Megéri diplomázni

/ 2014.11.26., szerda 15:20 /

A felsőoktatás több tízezer jelentkezőt vonz évente, akik közül sokan világos elképzeléssel vágnak bele a kalandba, másoknak azonban még kérdés, hogy számukra melyik a legtesthezállóbb irány. Segítünk a tájékozódásban!

2014-ben több mint 106 ezren igyekeztek bekerülni valamelyik egyetem vagy főiskola képzésére, a felvettek száma idén csaknem 74 ezer volt, összegzi az általános felvételi eljárás statisztikáit Kiss László, az Educatio Nkft. elemzője. A szakember az Educatio által készített, Friss diplomások 2013 című felmérésről is beszélt, melyből kiemelte, hogy a pályakezdő diplomások körében mért munkanélküliségi arány 5,8 százalék volt, ami csaknem fele az átlagosnak. A vizsgálatból az is kiderül, hogy a Magyarországon dolgozó friss diplomások havi nettó átlagjövedelme 168 400 forint, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 149 200 forint (2013. január–május). Mindezek azt mutatják, hogy számos pozitív hozadéka van a felsőfokú oklevél megszerzésének.

Melyik az én utam?

Ezt a kérdést sokan felteszik maguknak, és nem mindenkinek sikerül egyből megtalálnia a választ. A megkérdezett pályaorientációs szakember szerint fontos leszögezni, hogy a felvételi előtt állók szakválasztáskor nem egy életre választják az adott irányt, rugalmasan kell gondolkodniuk a karrierútjukról, amelyen számos elágazódás adódik majd. Kiss István szakpszichológus emellett kiemeli az önismeret fontosságát. Mint mondta, szakválasztáskor három dolgot mindenképpen érdemes figyelembe venniük a felvételizőknek: az érdeklődési körüket, a képességeiket és a lehetőségeiket. Az interneten is kaphatnak segítséget a döntésük meghozatalához, létezik például egy online teszt (a diplomantul.hu honlapon található foglalkozásválasztó teszt), amely három tesztsorból áll, és olyan szakokat és foglalkozásokat ajánl, amelyek leginkább passzolnak a kitöltő egyéniségéhez. Önismereti kérdéskörben további tesztek állnak rendelkezésre a felvételi eljárás hivatalos honlapján, a Felvi.hu-n is. Akik szeretnék átbeszélni pályával kapcsolatos kérdéseiket, személyes konzultációra is jelentkezhetnek, melyről az előbb említett oldalon találnak bővebb információt. A Felvin további segítséget kaphatnak a szakválasztáshoz a felvételire készülők: a szakkereső alkalmazással a meghirdető intézmény, képzési szint, munkarend mellett akár érettségi követelmény, település vagy képzési terület szerint is kiválogathatók a képzések.

Kiss István azt javasolja a felvételizőknek, hogy olyan szakokban gondolkodjanak, amelyek rugalmas tudást adnak, és az ott megszerzett képzettség több szakterületre és pozícióba továbbvihető. Ha rátalálnak a számukra legvonzóbb szakra, azt sem árt számba venniük, hogy mire tudják majd használni ezt a végzettséget a későbbiekben. Ehhez jó támpont a diplomantul.hu „szakok karrierlehetőségei” elnevezésű gyűjteménye.

Első kézből

A szak kiválasztásával még nincs vége a történetnek, mert azzal együtt felsőoktatási intézmény(eke)t is választanak a felvételizők. Többféle szempont lehet a mérlegelés alapja, például a barátok, ismerősök tapasztalatai, az egyetem vagy főiskola presztízse vagy oktatói csapata. Egy interaktív programmal (Felvi.hu-n a Felvi-rangsorok alkalmazás) az intézmények feltérképezése is könnyen megy. A felhasználók saját igényeik szerint állíthatják be és hasonlíthatják össze a választott felsőoktatási intézményeket.

A megfelelő intézmény kiválasztásánál a személyes benyomások és első kézből való informálódás is sokat jelent. Erre valók a nyílt napok, amelyek helyszínei és időpontjai egy helyen összegyűjtve megtalálhatók a Felvi.hu „nyíltnap-kereső” szolgáltatásában.

Csak elektronikusan

2014-ben már a felvételizők 97 százaléka jelentkezett az interneten keresztül, 2015-től pedig már csak elektronikus formában van lehetőség a felvételi kérelem benyújtására. Az E-felvételi kizárólag a felvételi hivatalos oldaláról, a Felvi.hu-ról érhető el, regisztrációt követően. Nagy előnye, hogy gyors és biztonságos, kiszűri azokat a hibákat, amelyek a jelentkezési lap kitöltésekor előfordulhattak, sőt a szükséges dokumentumok is feltölthetők a felületen. Az alkalmazás a felvételi eljárás második szakaszában, a jelentkezések feldolgozása után tájékozódásra és elektronikus ügyintézésre használható.

A jelentkezés akkor érvényes, ha a megadott határidőn belül és a meghatározott módon történik. A jelentkezéshez a felvételizők az erre a célra kialakított elektronikus felületet, az E-felvételit használhatják. Az érvényességhez fontos az is, hogy a jelentkező igazoltan befizesse a jelentkezési határidőig a felvételi eljárás során megjelölt jelentkezési helyeknek megfelelő összegű eljárási díjat, illetve az E-felvételiben a rögzített adatokat a megadott módon hitelesítse. Ez kétféle módon történhet: ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy a felületről nyomtatható hitelesítő adatlap segítségével, melyet aláírva az Oktatási Hivatal postacímére (1380 Budapest, Pf. 1190) kell beküldeni.

Bukta Péter, a felvételi ügyfélszolgálat vezetője azt tanácsolja a jelentkezőknek, hogy folyamatosan kövessék nyomon a felvételi történéseit az eljárás teljes időszaka alatt a Felvi.hu-n és az E-felvételiben, csak hivatalos forrásból tájékozódjanak, mindenképpen olvassák el a Felsőoktatási felvételi tájékoztató aktuális eljárásra vonatkozó kiadványát (csak elektronikus formában jelenik meg, a Felvi.hu-n olvasható), illetve figyeljenek az aktuális tennivalókra és a határidőkre. Ha valamilyen kérdés merül fel, akkor a felvételi ügyfélszolgálatához fordulhatnak e-mailben és személyesen is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.