Műszaki képzés

/ 2017.11.30., csütörtök 14:16 /

A műszaki képzési terület 2017-ben mind az összes képzési szintet, mind az alap- és osztatlan szakokat tekintve a harmadik legtöbb első helyes jelentkezőt vonzotta, és a felvettek létszáma szerint a második legnépesebb képzési terület. Az első helyen műszaki képzést választók száma meghaladta a 13 ezret, műszaki alap- és osztatlan mesterképzésre több mint 11 ezren jelentkeztek. Tízezernél több jelentkezőt vettek fel a képzési terület szakjaira, közülük közel 8500-at alapképzésre.

Nappali munkarendű műszaki képzésre a 2017-es általános eljárásban 42 egyetemi vagy főiskolai karon, főiskolán lehetett jelentkezni. Bár a terület hallgatóinak nagy részét két nagy budapesti egyetem (BME és OE) tudhatja magáénak, és a fővárosi intézmények a nappali munkarendű képzésre felvetteknek összesen több mint felét vehették fel, nagy hallgatói létszámú képzési központok működnek többek között Győrben, Debrecenben, Miskolcon és Kecskeméten is.

A műszaki képzés iránt érdeklődők az építészmérnök osztatlan mesterképzés mellett 23 alapszak közül választhatnak a 2018-as általános felvételi eljárásban. A terület legnépszerűbb alapszakja a gépészmérnöki, mely évek óta az első helyes jelentkezési toplisták élmezőnyében található, idén minden munkarendet és finanszírozási formát figyelembe véve a negyedik legnépszerűbb szak volt. 2600-nál több első helyes jelentkezője és közel kétezer felvettje volt; nappali munkarendű képzésre első helyen közel 1900-an jelentkeztek, közülük több mint másfél ezer hallgatót vettek fel.

A villamosmérnöki és a műszaki menedzser alapképzéseknek is állandó helye van az alap- és osztatlan szakok első húsz helyezettje között. Nappali munkarendű villamosmérnöki alapszakra például közel 1200-an jelentkeztek, és közülük ezernél több hallgató került be. A műszaki képzési terület alap- és osztatlan mesterképzéseire felvettek döntő többsége nappali munkarenden, állami ösztöndíjas formában kezdhette meg idén a tanulmányait.

A felvettek döntő többsége a szakok jelentős része esetében férfi, sőt arányuk a 90 százalékot is meghaladja a faipari mérnöki, a járműmérnöki, a gépészmérnöki, a hivatásos repülőgép-vezetői, a villamosmérnöki vagy a mechatronikai mérnöki alapszakok esetében. A nők aránya valamivel magasabb a molekuláris bionika mérnöki, a környezetmérnöki, a könnyűipari mérnöki és az építészmérnöki szakokon, de csak a biomérnöki és az ipari termék- és formatervező mérnöki alapképzéseken haladja meg a 60 százalékot.

Bár a képzési terület szerteágazó, alapja a magas szintű matematikai képzés, ezért a meghirdetett szakok mindegyikén kötelező a matematikaérettségi.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

muszaki_kepzes_01.jpg
muszaki_kepzes_02.jpg
muszaki_kepzes_03.jpg
muszaki_kepzes_04.jpg
muszaki_kepzes_05.jpg

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.