dominálnak: a listán szereplő négy egyetemből került ki az első három helyezett. Meg kell jegyeznünk, hogy ebben az alrangsorban az egyetemek hagyományosan előnyt élveznek a főiskolákkal szemben, ugyanakkor az idegenforgalmi képzésterületen - ahogyan ezt már korábban is jeleztük - ennek kisebb lehet a jelentősége, mint más szakmákban. Jól mutatja ezt az is, hogy a foglalkoztatók által legjobbnak ítélt BGF ebben a listában 1-es rangsorpontot kapott.

A foglalkoztatók véleménye szerinti rangsorban továbbra is toronymagasan a Budapesti Gazdasági Főiskola vezet. Ezt a látványos előnyt több foglalkoztató szóban is megerősítette, kiemelve, hogy a BGF képzése áll a legközelebb a gyakorlathoz, illetve infrastrukturálisan is ez az intézmény számít a legjobban ellátottnak. Az utána következő Pannon Egyetem egy egész rangsorponttal marad t le mögötte, majd kis eltéréssel következnek a lista közepén álló intézmények.

A HFF 7. helyezése a legnagyobb mértékű visszaesés: tavaly még ebben a listában a második pozíciót foglalta el, most azonban jelentősen elmaradt ettől az eredménytől. A vállalatok értékelése az összesített rangsorhoz hasonlóan évről évre egyre nagyobb szóródást mutat: ez arra utal, hogy a minőségi szelekció tovább folytatódott a képzésterületen.

Összességében a foglalkoztatók pozitívan ítélik meg mind a képzések színvonalát, mind a kibontakozó tendenciákat. Az továbbra is igaz, hogy egyes intézményekről a diplomások egy része még mindig használható nyelvtudás nélkül kerül ki a munkaerőpiacra, de szerencsére az ilyen esetek aránya egyre csökken. Többen felfigyeltek arra a kedvező folyamatra, hogy nagyobb számban beszélnek franciául, olaszul vagy spanyolul, sajnos azonban ez sok esetben gyenge angolnyelv-tudással jár együtt.

A munkaerő-közvetítők véleménye alapján felállított rangsorban a Budapesti Corvinus Egyetem magabiztos előnnyel vette át a vezetést a korábban megingathatatlan Budapesti Gazdasági Főiskolától. Ebben közrejátszhat, hogy fejvadász cégek véleményét erőteljesebben befolyásolja egy intézmény általános presztízse. Hosszabb távon ezért a foglalkoztatók és a munkaerőközvetítők véleményének közeledése várható. A lista egészében főként az új belépők okoztak változást, ez alól csak a Harsányi János Főiskola jelent kivételt: a tavalyi 5. helyezése után a lista végére csúszott vissza.

A hazai idegenforgalmi képzésekről összefoglalóan elmondható, hogy továbbra is nagyon népszerű a felsőoktatásba igyekvő érettségizők körében. A vizsgált képzési területek közül itt volt a legnagyobb - közel kétszeres - az átlagos túljelentkezési arány. Noha az első helyen jelentkezők száma bő 10 százalékkal visszaesett az előző évhez viszonyítva, még így is közel 4400 továbbtanulni vágyó diák jelölte meg első helyen a turizmus-vendéglátás alapszakot.

A jelentkezésekben és a későbbi munkakeresésben is komoly szerepet játszik a földrajzi helyzet: a diákok közül sokan régión belül keresnek felsőoktatási intézményt, illetve a későbbi elhelyezkedést is itt képzelik el. Több potenciális vidéki foglalkoztató rámutatott, hogy éppen emiatt kiemelten nagy a jelentősége a színvonalas vidéki képzési központok - mindenekelőtt Veszprém és Szolnok - megerősödésének.

Az idegenforgalomban dolgozók közül többen arra is figyelmeztetnek, hogy bár a képzések általánosságban valóban egyre jobb színvonalúak, de ezen a pályán a sikeres karrierúthoz továbbra is erős motivációra, a gyakorlati fejlődés iránti folyamatos elkötelezettségre és nagy teherbírásra van szükség.


Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.