Sporttudomány

/ 2017.11.30., csütörtök 14:23 /

A sporttudomány képzési terület szakjaira idén valamennyi képzési szinten több mint háromezer, nappali munkarenden is több mint 1500 első helyes jelentkező volt.

Bár a jelentkezők létszáma alapján az egyik legkisebb létszámú területről beszélhetünk, a felvettek száma az alapképzéseket tekintve közel négy, az összes képzési szintet nézve közel hét százalékkal nőtt tavaly óta. Alapképzésre több mint 1400 hallgatót vettek fel a képző intézmények, ez a felvettek két és fél százaléka. 2017-ben tíz egyetemi kar és intézmény kínált sporttudományi képzéseket, ezek közül kettő – ahová a legtöbb első helyes jelentkező és a legtöbb felvett hallgató is érkezett – fővárosi, ugyanakkor a felvettek közel háromnegyede valamelyik vidéki intézményben tanulhat tovább.

A képzési területen 2018-ban két alapszak várja a jelentkezőket: a sport- és rekreációszervezés alapképzésen belül két szakirány, a sportszervezés, valamint a rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirány választható. A testnevelő-edző szakot pedig a 2017-es általános eljárástól új néven, edző alapképzésként hirdették meg. A 2017. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban volt utoljára hirdethető a humánkineziológia, valamint önálló szakként a rekreációszervezés és egészségfejlesztés, illetve a sportszervező alapképzési szak. Az első helyes jelentkezések szempontjából a legnépszerűbb képzés idén a sport- és rekreációszervezés alapszak sportszervező szakiránya volt, nappali munkarendre több mint 650 első helyes jelentkezéssel, de az alapszak rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakiránya is több mint 600 jelentkező számára bizonyult a legvonzóbb lehetőségnek. A nappali munkarendű edző alapképzést közel 300 fő jelölte meg első helyen. A felvettek munkarend szempontjából szakonként sajátos eltérést mutatnak. Míg a sport- és rekreációszervezés alapszak hallgatóinak háromnegyede – mindkét szakirányt figyelembe véve – nappali munkarenden tanulhat, az idén felvett edző alapszakos hallgatók kétharmada levelező munkarendű képzésre iratkozhat be. Az új hallgatók több mint kilenctizede állami ösztöndíjas képzésre nyert felvételt. Többségük férfi, ami különösen az edző alapképzés esetében jellemző, itt a nők csupán a felvettek harmadát adják.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

sporttudomany_01.jpg
sporttudomany_02.jpg
sporttudomany_03.jpg
sporttudomany_04.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.