130 éves pezsgőritkaságokra bukkantak a föld alatt

/ 2018.02.20., kedd 11:11 / Hírforrás: Válasz.hu

A Pol Roger rég elveszettnek hitt, hihetetlen kincseire bukkantak egy 1900-ban összeomlott pince romjai alatt, amelyek egykor több mint egymillió palack pezsgőt temettek maguk alá.

1900. február 23. a Pol Roger pincék fekete napja volt Épernay-ben: csaknem pontosan 118 éve, egy rendkívül párás és hideg időjárási periódust követően a falak megrepedtek, és az éjszaka leple alatt összeomlott a teljes raktár – lerombolva a szomszédos épületeket és maga alá temetve csaknem másfél millió palacknyi és 500 hordónyi nemes italt.

A kár mértékét jól szemlélteti, hogy a pincék felett az utcaszint 4 métert süllyedt, a környékbeli utakat pedig hatalmas hasadékok szabdalták.

Pol Roger fiai akkoriban azt remélték, hogy az eltemetett palackok megmenthetőek, ha a törmelékbe alagutat fúrnak, de egy újabb omlás után a mentési terveket inkább veszni hagyták a pincékkel együtt.

A katasztrófa után csaknem 120 évvel, a 160 éves múltra visszatekintő, patinás Pol Roger éppen ezen a földterületen kezdett építkezésbe: a neves borház új csomagoló létesítmény beindításán dolgozik. Január közepén az egyik fúró földalatti kamrába ütközött, és felszínre került egy halom törött üveg és egy tökéletesen érintetlen palack Champagne is. A leleten felbuzdulva a cég további kutatásba fogott, az eltökélt ásásnak pedig újabb 19 sértetlen palack kiemelése lett az eredménye.

„Az italok tiszták és a dugók is épek” – tudatta a Pol Roger. Azt azonban egyelőre még nem tudni, vajon mennyire finom pezsgőt rejtenek a ritka kincsnek számító palackok, hiszen a degorzsálás és a kóstolás még hátra van.

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.