Jogi képzés

/ 2017.11.30., csütörtök 14:13 /

Az első helyes jelentkezők és felvettek létszámát tekintve a jogi képzési terület a középmezőnyben található a többi képzési területhez viszonyítva, az alap- és osztatlan mesterképzésekre első helyen jelentkező több mint 4000 és a több mint 3000 felvett hallgató körülbelül öt százalékos részarányt jelent. A felvettek létszámában a tavalyihoz képest közel kétszázalékos növekedés volt.

2017-ben a képzési területhez tartozó három szak – az igazságügyi igazgatási, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszak, valamint a jogász osztatlan szak – közül az utóbbira került be a legtöbb, közel két és fél ezer hallgató, és itt volt a második legtöbb első helyes jelentkező: létszámuk meghaladta a háromezret. Nappali munkarendű képzésre 1700-nál többen jelentkeztek első helyen, és több mint 1300 jelentkező nyert felvételt.

A másik két alapszak lényegesen kevesebb jelentkezőt vonz. Nappali munkarendű képzésre az igazságügyi igazgatási alapszakra több mint 240-en, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakra több mint 120-an jelentkeztek első helyen, az előbbire 165, az utóbbira 62 főt vettek fel. A jogi képzési terület sajátossága ugyanakkor a levelező munkarendű képzésben tanulók magas aránya.

E szakokat nyolc egyetemi kar képzési kínálatában találhatják meg a terület iránt érdeklődők, ezek közül a három fővárosi egyetem vette fel a sikeres jelentkezők közel 60 százalékát. A képzési területre felvettek körében a nemek közti arány a nappali munkarendű alap- és osztatlan mesterképzéseket tekintve a férfiak bő egyharmados részesedését mutatja, ám a szakok között jelentős eltérés figyelhető meg. Az osztatlan jogászképzésben nagyjából megegyezik az összes felsőoktatásba jelentkező megoszlásával, ami a nők 5-6 százalékos előnyét jelenti.

A jogász osztatlan mesterképzési szak igen nagy túljelentkezési arányú, különösen az állami ösztöndíjas képzések pontátlagai magasak. A nagyobb presztízsű fővárosi jogi karok önköltséges képzéseire sem könnyű bejutni, amit az ide felvettek 400 feletti átlagpontszáma is jól mutat.

Az idegennyelv-tudás a sikeres felvételihez szinte elengedhetetlen. Az alapképzési szakokon elsősorban az állami ösztöndíjas képzésekre való bejutásért folyik nagy verseny; míg a nappali munkarendű képzésre felvetteknek a jogász osztatlan mesterképzésben csupán 16 százaléka, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakosoknak is csak harmada iratkozhat be állami ösztöndíjas képzésre.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

jogi_kepzes_01.jpg
jogi_kepzes_02.jpg
jogi_kepzes_03.jpg
jogi_kepzes_04.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.