Mindent az üzletről

/ 2017.11.30., csütörtök 14:04 /

Erős nyelvoktatást, gyakorlatorientált, a piaci igényekhez illesztett képzési struktúrát és sokféle nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőséget nyújtunk a hallgatóknak – mondja Dr. Jancsik András, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatási rektorhelyettese. Az intézményben az üzleti szféra utánpótlását adó szakok teljes palettáján folyik képzés.

– Mi határozza meg a Budapesti Gazdasági Egyetem identitását?

– Az ország legnagyobb, gazdasági képzést nyújtó felsőoktatási intézményeként elsősorban az üzleti szféra számára képzünk szakembereket. A gazdaságtudományok szinte valamennyi területét lefedjük, megtalálható nálunk mind a hét alapszak, olyan évek óta kimagaslóan népszerű képzések, mint a gazdálkodás és menedzsment, a turizmus-vendéglátás, a nemzetközi gazdálkodás vagy a pénzügy-számvitel. Egyik legkeresettebb alapszakunk a gazdaságinformatika, amelynek végzősei a munkaerőpiacon különösen értékes diplomát szerezhetnek.

– Miért válasszák a felvételizők a BGE-t?

– Talán a legfontosabb szempont a gyakorlatorientáltság, hiszen nálunk az oktatás középpontjában az elméleti tudás gyakorlati alkalmazhatósága áll. A második, hogy nemcsak tudást, hanem a folyamatos fejlődés képességét adjuk a hallgatóink kezébe, hogy alkalmazkodni tudjanak a munkaerőpiac változó elvárásaihoz. Harmadik kiemelt értékünk a nemzetköziség: különösen erős nyelvi képzést, valamint rengeteg külföldi tanulási lehetőséget kínálunk. Szintén nagyon fontos, hogy nagy létszámú egyetem vagyunk, pezsgő diákélettel, és erős társadalmi felelősségvállalással. Ennek vezérgondolata a fenntarthatóság, ami egyrészt érvényesül egyetemünk működésében, másrészt ezt a szemléletet közvetítjük a hallgatók felé.

– Mit jelent a gyakorlatorientáltság az oktatásban?

– Szoros az egyetem kapcsolatrendszere a vállalati szférával, ezért közvetlen visszajelzéseket kapunk a munkaerőpiacról, melyeket folyamatosan beépítünk a tananyagba és az oktatás módszertanába. A legutóbbi tantervi fejlesztés során például növeltük a gyakorlati órák számát, és nagyobb hangsúlyt helyeztünk arra, hogy a tananyag feldolgozása egyoldalú információátadás helyett az oktatóval közösen történjen.

– Mennyire vesznek részt a vállalatok az oktatás tartalmának meghatározásában?

– Mindegyik szak mellett működik szakmai tanácsadó testület, melynek tagjai sikeres vállatok közép- és felső vezetői. Ők egyrészt véleményezik a tanterveket, másrészt számos gyakorló szakember személyesen is részt vesz az oktatásban óraadóként.

– Milyen külföldi programokat kínálnak a diákoknak?

– A legtöbb lehetőséget az európai országokba irányuló programok kínálják, de említésre méltó a Magyar Nemzeti Bankkal közösen létrehozott Keleti Üzleti Akadémia Központunk is, amely elsősorban a Kína, Japán, Dél-Korea vagy éppen Indonézia iránt érdeklődő hallgatóknak nyújt lehetőséget. A központ programjai nagyon népszerűek, példaként említhetném a keleti nyelvek tanulását célzó ösztöndíjat, a nyári egyetemet, vagy a távol-keleti országokban eltölthető féléves oktatási programot.

– Milyenek a végzett hallgatók elhelyezkedési mutatói?

– A vállalati visszajelzések alapján a BGE nagyon erős diplomát ad, de léteznek saját felméréseink, és a Diplomás Pályakövetési Rendszerből is kapunk adatokat. Egyértelműen kiváló elhelyezkedési mutatói vannak az egyetemnek: végzett hallgatóink legalább 80 százaléka fél éven belül elhelyezkedik, de egyes szakokon a hallgatóink fele már a tanulmányai alatt megtalálja első stabil munkahelyét.

– Mi a helyzet a felvett hallgatók nyelvtudásával?

– Szerencsére sok diák érkezik hozzánk megfelelő idegen nyelvi ismeretekkel, ami az egyetem erős piaci pozíciójának jele. De ahogy említettem, a gyakorlati képzés mellett a nyelvoktatás a legfőbb erősségünk. Nálunk a nyelvoktatás a képzésbe integráltan történik, nem plusz tantárgyként jelenik meg, és az idegen nyelvi szaktárgyi kínálat is rendkívül széles.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.