Informatika

/ 2017.11.30., csütörtök 14:11 /

Az informatika képzési területen meghirdetett három alapszakra – gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, programtervező informatikus – érkezett idén az ötödik legtöbb első helyes jelentkező és a negyedik legtöbb felvett (a jelentkezők és felvettek több mint nyolc százaléka).

Nappali munkarendű képzésre több mint hatezer első helyes jelentkezést adtak be, a felvettek száma pedig megközelítette a négy és fél ezret. 2016-hoz képest 13 százalékos emelkedés mutatkozott a felvettek létszámában, ami a képzési terület szakjai iránti növekvő érdeklődésről tanúskodik.

Mindhárom informatikai alapszak viszonylag sok első helyes jelentkezőt tudhatott magáénak. Legnépszerűbb a mérnökinformatikus képzés, amely az alap- és osztatlan mesterképzési szakok összesített rangsorában a második legtöbb első helyes jelentkezőt vonzotta a 2017-es általános felvételi eljárás során: nappali munkarendre több mint 2700 főt, a többi munkarendet is figyelembe véve közel 3400 főt. A másik két szak is minden évben ott van a toplista első 15 helyezettje között: programtervező informatikusnak több mint kétezren jelentkeztek első helyen, a nappali munkarendre jelentkezők száma is megközelítette az 1800-at. Több mint másfél ezer jelentkező első választása a gazdaságinformatikus alapképzés volt. A nappali munkarendre felvettek száma a mérnökinformatikus alapszak esetében meghaladta a kétezer, a másik két szak esetében az ezer főt.

2017-ben az általános felvételi eljárásban az informatika képzési területhez tartozó alapszakos képzést 10 fővárosi és 13 vidéki kar vagy intézmény hirdetett. A jelentkezők több mint felét az előbbiek valamelyikébe vették fel, Budapest viszonylagos dominanciája tehát ezen a képzési területen is érezhető. Az informatika a legférfiasabb képzési terület: a felvettek öthatoda (84 százalék) férfi, de a mérnökinformatikus alapszakon arányuk megközelíti a 90 százalékot. Nőket a legnagyobb, közel 30 százalékos arányban a gazdaságinformatikus szakra felvettek között találunk.

Az informatikusok évek óta a legjobban keresett diplomások, szaktudásukat általában kiemelkedően magas fizetésekkel honorálja a munkaerőpiac. A felsőoktatás és a munkaerőpiac közötti átlépésük sok esetben nem lineáris, a tanulmányok és a munkavégzés nem egymást követő életszakaszhoz kötődnek, mivel sokan már felsőfokú tanulmányaik alatt szakterületükhöz kapcsolódó, jó munkafeltételeket kínáló munkakörben tudnak elhelyezkedni.

A rangsoreredmények tanúsága szerint az informatikai képzésekre a legtöbb intézményben nem nehéz bekerülni, ám a legrangosabb egyetemeken különösen az állami ösztöndíjjal támogatott helyekért erős a verseny, ami a viszonylag magas átlagpontszámokban és az alacsonyabb első helyes bejutási arányokban egyaránt megmutatkozik. Az önköltséges hallgatók aránya sem magas, a nappali munkarendű képzésre felvetteknek mindössze 2-4 százaléka.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

informatika_01.jpg
informatika_02.jpg
informatika_03.jpg
informatika_04.jpg

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.