Tisztuló viszonyok

/ 2010.10.14., csütörtök 16:55 /

A 2010-es évben immár hatodik alkalommal készítettük el a Heti Válasz és a CEMI (Central European Management Intelligence) együttműködésében a magyar egyetemek és főiskolák rangsorát.

A 2005 óta minden ősszel megjelenő kiadványban a kezdetek óta arra törekedtünk, hogy a nyilvánosan elérhető statisztikai adatok mellett a rangsor felállításában megjelenjen a "piac", azaz a potenciális foglalkoztatók és a professzionális munkaerő-közvetítő cégek véleménye is. Az elmúlt 5 év visszajelzései egyrészt segítették a módszertan finomhangolását, másrészt minden kétséget kizáróan bebizonyították ezen törekvés helyességét.

A rangsor összeállításának módszertani alapja a kezdetek óta ugyanaz maradt, így továbbra is neves külföldi lapokban megjelenő felsőoktatási felmérések legjobb gyakorlatait követi. A legnépszerűbb listák - bár törekszenek rá - sohasem teljesen objektívek és nem is minden szempontból reprezentatívak. Ugyanakkor a kiadvány évek óta növekvő sikere jelzi, hogy az intézményeket a munkaerő-piaci oldalról is felmérő, tényeken alapuló, de szubjektív rangsornak helye van Magyarországon. Célunk, hogy egy olyan listát adjunk az érdeklődők kezébe, amely alapján - akár az egyes mutatók másféle súlyozásával - mindenki kialakíthatja azt a rangsort, amely saját szempontjainak leginkább megfelel. Ha a kiadvány csak néhány tehetséges fiatal pályaválasztását segíti, akkor munkánk már nem volt hiábavaló.

Az összesített listákat alapvetően hat mutató alakítja ki, amelyekkel kapcsolatban a korábbi években számos visszajelzés érkezett. Ezek segítették a módszertan finomhangolását, hogy az még pontosabban tükrözze a hazai viszonyokat, sajátosságokat. A 2009-es évtől mind a módszertani finomhangolás, mind a felölelt képzésterületek bővítése teljessé vált, így a 2010-es kiadvány felépítésében egyértelműen megfeleltethető az előző évben megjelentekkel. Ez azt is jelenti, hogy a kiadványban szereplő adatok és eredmények széles körű összehasonlításra adnak lehetőséget. Mindenki nyomon követheti a számára érdekes információkat, azok változását.

Úgy véljük, a Heti Válasz-CEMI-rangsor legnagyobb értéke a munkaadói vélemények felméréséhez szükséges, több száz interjú során összegyűjtött információ. Ezekben a munkaadók és munkaerő-közvetítők általában nemcsak az érintett intézményeket értékelik, hanem sok egyéb, nehezen számszerűsíthető véleménnyel jellemzik a frissen munkaerőpiacra lépő végzősöket, ezáltal közvetve a nekik képzést nyújtó intézményeket. Az idei év egyik legfontosabb tanulsága, hogy lassan talán megindul a magyarországi felsőoktatás mennyiségi és minőségi szelekciója. A mennyiségi dimenzió a felsőoktatásba jelentkezők számának általános csökkenésében, illetve az egyes szakterületek egymáshoz viszonyított népszerűségének - a munkaerőpiac elvárásait jobban tükröző - átrendeződésében figyelhető meg. A minőségi szempontra a munkaadók és munkaerő-közvetítők is több esetben felhívták a figyelmet: ez azt jelenti, hogy minden egyes képzésterületen kezd kirajzolódni, melyek azok az intézmények, amelyek évek óta folyamatosan magas színvonalú oktatást nyújtva, értékes és használható diplomát adnak végzőseik kezébe. Az egyes képzések rangsoráról szóló írásokban ezekről a véleményekről és tendenciákról részletesebben is olvashatnak.A CEMI

A Central European Management Intelligence (CEMI) a régió egyik vezető stratégiai szakértője, melynek tevékenysége a piaci információgyűjtéstől a stratégiai és felvásárlási tanácsadáson át a komplex menedzsmentszolgáltatásokig terjed. A cég régiónk számos országában segíti a vállalati felső vezetőket, valamint készít és publikál tanulmányokat.

www.cemi.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.