valasz.hu/gasztronomia/ecetben-az-igazsag-125264

http://valasz.hu/gasztronomia/ecetben-az-igazsag-125264

77 magyar pacal

/ 2017.09.27., szerda 18:15 /

Homousion vagy homoiusion? (Egylényegű Jézus Istennel, vagy csak hasonlatos hozzá?) Az aprócska „i” betű eldönthette a korai keresztény sorsát. Ha rosszul válaszolt (mint Madách eretnek vénembere a bizánci színben), máglyán végezte.

Költői túlzással legalább ekkora súllyal esik latba Cserna-Szabó András új könyvének megítélése is. Pacalfaló vagy-é, avagy Pacalutáló? Melyik szektába tartozol? És most hiába lavírozol, kedves olvasó, nincs kibúvó. Ha Pacalimádó vagy, akkor vállalnod kell a beleskofák ruhájának émelyítő szagát, végig kell nézned, mint a gyerekeknek Zola regényében, hogyan tépik ki a pacalkofák az állat fejéből a nyelvet, hogyan szedik ki az agyvelőt a megrepedt koponyából. Ha Gargantua pájslifaló ivadéka vagy, akkor nem finnyáskodhatsz, ellenkezőleg, elhomályosult áhítattal kell a gyomrot a gyomrodba küldened, különben máglyán végzed. Vagy Cserna-Szabó tollhegyén. Akadt már ily áruló.

Persze túlélheted a dolgot, ha rögvest az elején bevallod, hogy számodra a borjúfodor bélsáros frottírtörülköző, nehezen emészthető, büdös gusztustalanság, és már a szagától is émelyegsz. Hunyady Sándor is fintorgott, szerinte úriember pacalt nem eszik. Ebben az esetben – enyhe lenézéssel – kiközösítenek a szektából, de nincs kerékbetörés, nyelvkitépés. Ám ha hamiskodsz, mint valami sznob gasztrogalád, és pacalhívőnek vallod magad puszta divatból (mert most ez a trendi), miközben titokban pástétomra áhítozol, no, akkor úgy jársz, mint a belvárosi blöffszakács: százrétű pacalt akasztanak a nyakadba, és kizavarnak a magyar gasztronómiából. Kipacaloznak. Legfeljebb a Gault&Millau-sipka marad, bár mostanában az is eltűnőfélben.

Hát így olvasd, megfontolt figyelemmel a Pacalember nagy beavató könyvét, amely a 77 magyar népmese mintájára 77 magyar pacalreceptet közöl (a külföldi változatokkal együtt száznál is többet), és elmeséli a pacaltörténelmet Apiciustól (aki lehártyázott agyvelővel ette) Apafi fejedelemig (akit Bornemissza Anna sáfrányos ökörgyomorral is traktált), Krúdy Gyulától (aki sokszor összekeverte a pájslival) Hrabal mesterig, akinek éjféli pacallevese már nem is étel, hanem életjelkép.

Szóval itt van ez a derék Cserna-Szabó, a Pacalíró, aki életének négy esztendejét pacalkutatásra áldozta, háborúba keveredett miatta a gasztrobáróval, némileg írói munkásságát meg kedves feleségét is elhanyagolta, de megérte, mert elkészült a Pacalbiblia, a bendő kinyilatkoztatása, a Pa(s)cal-filozófia alapvetése: most az is megtudhat mindent a gyomor csodálatos életéről, aki soha nem akarta megtudni, miért is utálja.

A férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út. A gyomornak meg gyomor kell. Báránybél édes tejjel, citromos pacal, körmös pacal szentesi módra, miskolci pacalkocsonya, pacalcsorba, szlovák grízes pacalleves, pacal milói, madridi, lyoni, caeni, portói módra, gyömbéres pacalleves, nyírbátori káposztás pacal, valamint pacal rákvajjal és tejfellel, ami ugye nem is gyomor, hanem tészta, Czifray István reformkori szakácskönyvében az édességek között szerepel.

Pacalszag van a levegőben! – kiáltotta Zilahy Lajos Caen városában, Franciaországban. Ideje nekünk is rehabilitálni szegény, lenézett marhapacalunkat. A semmihez sem fogható ízt nem magának a gyomornak az íze adja – bár elismerem, ez is elég karakteres –, hanem a hozzáadott más férfias húsok (körmök, csülkök) és fűszerek. Zilahy szerint a százrétű pacal a többórás főzés alatt mindent magába szív. Mint valami szivacs. Ettől lesz egyedülállóan zamatos. Kezdőknek nem ajánlatos pacalt tisztítani vagy gyomrot főzni. Az agyvelős hurkához sem kell belet öblögetnünk. Csak rendeljük meg (megbízható helyen), hunyjuk le a szemünket, vegyünk egy nagy levegőt – garantálom, időutazásban lesz részünk.

És egy jó tanács: „Aki pacalt eszik, ne gondolkodjon azon, mi volt benne!”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.