Infóhiány

/ 2010.10.14., csütörtök 18:32 /

Harmadik alkalommal készül el a magyarországi informatikusképzést folytató egyetemek és főiskolák rangsora. Az összesítő rangsor első három helyezettjét tekintve nem történt változás az előző két évhez képest, a lista többi részében azonban kisebb átrendeződés figyelhető meg.

Az előző évekhez hasonlóan most is 17 intézmény három képzési szakiránya jelenik meg a listán: a gazdasági, a mérnöki, illetve a programtervező informatikusi. Az informatikai képzésre jelentkezők száma csökkent az előző évekhez képest: míg 2008 és 2009 között közel 24 százalékkal emelkedett, az idei évben 10 százalékos visszaesés történt, annak ellenére, hogy a piacon még mindig nagy a kereslet az informatikusok iránt.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) az értékelt mutatószámok felénél magasan vezeti a listát. A foglalkoztatók, a fejvadászok, valamint a tavalyi évben megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) elért eredmények rangsorában a maximum - pontszámot sikerült megszereznie, megőrizve ezzel vezető szerepét. A foglalkoztatók a szóbeli értékelések többségében is magasan a legjobb egyetemnek minősítették. A felvételi túljelentkezést tekintve a tavalyi eredményéhez képest egy hellyel lépett előre, a harmadik pozícióba. A tudományos fokozattal rendelkező oktatók arányában az egyetemnek továbbra sem sikerült jelentős javulást elérnie az előző évekhez képest, ebben a rangsorban csak a 11. helyezést tudta megszerezni, annak ellenére, hogy a legszínvonalasabb informatikai képzést nyújtó intézményként tartják számon.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén is megőrizte 2. helyét az összesítésben. A diák- és akadémiai perspektívát vizsgáló rangsorok esetében csak a diák/tanár arányban történt egyhelynyi előrelépés a 2009-es helyezéseihez képest. A vállalati nézőpont tekintetében közeledett a foglalkoztatók és a fejvadászok véleménye: bár a foglalkoztatóknál egy hellyel visszaesett, a fejvadászok pedig hat hellyel feljebb rangsorolták, ez azt jelentette, hogy idén mindkét listában a 3. helyezést ítélték oda az intézménynek.

Nagyításért kattintson a képre!


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) az előző évhez hasonlóan most is 3. a sorban. A munkaerő-piaci felmérésből kitűnik, hogy míg a fejvadászok az előző évi értékeléssel megegyezően, addig a foglalkoztatók már négy pozícióval hátrébb sorolták az idén. A diák- és akadémiai perspektívát tekintve megfigyelhető, hogy az egyetem a tudományos fokozattal rendelkező oktatók arányát nézve öt helyezéssel hátrébb csúszott, míg a felvételi túljelentkezések esetében feljebb került a rangsorban.

Az informatikai képzést folytató intézmények idei összesítő rangsorában a 4. helyen a tavalyi 7. Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) végzett. A túljelentkezés tekintetében megőrizte 2009-es listavezető pozícióját, az oktatói összetétel és a foglalkoztatói rangsorban némi előrelépést ért el, míg a fejvadászok esetén elég jelentős, öthelyezésnyi visszaesést szenvedett el.

Az öt legjobb intézmény sorát a tavalyi 8. Debreceni Egyetem (DE) zárja, amely 2008-ban még csak a 13. volt a sorban, de az elmúlt három évben minden alkalommal javított pozícióján. Idei jó eredményére nagy hatással volt, hogy a hat vizsgált területből az idén háromban is képes volt előrelépni. Visszaesés csak az oktatói összetétel esetében történt, de itt is csupán egy hellyel került hátrébb.

Az informatikusképzést folytató intézmények rangsorának középmezőnyében kisebb változások figyelhetők meg. Csak a Széchenyi István Egyetem (SZE) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) tudott javítani a 2009-es pozícióján. A középmezőnyben szereplő többi intézmény kisebb visszaesést könyvelhetett el.

Az idei összesítő rangsort a Nyíregyházi Főiskola (NYF), a Kecskeméti Főiskola (KF), az Eszterházy Károly Főiskola (EKF), a Dunaújvárosi Főiskola (DF) és a Gábor Dénes Főiskola (GDF) ötöse zárja. Ezek az intézmények a vállalati perspektíva tekintetében is a lista második felében helyezkednek el. Az EKF a túljelentkezések rangsorában megőrizte előző évi 2. helyét. A legjelentősebb visszaesést az egyes listákon a GDF szenvedte el, a legnagyobb mértékben a diák/tanár arány és az oktatói összetétel tekintetében.

A túljelentkezési rangsor átrendeződéséből három jelentősebb változás emelhető ki tavalyhoz képest: az ELTE három-, a Nyíregyházi Főiskola (NYF) öthelyezésnyi előrelépése, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) öt pozícióval történő visszaesése.

A diák/tanár rangsor élén tavaly holtversenyben a NYME és a GDF állt, közülük azonban csak előbbi tudta megtartani vezető szerepét, a GDF a tizenötödik helyre zuhant. A lista másik nagy visszaesése a PPKE-vel következett be: tíz pozícióval rosszabb eredményt ért el, mint az előző időszakban.

Az oktatói összetétel alapján továbbra is az SZTE és a PPKE a listavezető, a legnagyobb előrelépést pedig a PTE érte el, amely tízzel jobb helyezést kapott az idén, azonban még ez sem volt elég ahhoz, hogy összetettben számottevő javulást eredményezzen a számára.

A foglalkoztatói rangsor tekintetében az ELTE, valamint az SZE és az ME lépett vissza több helyet. A PTE és a GDF négypozíciónyi javulást ért el idén: előbbi ezzel bekerült a legjobbnak ítélt öt intézmény közé. Figyelemre méltó az a tény, hogy a listában szereplő hat főiskola közül a munkáltatók ötöt a lista legvégére rangsoroltak.

A fejvadászok megítélése alapján összeállított rangsorban az első két helyen nem történt változás, a listát továbbra is a BME és az ELTE vezeti. Az SZTE idén az élre tört, és a tavalyi 9. hely után a 3. pozíciót sikerült megszereznie, a legnagyobb visszaesést eközben a PTE és a BCE szenvedte el a rangsorban. A főiskolák ebben a listában is meglehetősen rossz értékelést kaptak: a Dunaújvárosi Főiskola, a Nyíregyházi Főiskola, az Eszterházy Károly Főiskola és a Gábor Dénes Főiskola egymást követve mind a rangsor végére került.

A főiskolák közül csak a Budapesti Műszaki Főiskolát helyezték mind a munkáltatók, mind pedig a fejvadászok a rangsor első felébe. Ebből egyértelműen látható, hogy az informatikai képzések tekintetében a piaci szereplők az egyetemekről kikerülő végzősöket részesítik előnyben a főiskolásokkal szemben.

Összességében elmondható, hogy az informatikusképzés általánosságban magas színvonalú Magyarországon. A munkáltatói vélemények is alátámasztották, hogy a legtöbb egyetem és főiskola elméleti tudásban a megfelelő ismeretekkel látja el a hallgatókat. Hiányosságként jelentkezik azonban sok esetben, hogy a gyakorlati képzettség elmarad a piaci elvárásoktól. Mivel egy gyorsan változó iparágról van szó, ezért a munkaerőpiacra kikerülő végzősöknek el kell sajátítaniuk az újonnan megszerzett tudás és ismeretanyag önálló gyakorlati alkalmazásának képességét. Az idegen szaknyelv ismerete pedig a mai kompetitív munkaerőpiaci környezetben már nem előny, hanem sokkal inkább alapvető elvárás a munkáltatók részéről.


Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.