A kotyogósnak vége?

Partizánok főzik a kávét Pesten

/ 2018.05.28., hétfő 13:45 / Hírforrás: Válasz.hu

Még el sem kezdődik igazán a forradalom, Petőfi Sándor március 16-án máris visszatér a Pilvaxba, de nem, dehogy kér inni, mert tegnap is mi lett belőle! Így van ez a mai kávéházakkal és forradalmárokkal is: épp csak kezdjük ízlelgetni a speciality kávéház fogalmát, pláne az ilyen jelzővel illetett kávékat, erre tessék, jönnek a partizánok és azt mondják, térjünk vissza a vendéghez. Aminek legalább utóbbiak igaz szívből örülnek, mert manapság úgy fest a dolog, hogy egy jó kávé elfogyasztásához kisdoktori cím kell, valamint a spanyol etikett készségszintű ismerete.

A „vissza a kuncsafthoz” jegyében nyitotta meg a héten a Double Shot a második üzletét Budapesten, a Veres Pálné utcában. A hellyel kapcsolatban többször emlegetik a megnyitón a partizán kifejezést, amiről utóbb kiderül, nem az egység alneve, pusztán jelzője. A képlet egyszerű: nem engednek a minőségből, de nem szólnak be, ha a vendég tejjel önti fel a dűlőszelektált kávét. Nem véletlen a boros párhuzam.

Nem kotyog, nem fekete

A speciality kávét nem pörkölik túl, vagyis szénfeketére, ahogyan az a bécsi-olasz tengely mentén megszokott, hanem világosabbra hagyják a kávészemeket, így azok nem extra keserűek, hanem savanykás, gyümölcsös jellegűek lesznek. Amellett, hogy ezzel az eljárással számos más íz is meg tud mutatkozni bennük.

Persze a jó speciality kávé nem is túl világos, mert akkor nyers marad az ízvilága is.

Az arany középút valahol ott van, ahol érződik a fajta és a konkrét termés sajátos íze is. Elit műfajról beszélünk, a speciality a kraft sörökhöz hasonlóan avilág fogyasztásának csak néhány százalékát adja ki.

„Többet kell neki tudni, mint a bornak. Még a legzavarosabb embert is meg kell okosítani neki.”

– mondja a jó feketekávéról Vay Sándor (Sarolta) grófnő, aki férfiruhában, vasalt nadrágban és félrecsapott keménykalapban járta egykor a világot Krúdy Gyula Kérek egy feketét! című írásában, meg a való életben is. És hozzávetőleg igaza van. Mert a jó, az újhullámos, a speciality kávé olyan, mint a jó bor, vagy a jó olívaolaj: megokosítja az embert. Zamatát ennek is meghatározza a terroir, vagyis a fajta, az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a talaj összessége. Hogy még pontosabbak legyünk, a cserjétől a kávéscsészéig minden.

Mint amikor a barackfa déli, napsütötte oldaláról szedik a gyümölcsöt a pálinkához, de csak a lombkorona szélén ülőket, mert azok a legzamatosabbak.

A parázsszemű újhullámos kávéforradalmárok járják a kávéföldeket, és ha valami nagyon jót találnak, akkor több évre lefoglalják a termést,

úgy is, hogy nem lehet előre tudni a következő év időjárását, minek következtében lehet, hogy az a termés használhatatlan lesz. Az exkluzivitás a fontos, ha szerencséjük van, akkor a legjobb kávészemekhez juthatnak a világon.

Örökre el kell csomagolni a Szarvasit?

Megtudhatják a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.