Műszaki képzés

/ 2017.11.30., csütörtök 14:16 /

A műszaki képzési terület 2017-ben mind az összes képzési szintet, mind az alap- és osztatlan szakokat tekintve a harmadik legtöbb első helyes jelentkezőt vonzotta, és a felvettek létszáma szerint a második legnépesebb képzési terület. Az első helyen műszaki képzést választók száma meghaladta a 13 ezret, műszaki alap- és osztatlan mesterképzésre több mint 11 ezren jelentkeztek. Tízezernél több jelentkezőt vettek fel a képzési terület szakjaira, közülük közel 8500-at alapképzésre.

Nappali munkarendű műszaki képzésre a 2017-es általános eljárásban 42 egyetemi vagy főiskolai karon, főiskolán lehetett jelentkezni. Bár a terület hallgatóinak nagy részét két nagy budapesti egyetem (BME és OE) tudhatja magáénak, és a fővárosi intézmények a nappali munkarendű képzésre felvetteknek összesen több mint felét vehették fel, nagy hallgatói létszámú képzési központok működnek többek között Győrben, Debrecenben, Miskolcon és Kecskeméten is.

A műszaki képzés iránt érdeklődők az építészmérnök osztatlan mesterképzés mellett 23 alapszak közül választhatnak a 2018-as általános felvételi eljárásban. A terület legnépszerűbb alapszakja a gépészmérnöki, mely évek óta az első helyes jelentkezési toplisták élmezőnyében található, idén minden munkarendet és finanszírozási formát figyelembe véve a negyedik legnépszerűbb szak volt. 2600-nál több első helyes jelentkezője és közel kétezer felvettje volt; nappali munkarendű képzésre első helyen közel 1900-an jelentkeztek, közülük több mint másfél ezer hallgatót vettek fel.

A villamosmérnöki és a műszaki menedzser alapképzéseknek is állandó helye van az alap- és osztatlan szakok első húsz helyezettje között. Nappali munkarendű villamosmérnöki alapszakra például közel 1200-an jelentkeztek, és közülük ezernél több hallgató került be. A műszaki képzési terület alap- és osztatlan mesterképzéseire felvettek döntő többsége nappali munkarenden, állami ösztöndíjas formában kezdhette meg idén a tanulmányait.

A felvettek döntő többsége a szakok jelentős része esetében férfi, sőt arányuk a 90 százalékot is meghaladja a faipari mérnöki, a járműmérnöki, a gépészmérnöki, a hivatásos repülőgép-vezetői, a villamosmérnöki vagy a mechatronikai mérnöki alapszakok esetében. A nők aránya valamivel magasabb a molekuláris bionika mérnöki, a környezetmérnöki, a könnyűipari mérnöki és az építészmérnöki szakokon, de csak a biomérnöki és az ipari termék- és formatervező mérnöki alapképzéseken haladja meg a 60 százalékot.

Bár a képzési terület szerteágazó, alapja a magas szintű matematikai képzés, ezért a meghirdetett szakok mindegyikén kötelező a matematikaérettségi.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

muszaki_kepzes_01.jpg
muszaki_kepzes_02.jpg
muszaki_kepzes_03.jpg
muszaki_kepzes_04.jpg
muszaki_kepzes_05.jpg

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!