Műszaki képzés

/ 2017.11.30., csütörtök 14:16 /

A műszaki képzési terület 2017-ben mind az összes képzési szintet, mind az alap- és osztatlan szakokat tekintve a harmadik legtöbb első helyes jelentkezőt vonzotta, és a felvettek létszáma szerint a második legnépesebb képzési terület. Az első helyen műszaki képzést választók száma meghaladta a 13 ezret, műszaki alap- és osztatlan mesterképzésre több mint 11 ezren jelentkeztek. Tízezernél több jelentkezőt vettek fel a képzési terület szakjaira, közülük közel 8500-at alapképzésre.

Nappali munkarendű műszaki képzésre a 2017-es általános eljárásban 42 egyetemi vagy főiskolai karon, főiskolán lehetett jelentkezni. Bár a terület hallgatóinak nagy részét két nagy budapesti egyetem (BME és OE) tudhatja magáénak, és a fővárosi intézmények a nappali munkarendű képzésre felvetteknek összesen több mint felét vehették fel, nagy hallgatói létszámú képzési központok működnek többek között Győrben, Debrecenben, Miskolcon és Kecskeméten is.

A műszaki képzés iránt érdeklődők az építészmérnök osztatlan mesterképzés mellett 23 alapszak közül választhatnak a 2018-as általános felvételi eljárásban. A terület legnépszerűbb alapszakja a gépészmérnöki, mely évek óta az első helyes jelentkezési toplisták élmezőnyében található, idén minden munkarendet és finanszírozási formát figyelembe véve a negyedik legnépszerűbb szak volt. 2600-nál több első helyes jelentkezője és közel kétezer felvettje volt; nappali munkarendű képzésre első helyen közel 1900-an jelentkeztek, közülük több mint másfél ezer hallgatót vettek fel.

A villamosmérnöki és a műszaki menedzser alapképzéseknek is állandó helye van az alap- és osztatlan szakok első húsz helyezettje között. Nappali munkarendű villamosmérnöki alapszakra például közel 1200-an jelentkeztek, és közülük ezernél több hallgató került be. A műszaki képzési terület alap- és osztatlan mesterképzéseire felvettek döntő többsége nappali munkarenden, állami ösztöndíjas formában kezdhette meg idén a tanulmányait.

A felvettek döntő többsége a szakok jelentős része esetében férfi, sőt arányuk a 90 százalékot is meghaladja a faipari mérnöki, a járműmérnöki, a gépészmérnöki, a hivatásos repülőgép-vezetői, a villamosmérnöki vagy a mechatronikai mérnöki alapszakok esetében. A nők aránya valamivel magasabb a molekuláris bionika mérnöki, a környezetmérnöki, a könnyűipari mérnöki és az építészmérnöki szakokon, de csak a biomérnöki és az ipari termék- és formatervező mérnöki alapképzéseken haladja meg a 60 százalékot.

Bár a képzési terület szerteágazó, alapja a magas szintű matematikai képzés, ezért a meghirdetett szakok mindegyikén kötelező a matematikaérettségi.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

muszaki_kepzes_01.jpg
muszaki_kepzes_02.jpg
muszaki_kepzes_03.jpg
muszaki_kepzes_04.jpg
muszaki_kepzes_05.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.