A legjobb budapesti sörkertek

/ 2017.08.07., hétfő 12:02 / Hírforrás: Válasz.hu

Deszkán könyökölve, haverok vidám kvaterkája közben a sör is jobban csúszik, pláne, ha kinn ülünk a levegőn, tarkónkra fák és színes ernyők vetnek árnyékot. A sörkert a hétvégék apró csodája: nincs benne semmi bonyolult, mégis egyre kevesebb van belőle.

Észrevették? Kezdenek a kocsmák eltűnni. Most nem a belvárosra, a hipszterek és angol turisták romos Potemkin-falvaira gondolok, hanem az igazi, a mindennapok megszokott biztonságát adó helyekre, ahol törzsvendégek lehetünk, ahol van saját korsónk, kérdés nélkül is tudják, mit iszunk. Ahol nem néz csúnyán vagy éppen unottan a pincér, ha belefeledkezünk az ultiba és nem rendelünk egy újabb kézműves csodát tízpercenként, ezresért.

Emlékeznek még azokra a helyekre, ahol poharak koccantak, amelyre mintha visszhangként válaszolt volna a kugligolyó és a bábuk csattanós csókja? Rossz hírem van: ha még akadnak is ilyen helyek, lassan kihalnak. Egyre több külvárosi klasszikus zár be, évtizedek óta ismert belvárosi pincék alakulnak át valami sokkal menőbbé, ahol trendsetterek és early adopterek vitatják meg startup techcégeik vágyott sikerét.

A gombamódra szaporodó italdiszkontok a nyertesei a helyzetnek: akinek már nincs pénze arra, hogy megigyon a cimborákkal három-négy korsó sört, darabját 4-500 forintért, az a bolt előtt támaszkodva bevág párat a 130 forintos, sörnek csúfolt löttyből, és felidézve a régi jó Unicumot, lekíséri néhány féldecis kiszerelésű „matrózízű szeszes itallal”. Úgy tűnik, a klasszikus egységek, ahol van párféle sör, árnyék és jó társaság, szép lassan eltűnnek – ha az önök közelében van ilyen, becsüljék meg, hogy meg is maradjon.

Mi igyekeztünk összegyűjteni azt a tízet, amit jó szívvel ajánlunk. Első számú feltételünk a jó sör volt, hisz fontos, hogy ne csak a szomjunkat oltsuk valami kukoricagrízes akármivel, hanem élményt is adjon az ital. Az étel nem volt kizáró ok, hiszen mostanra a sörkertek is elbisztrósodtak, már nem elég a régi németes modell, a perecen túl sokan kívánnak néhány egyszerűbb falatot. A levegős tér, a fák meg az árnyék szintén fontos. Mire ezt az aránylag egyszerű feltételrendszert kiötlöttük, számos hely ki is esett – mi sem gondoltuk, hogy egy jó kerthelyiség megtalálása ma Budapesten és környékén ilyen nehéz.

TOP 10-es listánkat Az Ízlelő Online oldalán megtalálja!

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.