Pénzintézeti szemmel

/ 2010.10.14., csütörtök 17:16 /

Napjainkban a legtöbb diplomást foglalkoztató cégek listáján vezető helyet foglalnak el a különböző pénzintézetek. A bankok és biztosítók munkatársai között jellemzően magas a felsőoktatási végzettséggel rendelkezők aránya, az újonnan felvettek szinte kivétel nélkül ebből a körből kerülnek ki.

Ezt a trendet erősíti a pénzügyi válság miatt folyamatosan szigorodó szabályozás is - mondja Bek-Balla László, az Erste Bank HR-igazgatója. Bár a bankhálózatukban a múltban még sok középfokú végzettségű munkatárs dolgozott, ma már egyre gyakoribb, hogy az egyes közvetített termékek értékesítésével foglalkozóknak valamilyen szigorúbb követelménynek kell megfelelniük, például diplomával kell rendelkezniük. Ennek megfelelően, a bankcsoporti szinten 3300 főt foglalkoztató Erstéhez évente csatlakozó 400-450 fő szinte kivétel nélkül felsőfokú végzettségű. A felvettek között évente 50-70 pályakezdő is található (főleg közgazdasági és informatikai diplomával), akiknek egyre nagyobb versenyben kell helytállniuk. Az igazgató elmondása szerint mostanában nem ritka, hogy egy pályakezdő pozícióra akár 200 jelentkező is akad. Ilyenkor nagyon fontos, hogy mit tartalmaz a pályázó önéletrajza: meghatározó, ki milyen intézményből érkezik, de talán még lényegesebb, hogy van-e gyakorlata a bank számára releváns környezetben.

Bek-Balla László
Tapasztalatai szerint egy-egy felsőoktatási intézményen belül is nagy különbség lehet a szakok között abban, hogy az ott végzettek milyen elméleti és gyakorlati képzettséggel jelentkeznek első munkahelyükre. Előfordul, hogy rangos felsőoktatási intézmények kedvelt képzéseiről érkező végzősök arról számolnak be, hogy egyetemükön, főiskolájukon kifejezetten nem tanácsos a tanulmányok melletti szakmai tapasztalatszerzés. Bek-Balla László ezzel szemben úgy véli, az ilyen szakmai gyakorlatok nagyon fontos visszajelzést szolgáltatnának mind a diákok, mind oktatóik számára. A diák a szakmai gyakorlatokon tapasztalhatja meg, hogy egy-egy munkakör a valóságban is olyan-e, mint ahogyan azt elképzelte, és így segítséget kap a számára legmegfelelőbb karrier felépítéséhez. Nem ritka, hogy egy felsőoktatási intézményből kikerülő végzősben illúziók élnek egy szakterülettel kapcsolatban, hiszen arról csak tankönyvekből hallott. Mindezek mellett az oktatóknak is jó visszajelzés, ha a diákjaik a gyakorlatban is láthatják a tanultakat, és főiskolájukra, egyetemükre visszatérve beszámolnak tapasztalataikról. A valós üzleti életben eltöltött akár néhány hét segíti a kezdőket abban is, hogy reálisabb szinten határozzák meg fizetési igényüket is.

Nem meglepő tehát, hogy az Erste Bank is működtet saját gyakornoki programot, ahol a résztvevők tanulmányaik mellett ismerkedhetnek a pénzintézet egyes szakterületeivel. Sikerét jól jelzi, hogy a résztvevők fele később munkahelyéül is a bankot választja. Bek-Balla László vallja, az első munkahely nagyon erős nyomot hagy az emberben. Aki ezt náluk szerzi meg, általában később is jól teljesít.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.