Étel, ital, álom

Azt írja Jókai Mór: „Háromtól fél a magyar: a jégesőtül, a nyelves asszonytul és a krumplilevestül.” A jég elveri a termést, a pletykás asszony viszályt kelt, világos, de miért kell félni a krooomplilevestől, ahogy Kádár János mondaná? Pedig Jókai tart a pityókától, nem vitás.

Az a szép, zöld borsó

A fagyasztott zöldborsó ma már minden boltban kapható, egész évben használható alapanyag. Ennek ellenére a nyár eleji borsószezon nem szűnt meg létezni: a frissen fejt, sárgászöld szemek íze mégiscsak más. Arról nem is beszélve, milyen kellemes elfoglaltság a borsó pucolása. Ez az a feladat, amelyet a gyerekek is szívesen elvégeznek.

"Azt írok ki a táblára, amit csak akarok"

Magyaros konyha és monarchikus hangulat jellemzi a Burgenland legjobb vendéglőjeként is emlegetett soproni Erhardt családi éttermet. „Minden energiánk ebben a házban van” – mondja a tulajdonos-séf, Erhardt Zoltán. Az épület ódon falai között autentikusan hatnak a hagyományokból merítő fogások.

Csütörtökönként grillparti a város közepén

Nincs is jobb nyáron, mint a grillen sült húsok illata! És ahhoz, hogy ezt élvezhessük, ki sem kell mozdulni a belvárosból, a Dohány utcai ARAZ Étterem belső teraszán ugyanis fergeteges BBQ-esteket tartanak minden csütörtökön.

Fóliák földi paradicsoma

Hosszú ebédhez kell terítenie annak, aki végig szeretné kóstolni a világ összes paradicsomát. Pontosabban csak minden fajtájából egyet. Lehet, úgy állna fel az asztaltól, jóllakottan, hogy nem érne a sor végére. Merthogy paradicsomból sokféle akad. Egy átlagember alig néhány fajtájával találkozik élete során, aki azonban paradicsommal foglalkozik, ahogyan cikkünk két szereplője, Király Zoltán és Kósa István, nem győz betelni a kínálat sokféleségével. Nagykőrös a nevét a kőrisfáról kapta, ám ha újra kellene keresztelni a várost, a névadók elgondolkozhatnának a paradicsomon is.

A konzerv atyja

Bár Apicius, a római ínyenc már az első században megkísérelte leforrázva sűrített mustban (amit defrutumnak nevezett) eltenni a gyümölcsöket, és tollforgatók azt is feljegyezték, hogy VIII. Henrik angol király 1524-ben birsalmalekvárt kapott ajándékba a portugál követtől, tartja magát a legenda, hogy a lekvárt Stuart Máriáról nevezték el. Történt pedig a következőképpen. A francia udvari orvos 1561 telén nádcukorral összefőzött narancshéjat készített a beteg királynőnek. A csodálkozó skót udvaroncoknak azonban – lévén francia – csak annyit mondott: „Marie malade.” (Azaz Mária beteg.) A főudvarmester meg úgy értette: marmalád.

Nem kell különleges alkalomra várni

Megtöltötték a Corinthia Hotel Budapest termeit a buborékok rajongói a múlt szombaton. A június 10-én a Winelovers által rendezett Pezsgő Június Nagykóstolón bebizonyosodott: a hazai közönség nyitott és érdeklődő, a pezsgő pedig – bár még mindig a luxus szimbóluma – nem csupán az ünnepi asztal főszereplője, de akár mindennapjaink része is lehet.

Forradalom Budapesten: jönnek a falatok

Budapest is csatlakozik idén a spanyolok nemzetközi felhívásához és június 15-én itthon is megünnepelhetjük a tapa világnapját. Hat étteremben kóstolhatunk spanyol falatokat, sőt június 1-15. között ajándék tapát is kapunk plusz egy sorsjegyet, amivel madridi utazást nyerhetünk.

Grafikus határok nélkül

Laki Eszter grafikus és világutazó. Számos ismert gasztrohely arculatának tervezője. A gasztronómia szívügye, barátaival szakácskönyvet adott ki, lekvárcímkét tervezett saját lekvárjukhoz. Élete legizgalmasabb megbízása mégis Indiából érkezett. Menü című két kötete az elmúlt években nagy sikert aratott, részben ennek köszönheti, hogy az indiai szerző felkérte könyve megtervezésére. Az Ötfalatnyi szeretet című kötetet beválasztották a világ legszebb szakácskönyvei közé. Ő tervezte a Magyar Konyha termelőkről, piacokról szóló honlapja, azízlelő.hu oldal arculatát is.

„Élem a Kistücsök-életet”

Kiváló minőségű, de közérthető konyhát visz a balatonszemesi Kistücsök, amely negyedszázados jubileumát ünnepli. A tulajdonos, Csapody Balázs szerint semmi baj nincs a töltött paprikával, a töltött káposztával, a rántott hússal, de jó alapanyagból, frissen készüljön el, ne a mélyhűtőből kerüljön ki felmikrózva. Ha ruhában, autóban, lakásban a minőséget keressük, akkor miért ne tennénk pont az étkezésben?

„Néha az én fejemben is megfordul, hogy végleg haza kellene költözni”

Véletlenül épp a nagyapa, Molnár Ferenc fényképe alatt ülünk le a Centrál kávéházban, hogy az édesapáról, Sárközi Györgyről szóló új könyvéről és írói terveiről beszélgessünk a Londonban élő Sárközi Mátyással. Nagyinterjú a csütörtöki Heti Válaszban a nyolcvanéves íróval, lapunk állandó szerzőjével.

Ezért nem fogad el állami pénzt a magyar magánszínház alapítója

A magyar színházi élet megkerülhetetlen szereplője lett az idén tízéves Orlai Produkciós Iroda. Ahogy a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, Orlai Tibor a színházi világ csapkodó villámai között megy előre, s az általános panaszkodás közepette még a pénzt is előteremti.