Sporttudomány

/ 2017.11.30., csütörtök 14:23 /

A sporttudomány képzési terület szakjaira idén valamennyi képzési szinten több mint háromezer, nappali munkarenden is több mint 1500 első helyes jelentkező volt.

Bár a jelentkezők létszáma alapján az egyik legkisebb létszámú területről beszélhetünk, a felvettek száma az alapképzéseket tekintve közel négy, az összes képzési szintet nézve közel hét százalékkal nőtt tavaly óta. Alapképzésre több mint 1400 hallgatót vettek fel a képző intézmények, ez a felvettek két és fél százaléka. 2017-ben tíz egyetemi kar és intézmény kínált sporttudományi képzéseket, ezek közül kettő – ahová a legtöbb első helyes jelentkező és a legtöbb felvett hallgató is érkezett – fővárosi, ugyanakkor a felvettek közel háromnegyede valamelyik vidéki intézményben tanulhat tovább.

A képzési területen 2018-ban két alapszak várja a jelentkezőket: a sport- és rekreációszervezés alapképzésen belül két szakirány, a sportszervezés, valamint a rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirány választható. A testnevelő-edző szakot pedig a 2017-es általános eljárástól új néven, edző alapképzésként hirdették meg. A 2017. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban volt utoljára hirdethető a humánkineziológia, valamint önálló szakként a rekreációszervezés és egészségfejlesztés, illetve a sportszervező alapképzési szak. Az első helyes jelentkezések szempontjából a legnépszerűbb képzés idén a sport- és rekreációszervezés alapszak sportszervező szakiránya volt, nappali munkarendre több mint 650 első helyes jelentkezéssel, de az alapszak rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakiránya is több mint 600 jelentkező számára bizonyult a legvonzóbb lehetőségnek. A nappali munkarendű edző alapképzést közel 300 fő jelölte meg első helyen. A felvettek munkarend szempontjából szakonként sajátos eltérést mutatnak. Míg a sport- és rekreációszervezés alapszak hallgatóinak háromnegyede – mindkét szakirányt figyelembe véve – nappali munkarenden tanulhat, az idén felvett edző alapszakos hallgatók kétharmada levelező munkarendű képzésre iratkozhat be. Az új hallgatók több mint kilenctizede állami ösztöndíjas képzésre nyert felvételt. Többségük férfi, ami különösen az edző alapképzés esetében jellemző, itt a nők csupán a felvettek harmadát adják.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

sporttudomany_01.jpg
sporttudomany_02.jpg
sporttudomany_03.jpg
sporttudomany_04.jpg

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.