A Balatoni Kör nem csak a tópartra figyel

/ 2018.07.18., szerda 10:08 / Hírforrás: Válasz.hu

A vicc szerint, amikor három magyar összejön, négy pártot alapít – ám vannak üdítő kivételek. Talán a Balaton különleges, már-már mediterrán klímája teszi, hogy nem három, de harminchárom, sőt még eggyel annál is több borászat és étterem volt képes összefogni a Balatoni Kör égisze alatt. A tagokkal az összefogás titkáról és erejéről beszélgettünk.

Az összefogás legmarkánsabb, látható jele a BalatonBor néven piacra dobott régiós bormárka, amely a vidék emblematikus szőlőfajtáját, az olaszrizlinget emeli rangra. A minőséget a Balatoni Kör mellett a fiatal balatoni borászokból álló Rizling Generáció által összehívott bírálóbizottság garantálja.

Nemrég debütált a BalatonBor harmadik évjárata: az egységes dizájnnal megjelenő palackokba idén a tavalyinál több, összesen 28 borász töltötte olaszrizlingjét.

A Balatoni Kör tagjai nagyot léptek a regionalitás szempontjának érvényre juttatása terén, amikor megfogadták, hogy csakis környékbeli borokat, elsősorban olaszrizlinget forgalmaznak, még akkor is, ha a vendégek hiányolják a villányi vagy éppen tokaji fajtákat.

Habár ez a lépés rejtett kockázatot magában, hamar beigazolódott, hogy át lehet formálni a gondolkodást a balatoni régió boraival kapcsolatban.

A Balatoni Kört azok a Balaton körül élő és dolgozó borászatok és éttermek alkotják, amelyek nem csak a szezonális vendéglátásban érdekeltek. Vallják, hogy a tó és környéke egész éves turisztikai desztináció, egész évre való élményt és látnivalót kínál.

"A Balatoni Kör sokkal több, mint érdekvédelmi szervezet – hangsúlyozza Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa. – Mi, akik itt élünk és dolgozunk a Balaton mellett, szeretnénk olyan turizmust és vendéglátást megalapozni, amire büszkék lehetünk.”

A tagság egyik feltétele éppen ezért az egész éves nyitvatartás, még ha ez szezonon kívül hetente akár csak néhány napot jelent is.

A legfontosabb cél a tagok szerint a nyári szezon egyeduralmának megszüntetése.

"Ideje, hogy végre ne a lángos, nyár, strand szavak határozzák meg a tavat, és a marketingkiadványok lapjain ne csak gumimatracon heverésző nőket meg strandlabdával játszadozó gyerekeket mutassanak. Hiszen a Balatonnak van olyan arca is, amelyik ősszel vagy télen is vonzó”

– véli Tóth Balázs, a balatonlellei BL Yachtklub vezetője. Hasonlóképen nyilatkozik Vincze Péter, a szigligeti Kikötő étterem tulajdonosa:

"Nem akarjuk kitűzni a szezonzáró buli, vagy éppen a következő szezonnyitó időpontját, mert azt szeretnénk, ha a szezon nem érne véget naptár szerint – mondja. – Legyen természetes, hogy eljövünk a Balatonra, mert ez jó, és mert itt megkapom, amire vágyom, és nem azért, mert valahol malacot vágnak vagy tököt faragnak.”

Habár a látogatók többsége július 5. és augusztus 15. között veszi erre az irányt, attól nem kell tartani, hogy ki kellene tenni a megtelt táblát a tópartra. Évente öt vagy legfeljebb nyolc olyan hétvége van csak, amikor kifejezetten sok a vendég – az idei pünkösd például erősebb volt a vendéglátóhelyek szerint, mint más években az augusztus huszadika.

A jelenleginél még mindig sokkal több hajót és vendéget is elbírna a Balaton. A többség számára a Balaton a tavat és annak szűken vett, egy-két kilométeres környezetét jelenti, holott a borvidékei a Somlóig elnyúlnak, ráadásul a térség két fontos városa, Tapolca és Veszprém is ide tartozik.

Talán nem túlzás a vidék központjának nevezni a Balatont, hiszen éppen olyan sűrű, egységes szövete van, mint a fővárosnak – minden adott tehát ahhoz, hogy a balatoni régió legyen az ország gyomra.

"Nem is annyira a nagy tavakkal, mint inkább Lyonnal és Burgundiával vonnék párhuzamot”

– mutat rá Kovács Tamás (Szent Donát birtok, Márga bisztró). Szerinte csak bónusz, hogy itt vízfelület is van, ami térképen jól megfoghatóvá és jól kommunikálhatóvá teszi a régiót.

"Ha a külföldi turisták megszólítása tekintetében annyit tudna fejlődni a Balaton, mint amennyit Budapest fejlődött az elmúlt tíz évben – véli –, háromszor annyi ember fordulna meg itt, mint amennyi most érkezik, és nem csak nyáron.”

A teljes cikk Az Ízlelő Online oldalon olvasható el!

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.