Sporttudomány

/ 2017.11.30., csütörtök 14:23 /

A sporttudomány képzési terület szakjaira idén valamennyi képzési szinten több mint háromezer, nappali munkarenden is több mint 1500 első helyes jelentkező volt.

Bár a jelentkezők létszáma alapján az egyik legkisebb létszámú területről beszélhetünk, a felvettek száma az alapképzéseket tekintve közel négy, az összes képzési szintet nézve közel hét százalékkal nőtt tavaly óta. Alapképzésre több mint 1400 hallgatót vettek fel a képző intézmények, ez a felvettek két és fél százaléka. 2017-ben tíz egyetemi kar és intézmény kínált sporttudományi képzéseket, ezek közül kettő – ahová a legtöbb első helyes jelentkező és a legtöbb felvett hallgató is érkezett – fővárosi, ugyanakkor a felvettek közel háromnegyede valamelyik vidéki intézményben tanulhat tovább.

A képzési területen 2018-ban két alapszak várja a jelentkezőket: a sport- és rekreációszervezés alapképzésen belül két szakirány, a sportszervezés, valamint a rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirány választható. A testnevelő-edző szakot pedig a 2017-es általános eljárástól új néven, edző alapképzésként hirdették meg. A 2017. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban volt utoljára hirdethető a humánkineziológia, valamint önálló szakként a rekreációszervezés és egészségfejlesztés, illetve a sportszervező alapképzési szak. Az első helyes jelentkezések szempontjából a legnépszerűbb képzés idén a sport- és rekreációszervezés alapszak sportszervező szakiránya volt, nappali munkarendre több mint 650 első helyes jelentkezéssel, de az alapszak rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakiránya is több mint 600 jelentkező számára bizonyult a legvonzóbb lehetőségnek. A nappali munkarendű edző alapképzést közel 300 fő jelölte meg első helyen. A felvettek munkarend szempontjából szakonként sajátos eltérést mutatnak. Míg a sport- és rekreációszervezés alapszak hallgatóinak háromnegyede – mindkét szakirányt figyelembe véve – nappali munkarenden tanulhat, az idén felvett edző alapszakos hallgatók kétharmada levelező munkarendű képzésre iratkozhat be. Az új hallgatók több mint kilenctizede állami ösztöndíjas képzésre nyert felvételt. Többségük férfi, ami különösen az edző alapképzés esetében jellemző, itt a nők csupán a felvettek harmadát adják.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

sporttudomany_01.jpg
sporttudomany_02.jpg
sporttudomany_03.jpg
sporttudomany_04.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.