Jogi képzés

/ 2017.11.30., csütörtök 14:13 /

Az első helyes jelentkezők és felvettek létszámát tekintve a jogi képzési terület a középmezőnyben található a többi képzési területhez viszonyítva, az alap- és osztatlan mesterképzésekre első helyen jelentkező több mint 4000 és a több mint 3000 felvett hallgató körülbelül öt százalékos részarányt jelent. A felvettek létszámában a tavalyihoz képest közel kétszázalékos növekedés volt.

2017-ben a képzési területhez tartozó három szak – az igazságügyi igazgatási, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszak, valamint a jogász osztatlan szak – közül az utóbbira került be a legtöbb, közel két és fél ezer hallgató, és itt volt a második legtöbb első helyes jelentkező: létszámuk meghaladta a háromezret. Nappali munkarendű képzésre 1700-nál többen jelentkeztek első helyen, és több mint 1300 jelentkező nyert felvételt.

A másik két alapszak lényegesen kevesebb jelentkezőt vonz. Nappali munkarendű képzésre az igazságügyi igazgatási alapszakra több mint 240-en, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakra több mint 120-an jelentkeztek első helyen, az előbbire 165, az utóbbira 62 főt vettek fel. A jogi képzési terület sajátossága ugyanakkor a levelező munkarendű képzésben tanulók magas aránya.

E szakokat nyolc egyetemi kar képzési kínálatában találhatják meg a terület iránt érdeklődők, ezek közül a három fővárosi egyetem vette fel a sikeres jelentkezők közel 60 százalékát. A képzési területre felvettek körében a nemek közti arány a nappali munkarendű alap- és osztatlan mesterképzéseket tekintve a férfiak bő egyharmados részesedését mutatja, ám a szakok között jelentős eltérés figyelhető meg. Az osztatlan jogászképzésben nagyjából megegyezik az összes felsőoktatásba jelentkező megoszlásával, ami a nők 5-6 százalékos előnyét jelenti.

A jogász osztatlan mesterképzési szak igen nagy túljelentkezési arányú, különösen az állami ösztöndíjas képzések pontátlagai magasak. A nagyobb presztízsű fővárosi jogi karok önköltséges képzéseire sem könnyű bejutni, amit az ide felvettek 400 feletti átlagpontszáma is jól mutat.

Az idegennyelv-tudás a sikeres felvételihez szinte elengedhetetlen. Az alapképzési szakokon elsősorban az állami ösztöndíjas képzésekre való bejutásért folyik nagy verseny; míg a nappali munkarendű képzésre felvetteknek a jogász osztatlan mesterképzésben csupán 16 százaléka, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakosoknak is csak harmada iratkozhat be állami ösztöndíjas képzésre.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

jogi_kepzes_01.jpg
jogi_kepzes_02.jpg
jogi_kepzes_03.jpg
jogi_kepzes_04.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.