A legjobb budapesti sörkertek

/ 2017.08.07., hétfő 12:02 / Hírforrás: Válasz.hu

Deszkán könyökölve, haverok vidám kvaterkája közben a sör is jobban csúszik, pláne, ha kinn ülünk a levegőn, tarkónkra fák és színes ernyők vetnek árnyékot. A sörkert a hétvégék apró csodája: nincs benne semmi bonyolult, mégis egyre kevesebb van belőle.

Észrevették? Kezdenek a kocsmák eltűnni. Most nem a belvárosra, a hipszterek és angol turisták romos Potemkin-falvaira gondolok, hanem az igazi, a mindennapok megszokott biztonságát adó helyekre, ahol törzsvendégek lehetünk, ahol van saját korsónk, kérdés nélkül is tudják, mit iszunk. Ahol nem néz csúnyán vagy éppen unottan a pincér, ha belefeledkezünk az ultiba és nem rendelünk egy újabb kézműves csodát tízpercenként, ezresért.

Emlékeznek még azokra a helyekre, ahol poharak koccantak, amelyre mintha visszhangként válaszolt volna a kugligolyó és a bábuk csattanós csókja? Rossz hírem van: ha még akadnak is ilyen helyek, lassan kihalnak. Egyre több külvárosi klasszikus zár be, évtizedek óta ismert belvárosi pincék alakulnak át valami sokkal menőbbé, ahol trendsetterek és early adopterek vitatják meg startup techcégeik vágyott sikerét.

A gombamódra szaporodó italdiszkontok a nyertesei a helyzetnek: akinek már nincs pénze arra, hogy megigyon a cimborákkal három-négy korsó sört, darabját 4-500 forintért, az a bolt előtt támaszkodva bevág párat a 130 forintos, sörnek csúfolt löttyből, és felidézve a régi jó Unicumot, lekíséri néhány féldecis kiszerelésű „matrózízű szeszes itallal”. Úgy tűnik, a klasszikus egységek, ahol van párféle sör, árnyék és jó társaság, szép lassan eltűnnek – ha az önök közelében van ilyen, becsüljék meg, hogy meg is maradjon.

Mi igyekeztünk összegyűjteni azt a tízet, amit jó szívvel ajánlunk. Első számú feltételünk a jó sör volt, hisz fontos, hogy ne csak a szomjunkat oltsuk valami kukoricagrízes akármivel, hanem élményt is adjon az ital. Az étel nem volt kizáró ok, hiszen mostanra a sörkertek is elbisztrósodtak, már nem elég a régi németes modell, a perecen túl sokan kívánnak néhány egyszerűbb falatot. A levegős tér, a fák meg az árnyék szintén fontos. Mire ezt az aránylag egyszerű feltételrendszert kiötlöttük, számos hely ki is esett – mi sem gondoltuk, hogy egy jó kerthelyiség megtalálása ma Budapesten és környékén ilyen nehéz.

TOP 10-es listánkat Az Ízlelő Online oldalán megtalálja!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.