valasz.hu/gasztronomia/na-vajon-melyik-lett-a-legjobb-ujonnan-nyilt-jamie-oliver-etterem-119757

http://valasz.hu/gasztronomia/na-vajon-melyik-lett-a-legjobb-ujonnan-nyilt-jamie-oliver-etterem-119757

A legjobb budapesti sörkertek

/ 2017.08.07., hétfő 12:02 / Hírforrás: Válasz.hu

Deszkán könyökölve, haverok vidám kvaterkája közben a sör is jobban csúszik, pláne, ha kinn ülünk a levegőn, tarkónkra fák és színes ernyők vetnek árnyékot. A sörkert a hétvégék apró csodája: nincs benne semmi bonyolult, mégis egyre kevesebb van belőle.

Észrevették? Kezdenek a kocsmák eltűnni. Most nem a belvárosra, a hipszterek és angol turisták romos Potemkin-falvaira gondolok, hanem az igazi, a mindennapok megszokott biztonságát adó helyekre, ahol törzsvendégek lehetünk, ahol van saját korsónk, kérdés nélkül is tudják, mit iszunk. Ahol nem néz csúnyán vagy éppen unottan a pincér, ha belefeledkezünk az ultiba és nem rendelünk egy újabb kézműves csodát tízpercenként, ezresért.

Emlékeznek még azokra a helyekre, ahol poharak koccantak, amelyre mintha visszhangként válaszolt volna a kugligolyó és a bábuk csattanós csókja? Rossz hírem van: ha még akadnak is ilyen helyek, lassan kihalnak. Egyre több külvárosi klasszikus zár be, évtizedek óta ismert belvárosi pincék alakulnak át valami sokkal menőbbé, ahol trendsetterek és early adopterek vitatják meg startup techcégeik vágyott sikerét.

A gombamódra szaporodó italdiszkontok a nyertesei a helyzetnek: akinek már nincs pénze arra, hogy megigyon a cimborákkal három-négy korsó sört, darabját 4-500 forintért, az a bolt előtt támaszkodva bevág párat a 130 forintos, sörnek csúfolt löttyből, és felidézve a régi jó Unicumot, lekíséri néhány féldecis kiszerelésű „matrózízű szeszes itallal”. Úgy tűnik, a klasszikus egységek, ahol van párféle sör, árnyék és jó társaság, szép lassan eltűnnek – ha az önök közelében van ilyen, becsüljék meg, hogy meg is maradjon.

Mi igyekeztünk összegyűjteni azt a tízet, amit jó szívvel ajánlunk. Első számú feltételünk a jó sör volt, hisz fontos, hogy ne csak a szomjunkat oltsuk valami kukoricagrízes akármivel, hanem élményt is adjon az ital. Az étel nem volt kizáró ok, hiszen mostanra a sörkertek is elbisztrósodtak, már nem elég a régi németes modell, a perecen túl sokan kívánnak néhány egyszerűbb falatot. A levegős tér, a fák meg az árnyék szintén fontos. Mire ezt az aránylag egyszerű feltételrendszert kiötlöttük, számos hely ki is esett – mi sem gondoltuk, hogy egy jó kerthelyiség megtalálása ma Budapesten és környékén ilyen nehéz.

TOP 10-es listánkat Az Ízlelő Online oldalán megtalálja!

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.