A csirkepaprikás az, amit exportálni kéne

Giuseppe Scaricamazza

/ 2018.02.08., csütörtök 16:37 / Hírforrás: Válasz.hu

Álolasz szépelgés, katasztrofális pizzák, ehetetlen olajok és emészthetetlen hústömegek ellenére Giuseppe Scaricamazza mégis jól érzi magát választott hazájában. A budapesti Buono egyfajta titkos klub, ahol a tagok sorba kilincselnek az áruért, legyen az kezeletlen narancs, frissen préselt olívaolaj, vagy manufakturális tészta. És persze receptért! Mert Giuseppe vevőivel bármikor szívesen főz fejben, akár egy frissen főzött kávé mellett.

Húsz éve költözött Magyarországra, szívében és gyomrában mégis ízig - vérig olasz maradt Giuseppe Scaricamazza, a Bouno olívaolaj-, és tésztaszaküzlet tulajdonosa. Legfőbb szenvedélye az olívaolaj, ez a hobbi varázsolt informatikusból elsőrangú olívaolajdílert a hazai éttermek és ínyenc vásárlók örömére. Delikáteszét nem csak a finomságokért érdemes felkeresni, Giuseppénél a kávé szociális intézmény, vevőivel bármikor szívesen főz fejben, az ízekről, ételekről pedig olyan átéléssel mesél, hogy az étvágy azonnal megjön.

Kihagyhatatlan kérdés, hol együnk itthon, ha autentikus olasz ízekre vágyunk?
A legjobb olasz étterem Budapesten továbbra is a Fausto's, vidéken pedig Encsen az Anyukám mondta. A Faustosos társasággal mondhatom barátságban vagyunk, gyakran hívnak is, hogy gyere, nézd meg, mit főztem, szeretem a konyhájukat, jó alapanyagokkal dolgoznak.
Sajnos az itteni olasz éttermek többsége kimondottan elszomorító, az igazán gáz pedig az, hogy

sokszor nincs különbség egy magyar “álolasz”, és egy sok éve itt élő olasz séf főztjében.

Étteremben inkább olyasmiért járok, amit otthon nem tudok elkészíteni, ezért az utóbbi években leginkább jó pizzára vadászok.
Ezen a téren is borzasztó a helyzet, és bár szerencsére egy-két fecske azért akad, de a tavasz még messze van. Például az Igenben nagyon jól képviselik a nápolyi stílust, illetve jó a Pizzica is, ők a római tepsis irányt viszik. Encsen és Miskolcon (Anyukám mondta és Pizza,Kávé,Világbéke - A szerk.) pedig akárhányszor voltam, sírtam a boldogságtól. A Dudás fiúk az élő bizonyíték arra, hogy szakmai alázattal és jó alapanyagokkal, igen is lehet jó olasz ételt főzni itthon. Kíváncsi vagyok, hogy változtatja majd meg a magyarok viszonyát a minőségi pizzával kapcsolatosan az, hogy egyre több fapados járat indul Olaszország felé, például Nápolyba is.

Miben befolyásolja ez az itthoni pizza kínálat színvonalát?
Nagyon érdekes, ahogy változik a piac. Például olívaolajból tíz éve Magyarországon a pugliai olajok közül még a topokat se lehetett eladni, mert a magyar közízlés a közepesen testes és a lágyabb olajok irányába húzott.
Aztán az olcsó járatoknak köszönhetően sokan eljutottak Bariba, ahonnan jó élményekkel tértek haza, és itthon szerették volna újra átélni a kint kóstolt ételeket és olajokat. Szóval amit régen azért nem tudtam eladni, mert túl gyümölcsös, túl testes volt, az ma kifejezetten divatos és keresett. Teljesen jogos, kell a kontextus.
Kellett az is, hogy a kínálat fejlődjön. Puglia az egyes számú termőterület Olaszországban, itt a legideálisabbak a viszonyok az olajfa termesztéshez. Ez a régió adja a teljes olasz termelés 30%-át, világviszonylatban ez 10%, vagyis brutális mennyiség.

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.