Jogi képzés

/ 2017.11.30., csütörtök 14:13 /

Az első helyes jelentkezők és felvettek létszámát tekintve a jogi képzési terület a középmezőnyben található a többi képzési területhez viszonyítva, az alap- és osztatlan mesterképzésekre első helyen jelentkező több mint 4000 és a több mint 3000 felvett hallgató körülbelül öt százalékos részarányt jelent. A felvettek létszámában a tavalyihoz képest közel kétszázalékos növekedés volt.

2017-ben a képzési területhez tartozó három szak – az igazságügyi igazgatási, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszak, valamint a jogász osztatlan szak – közül az utóbbira került be a legtöbb, közel két és fél ezer hallgató, és itt volt a második legtöbb első helyes jelentkező: létszámuk meghaladta a háromezret. Nappali munkarendű képzésre 1700-nál többen jelentkeztek első helyen, és több mint 1300 jelentkező nyert felvételt.

A másik két alapszak lényegesen kevesebb jelentkezőt vonz. Nappali munkarendű képzésre az igazságügyi igazgatási alapszakra több mint 240-en, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakra több mint 120-an jelentkeztek első helyen, az előbbire 165, az utóbbira 62 főt vettek fel. A jogi képzési terület sajátossága ugyanakkor a levelező munkarendű képzésben tanulók magas aránya.

E szakokat nyolc egyetemi kar képzési kínálatában találhatják meg a terület iránt érdeklődők, ezek közül a három fővárosi egyetem vette fel a sikeres jelentkezők közel 60 százalékát. A képzési területre felvettek körében a nemek közti arány a nappali munkarendű alap- és osztatlan mesterképzéseket tekintve a férfiak bő egyharmados részesedését mutatja, ám a szakok között jelentős eltérés figyelhető meg. Az osztatlan jogászképzésben nagyjából megegyezik az összes felsőoktatásba jelentkező megoszlásával, ami a nők 5-6 százalékos előnyét jelenti.

A jogász osztatlan mesterképzési szak igen nagy túljelentkezési arányú, különösen az állami ösztöndíjas képzések pontátlagai magasak. A nagyobb presztízsű fővárosi jogi karok önköltséges képzéseire sem könnyű bejutni, amit az ide felvettek 400 feletti átlagpontszáma is jól mutat.

Az idegennyelv-tudás a sikeres felvételihez szinte elengedhetetlen. Az alapképzési szakokon elsősorban az állami ösztöndíjas képzésekre való bejutásért folyik nagy verseny; míg a nappali munkarendű képzésre felvetteknek a jogász osztatlan mesterképzésben csupán 16 százaléka, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakosoknak is csak harmada iratkozhat be állami ösztöndíjas képzésre.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

jogi_kepzes_01.jpg
jogi_kepzes_02.jpg
jogi_kepzes_03.jpg
jogi_kepzes_04.jpg

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!