2016 a magyar gasztronómia éve volt

/ 2017.01.04., szerda 13:45 / Hírforrás: Válasz.hu

2016-ot a Gasztroélmények Éveként hirdették meg (még 2015-ben), és az biztos, hogy jócskán hallatott magáról a magyar gasztronómia. Bizonyítottunk hazai és külföldi pályán is – végre nem csak itthon voltunk "világhírűek". A leköszönő évet összegezzük.

Év elején mindenféle hangos hírverést mellőzve, fontos esemény zajlott a kulisszák mögött: a Magyar Konyha meghívására néhány napot Budapesten tartózkodott a spanyol – és egyben az európai – gasztrovilág két jelentős képviselője, Roser Torras, a baszk Gastronomika konferencia elnöke, és Xavier Agullo, az El Mundo napilap és más folyóiratok gasztronómiai szakírója.

A két nemzetközi szakmai nagyság végigkóstolta a főváros legjobb éttermeit, a Michelin-csillagos Onyx, Borkonyha és Costes konyháját, ellátogattak a ZONA-ba, a Bock Bisztróba és a Pierrot étterembe, valamint részt vettek a Hold utcai Vidéki éttermek fesztiválján. Az ok ma már jól ismert: látogatásuk során magát a magyar konyhát tesztelték, amelynek eredménye Magyarország hivatalos meghívása volt a világ legjelentősebb gasztronómiai konferenciájára, a baszkföldi Gastronomikára.

Megkezdődött a felkészülés az októberi San Sebastián-i világkongresszusra, amelyről akkor még nem tudhattuk, amit ma már igen: közel 13 ezer látogató érkezett a baszk városba, 37 nemzet képviseltette magát hivatalosan a konferencián, 217 szakmai előadás hangzott el, 420 akkreditált szakíró jelent meg a világ minden tájáról, és egy szórakoztató adat: a konferencián megjelenő séfek Michelin-csillagainak száma összesen 70 volt.

Tudtuk, hogy rajtunk a világ szeme, ennek megfelelően készült előadással és prezentációval Széll Tamás, Szulló Szabina, Palágyi Eszter, Bíró Lajos, Mihályi László cukrász (váci Desszert Szalon) és Hamvas Zoltán (Gerbeaud, magyar Bocuse d'Or-elnök). Magyarország mellett Törökország képviselte Európát, díszvendég volt továbbá Brazília, Dél-Afrika, Japán és Ausztrália is.

A magyar delegáció hónapokon át készült, színpadra állt, és hangos sikert aratott. Palágyi Eszter így idézte fel az október eleji szakmai világtalálkozót: "Most végre megismertek, megkedveltek és várnak vissza minket. Tényleg kíváncsiak voltak Magyarországra, mint a gyerekek, olyan nyitottsággal és kíváncsisággal kérdeztek bennünket, hogy mivel és hogyan dolgozunk."

"A legnagyobb sikerélménynek azt tartom, hogy a magyar stand volt az egyetlen, ahol egyfolytában voltak, kóstoltak, kérdeztek, igazi élet volt nálunk" – tolmácsolta Eszter.
Legyünk büszkék: a magyar standon összesen 1400 adag gulyásleves, 1400 adag töltött káposzta és 600 adag somlói fogyott a 3 nap alatt.

Az év elejét meghatározta a Bocuse d'Or európai fordulójára való készülés. Itthon január közepén vált nyilvánossá a döntőbe jutó 6 séf-commis pár névsora. Széll Tamás a Bocuse d'Or 2013-as világversenyén 10. helyezést ért el, ezért a nagy esélyes Széll és Szabó Kevin párosa volt, akik vitték is a prímet a februári megmérettetésen. A közelgő, tavaszi döntő számunkra azért is értékelődött fel különösen, mert Magyarország volt az esemény házigazdája.

Május 10-11-én a Hungexpón zajlott a Bocuse d'Or Europe, Korponai Péter és Mártha Róbert nyerték a SIRHA desszertversenyt, a Hold utcai piacon megnyílt a szurkolói központ. Itt óriási hangulatban folyt a drukkolás, még tűzoltózenekar (!) is játszott a szurkolók soraiban (nem sokkal később, a nyári foci EB idején az egész ország megtapasztalhatta ezt az örömmámort).

Ma már gasztrotörténelmi tény: Széll Tamás és csapata megnyerte ez európai selejtezőt. Az – akkor még az – Onyxot képviselő séf győztes tányérjai: faszénen grillezett fiatal szarvas erdei gombákkal, füstölt mangalicaszalonnával; sós kecsege savanyított medvehagymaterméssel és langusztínó barna vajjal.
Az ezüstérmet a norvég Christopher William Davidsen (a trondheimi Søstrene Karlsen étteremből), a bronzérmet Alexander Sjögren svéd szabadúszó séf nyerte.

Márciusban ismét örülhettünk: a "nagy Costes" kistestvérét, a Costes Downtownt csillaggal tüntette ki a Michelin, az ötödik étteremként Magyarországon; úgy, hogy a másik négy is megőrizte a csillagát: az Onyx, a Costes, a Borkonyha és a Tanti továbbra is csillagos éttermeinkként üzemelnek.

Nyáron meglepő felmondási hírek sorát kaptuk, mintha Szulló Szabina és Széll Tamás az Onyxból való távozással lavinát indítottak volna el. Több fontos pozícióban lépő séf váltott éttermet, akár várost, a Zsidai Group kötelékébe tartozó Litauszki Zsolt dobbantott a legmesszebbre, ő Costa Ricán főz néhány hónapja. 

Augusztus végén ötnapos szakácstréning szervezésében segédkezett a Magyar Konyha magazin stábja: a METRO Szakácsakadémián tartott képzést Bíró Lajos, Varju Viktor, Vomberg Frigyes, Ruprecht László, Korponai Péter. És hogy kiknek? Évek óta meghívást kapnak a magyar külképviseleteken dolgozó szakácsok erre a továbbképzésre, hiszen jól tudjuk, hogy egy jól sikerült vacsora – amely tulajdonképpen egy ország bemutatkozása tányérokon ¬– milyen fontos szerepet tölt be a diplomáciában. 

Áprilisban olyannyira jól szerepeltek a magyar borok Bordeaux-ban a Challenge du Vin borversenyen, hogy összesen 16 aranyérmet hoztak el, nálunk csak a vendéglátó franciák szerepeltek jobban. Az egri Thummerer, a szekszárdi Mészáros Pincészet is 2-2 arannyal tért haza. Az egri borok összesen 8, a tokajiak 3, a szekszárdiak 2 aranyat érdemeltek ki.

A Decanter World Wine Awardson minden évben több mint tízezer minta alapján versenyeznek a borok a világ minden tájáról, idén ez a szám 16 ezerre volt tehető. Ennyi tételből vittünk el 7 aranyat, 17 ezüstöt és 15 bronzérmet. Ebben az évben is taroltak a tokajik: a Béres Szőlőbirtok, a Bock, a Chateau Dereszla, a Holdvölgy, a Szent Tamás Pincészet és a Grand Tokaj is aranyat ért.

"Ami ma a magyar gasztronómiában zajlik, társadalmi jelenség. Nem divat, hanem forradalmi fejlődés. Egy megváltozott életérzés kifejeződése. A finom és egészséges étel a szabadság utáni vágy jelképe." - Pillantsunk vissza a 2016-os évre!  A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható!

 

 

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Ókovács Szilveszter: „Klassz, hogy egyáltalán feljöttünk a víz fölé”

„Én nem tudom másképp vezetni az Operát, csak úgy, ahogy eddig tettem” – mondja Ókovács Szilveszter. Az Opera főigazgatóját a nyakára küldött pénzügyi biztosról, az elmaradt év végi jutalomról, a megcsúszott Műhelyház-beruházásról, és arról is kérdeztük, hogy folytatná-e az intézmény élén a munkát. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Újabb tüntetés jön: most egy másik Orbán a célkeresztben

Az újabb kormányzati támogatás hallatán ismét fellángolt a vita az Orbán János Dénes költő által gründolt Kárpád-medencei Tehetséggondozó Kft. körül. Az írók petíciót fogalmaztak, és január 22-re tüntetést szerveznek az íróakadémia székhelye elé. Háttér a friss Heti Válaszban.

Obamáék új projektje: máris meg akarják dönteni Trumpot

Az orosz hackertámadások árnyékában készült beiktatására Donald Trump. Minden idők legkülönösebb elnökváltása előtt állunk – de miként törhet borsot utódjának orra alá Barack Obama? Részletek a friss Heti Válaszban.

Az M1 és a TV2 bukása után az Echo Tv lenne az új csodafegyver

Kálmán Olga a Hír Tv-be megy, az Echo lesz az új Hír TV, az ATV tulajdonosa Orbán Viktort védi és Andy Vajnával vacsorázik. „Ebben a televízióban mi folyik?” – kérdezte a Hit Gyülekezete tévéjében Tamás Gáspár Miklós. A csütörtöki Heti Válaszban mindent megmagyarázunk.

A Fidesz tanácsadója elmondta, miért kell kidobni Soros civiljeit

Egy jogállamban miért nem lehet eltakarítani Soros György „álciviljeit” az országból? És miért van nagyon is létjogosultsága a körmükre nézni? Kis magyar egyrészt-másrészt izraeli példával, amerikai tanácsadóval a csütörtöki Heti Válaszban.