A magyar modell New Yorkban főz

Tombor Nelli: a konyhai alkotás lényege a szeretet.

/ 2017.04.20., csütörtök 10:32 / Hírforrás: Válasz.hu

A modell szakmát és a kulináris élvezeteket nem szokás egy kontextusban emlegetni, Tombor Nelli azonban szerencsés és különleges kivétel. Sikeres modellként karrierje mellett gyerekkori szenvedélyéről se kellett lemondania: egy évig vezette az angol dryby oldal gasztroblogját, 2015-ben pedig felvételt nyert a híres New York-i Institute of Culinary Education (ICE) iskola egyéves séfképzésére. Számára a konyhai alkotás lényege a gondoskodás és szeretet kifejezése, és a végeredmény is csak akkor lehet tökéletes élmény, ha van kivel megosztani.

Részlet az interjúból:

Melyiket tartod igazi hivatásodnak: a modellkedést, blogolást vagy szakáscsmesterséget?  

Nehezen tudnám ezt behatárolni. A modellkedés remek lehetőség volt, és fiatalon a legjobb döntést hoztam, amikor belevágtam. Folyamatosan úton lenni, ismeretlen stábbal dolgozni kihívást jelent, megtanítja az embert az alkalmazkodásra.  A blogolás magányos munka, a recept kitalálásától a kész étel fotózásáig mindenért én vagyok a felelős, stresszmentes és én osztom be az időm. Ezzel szemben a konyhában csapatmunka folyik és állandó nyomás alatt kell heti 6-7 napban száz százalékot hozni. 

Milyen konyhai emlékeket hozol otthonról, gyerekkorodból? 

A nagyszüleimnél töltött nyarakra élénken emlékszem, mindig közösen kertészkedtünk és főztünk; a gyümölcsszedés, a tésztadagasztás és a kertben elköltött étkezések élnek bennem leginkább. Mai napig úgy készítem a krumplistésztát, ahogy annak idején a nagymamám tanította. 

Szerencsés vagy, sokfele jártál és sokat utazol, laktál Milánóban most pedig New York az otthonod. Milyen különbségeket fedeztél fel az egyes országok étkezési kultúrájával kapcsolatban? Melyik nép konyhája a favorit?  

Az olaszok családcentrikussága, a közös étkezéseik jelentősége nagyon megfogott, valamint az ételek készítésében a japánok kifinomultsága, minden téren tökéletességre törekvő hozzáállása is. A franciák stílusa tökéletesen tükröződik a gasztronómiájukban is, ahogy az Yves Saint Laurent kosztüm is, úgy a croissant is páratlan. Minden kultúrában van valami lenyűgöző, de a magyar, az olasz és a japán konyha áll leginkább közel hozzám.  

Mik a kedvenc alapanyagaid, ízpárosításaid, ételeid?  

Alapanyagokban a minőségi olasz olívaolaj, a thai chili, a yuzu és a rizs. Minden héten kerül az asztalunkra valamilyen formában hagyma-burgonya kombináció, és imádom a sóletet, a lecsót friss kenyérrel és a rétest.

Mesélj egy kicsit az Institute of Culinary Education akadémián töltött évről. Milyen céllal jelentkeztél a Culinary Arts képzésre?   

Az iskolába részleges ösztöndíjjal kerültem be, ami óriási lehetőség volt számomra. Régóta szerettem volna profi környezetben, a szakma nagyjaitól tanulni a gasztronómiáról. Betekintést nyerhettem a valódi konyha működésébe, megértettem, micsoda munkát igényel, hogy a vendég tányérjára szép és ízletes étel kerüljön. Rengeteget tanultam Chris Gesualditól, aki Thomas Kellerrel dolgozott annak idején a Rakel-ben, később pedig a Le Bernardine-ban volt séf. Ő a mentorom, a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Az iskola mellett folyamatosan önkénteskedtem, így egy rendkívül izgalmas évet követően kerültem a Nomadba gyakorlatra.

Számodra mitől élvezetes a konyhai alkotás?  

Nagyon izgalmasnak tartom, hogy darabolás, hevítés, fagyasztás során még a legegyszerűbb alapanyagok is micsoda átalakuláson mennek keresztül. A megfelelő nyersanyagok után történő kutatás, az aprólékos részfeladatok és a folyamat megkoronázásaként a tálalás ugyanúgy szórakoztat és kikapcsol. 

Hogy jellemeznéd egy mondatban a saját konyhád? 

A lehető legkevesebb alapanyagveszteséggel a valódi ízek kidomborítása. Letisztult, bátor, könnyű. 

Ez a tudatosság az alapanyag vásárlásra is kiterjed? Hol intézed a bevásárlást? 

Több helyre járok alapanyagbeszerzésre. Savanyúságot, magvakat és aszalványokat a keleti fűszeresemnél, a brooklyni Sahadi’s-ban szerzem be. Egy libanoni család üzemelteti, akik minden náluk fellelhető alapanyaggal kapcsolatos kérdésemre tudják a választ, és mindent megkóstoltatnak velem, hogy biztosan azt vegyem meg, ami igazán ízlik. Az állattenyésztés környezetre gyakorolt negatív hatása miatt csak minimális húst vásárolok és azt is helyi, bio-tenyésztőktől, többnyire a Union Square-en. A fogyasztói társadalom folyamatos igényének kielégítése miatt a nagyüzemi állattartás teljesen átalakult. A világban mindenütt, de Amerikában különösképpen résen kell lenni, ha az ember nem akar hormonkezelt, antibiotikummal teletömött állatot enni. A megfelelő hús után akár órákig is képes vagyok kutatni.

Képzett séfként és gyakori vendéglátóként mit tartasz fontosnak egy baráti vacsora rendezésénél? Van valamilyen jól bevált tipped?

Fontos, hogy a vendégek tudjanak választani. A baráti társaságomban ugyan kevés a speciális diétát követő, de mindig próbálok vegetáriánus, cukormentes és húsos fogást is készíteni. Ha szeretnénk hatékonyan kihasználni a rendelkezésre álló időt, érdemes 1-2 olyan fogást beiktatni a menübe, ami nem túl időigényes, így lehetőség nyílik néhány pepecselősebb étel elkészítésére is. A vendégvárásnál azt tartom a legfontosabbnak, hogy a meghívott érezze a törődést. 

A teljes interjú a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.