Sporttudomány

/ 2017.11.30., csütörtök 14:23 /

A sporttudomány képzési terület szakjaira idén valamennyi képzési szinten több mint háromezer, nappali munkarenden is több mint 1500 első helyes jelentkező volt.

Bár a jelentkezők létszáma alapján az egyik legkisebb létszámú területről beszélhetünk, a felvettek száma az alapképzéseket tekintve közel négy, az összes képzési szintet nézve közel hét százalékkal nőtt tavaly óta. Alapképzésre több mint 1400 hallgatót vettek fel a képző intézmények, ez a felvettek két és fél százaléka. 2017-ben tíz egyetemi kar és intézmény kínált sporttudományi képzéseket, ezek közül kettő – ahová a legtöbb első helyes jelentkező és a legtöbb felvett hallgató is érkezett – fővárosi, ugyanakkor a felvettek közel háromnegyede valamelyik vidéki intézményben tanulhat tovább.

A képzési területen 2018-ban két alapszak várja a jelentkezőket: a sport- és rekreációszervezés alapképzésen belül két szakirány, a sportszervezés, valamint a rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirány választható. A testnevelő-edző szakot pedig a 2017-es általános eljárástól új néven, edző alapképzésként hirdették meg. A 2017. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban volt utoljára hirdethető a humánkineziológia, valamint önálló szakként a rekreációszervezés és egészségfejlesztés, illetve a sportszervező alapképzési szak. Az első helyes jelentkezések szempontjából a legnépszerűbb képzés idén a sport- és rekreációszervezés alapszak sportszervező szakiránya volt, nappali munkarendre több mint 650 első helyes jelentkezéssel, de az alapszak rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakiránya is több mint 600 jelentkező számára bizonyult a legvonzóbb lehetőségnek. A nappali munkarendű edző alapképzést közel 300 fő jelölte meg első helyen. A felvettek munkarend szempontjából szakonként sajátos eltérést mutatnak. Míg a sport- és rekreációszervezés alapszak hallgatóinak háromnegyede – mindkét szakirányt figyelembe véve – nappali munkarenden tanulhat, az idén felvett edző alapszakos hallgatók kétharmada levelező munkarendű képzésre iratkozhat be. Az új hallgatók több mint kilenctizede állami ösztöndíjas képzésre nyert felvételt. Többségük férfi, ami különösen az edző alapképzés esetében jellemző, itt a nők csupán a felvettek harmadát adják.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

sporttudomany_01.jpg
sporttudomany_02.jpg
sporttudomany_03.jpg
sporttudomany_04.jpg

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!