A legjobb budapesti sörkertek

/ 2017.08.07., hétfő 12:02 / Hírforrás: Válasz.hu

Deszkán könyökölve, haverok vidám kvaterkája közben a sör is jobban csúszik, pláne, ha kinn ülünk a levegőn, tarkónkra fák és színes ernyők vetnek árnyékot. A sörkert a hétvégék apró csodája: nincs benne semmi bonyolult, mégis egyre kevesebb van belőle.

Észrevették? Kezdenek a kocsmák eltűnni. Most nem a belvárosra, a hipszterek és angol turisták romos Potemkin-falvaira gondolok, hanem az igazi, a mindennapok megszokott biztonságát adó helyekre, ahol törzsvendégek lehetünk, ahol van saját korsónk, kérdés nélkül is tudják, mit iszunk. Ahol nem néz csúnyán vagy éppen unottan a pincér, ha belefeledkezünk az ultiba és nem rendelünk egy újabb kézműves csodát tízpercenként, ezresért.

Emlékeznek még azokra a helyekre, ahol poharak koccantak, amelyre mintha visszhangként válaszolt volna a kugligolyó és a bábuk csattanós csókja? Rossz hírem van: ha még akadnak is ilyen helyek, lassan kihalnak. Egyre több külvárosi klasszikus zár be, évtizedek óta ismert belvárosi pincék alakulnak át valami sokkal menőbbé, ahol trendsetterek és early adopterek vitatják meg startup techcégeik vágyott sikerét.

A gombamódra szaporodó italdiszkontok a nyertesei a helyzetnek: akinek már nincs pénze arra, hogy megigyon a cimborákkal három-négy korsó sört, darabját 4-500 forintért, az a bolt előtt támaszkodva bevág párat a 130 forintos, sörnek csúfolt löttyből, és felidézve a régi jó Unicumot, lekíséri néhány féldecis kiszerelésű „matrózízű szeszes itallal”. Úgy tűnik, a klasszikus egységek, ahol van párféle sör, árnyék és jó társaság, szép lassan eltűnnek – ha az önök közelében van ilyen, becsüljék meg, hogy meg is maradjon.

Mi igyekeztünk összegyűjteni azt a tízet, amit jó szívvel ajánlunk. Első számú feltételünk a jó sör volt, hisz fontos, hogy ne csak a szomjunkat oltsuk valami kukoricagrízes akármivel, hanem élményt is adjon az ital. Az étel nem volt kizáró ok, hiszen mostanra a sörkertek is elbisztrósodtak, már nem elég a régi németes modell, a perecen túl sokan kívánnak néhány egyszerűbb falatot. A levegős tér, a fák meg az árnyék szintén fontos. Mire ezt az aránylag egyszerű feltételrendszert kiötlöttük, számos hely ki is esett – mi sem gondoltuk, hogy egy jó kerthelyiség megtalálása ma Budapesten és környékén ilyen nehéz.

TOP 10-es listánkat Az Ízlelő Online oldalán megtalálja!

Rosta

Bódis András

Találkozunk 2016-ban!

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogyan lett Katalónia szinte észrevétlenül az iszlamizmus új fellegvára?

Miközben a világ Belgiumra, Franciaországra vagy Angliára figyelt, addig Katalóniában csendben létrejött egy, a fentiekkel vetekedő iszlamista közösség. A csütörtöki Heti Válasz megmutatja a barcelonai merénylet hátterét, azt, hogy a modern európai iszlamista terrorizmus miként tért vissza szülőföldjére.

Maradjon-e Orbán? – Jeszenszky Géza ölre menő vitája fiával, Zsolttal

Kiéleződtek a nemzedéki ellentétek Jeszenszkyéknél: a Trump-rajongó, Orbán-párti Zsolt nyilvánosan bírálta apját, amiért az kritizálja a kormányt. Géza, az egykori külügyminiszter és nagykövet most leült fiával, hogy megvitassák: szentesítheti-e a cél az eszközöket a jobboldali politikában.