Természettudomány

/ 2017.11.30., csütörtök 14:31 /

Az elmúlt években a természettudomány képzési terület népszerűsége az első helyes jelentkezők száma alapján nem volt kiemelkedően magas. Az összes képzési szintet nézve a jelentkezők három százaléka, több mint háromezer fő, az alap- és osztatlan mesterképzésekre jelentkezők két és fél százaléka, közel kétezer fő választja elsőnek az ide tartozó hét alapképzés valamelyikét. A felvett hallgatók között a képzési terület részesedése valamivel magasabb, három és fél százalék körüli.

2017-ben természettudományi alapképzést 12 intézményben vagy karon hirdettek meg. Idén ősszel a nappali munkarendre felvett hallgatók valamivel több mint fele a három fővárosi egyetem valamelyikén kezdhette meg tanulmányait.

A legnépszerűbb alapszakos képzések között minden munkarendet és finanszírozási formát vizsgálva évek óta nem találunk természettudományi szakot, de az állami ösztöndíjjal támogatott nappali munkarendű képzések felvettjei között idén a biológia alapszakos hallgatók képezik a kilencedik legnépesebb csoportot. A képzési terület legnépszerűbb alapszakja is a biológia, mely a 2017-es év általános felvételi eljárásában nappali munkarendű képzésben közel 700 első helyes jelentkezőt vonzott, és körülbelül ugyanennyi felvett kezdhette meg tanulmányait. A képzési terület második legnépszerűbb szakja a földrajz alapszak, amelyen több mint kétszáz első helyes jelentkező és nappali munkarendre felvett hallgató volt idén. A sorban harmadik a matematika alapképzés volt, melyet hasonló számban választottak a jelentkezők nappali munkarendben első helyen, és körülbelül ugyanannyian jutottak be erre a képzésre.

A természettudomány képzési terület az alapképzéseit tekintve jellemzően nappali munkarenden meghirdetett és oktatott terület. E tekintetben az egyes szakok között sem látunk jelentős különbségeket: a levelező munkarendű hallgatók aránya a földrajz alapképzés esetében a legmagasabb, de itt is csupán 15 százalék körüli. A felvettek többségét az állami ösztöndíjas képzésekre jelentkezők adják a képzési területen, arányuk minden szakon 90 százalék fölötti. Nagyobb különbségeket figyelhetünk meg a szakok között a felvettek nemi arányait illetően.

Míg a nők részaránya meghaladja a 60 százalékot a biológia és a környezettan alapszakra felvettek körében, arányuk csak 40 százalék körüli a földrajz, a földtudomány, a matematika és a kémia szakos felvettek között, a fizika alapszakos felvetteknek pedig már a háromnegyede férfi.

A rangsorelemzés alapján elmondható, hogy a képzési terület szakjain általában magas az első helyes jelentkezők bejutási aránya, ugyanakkor a nagy presztízsű egyetemeken komoly verseny van a bekerülésért, amit a magas, 400 pont feletti pontátlagok is jeleznek.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

termeszettudomany_01.jpg
termeszettudomany_02.jpg
termeszettudomany_03.jpg
termeszettudomany_04.jpg

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!