A magyar modell New Yorkban főz

Tombor Nelli: a konyhai alkotás lényege a szeretet.

/ 2017.04.20., csütörtök 10:32 / Hírforrás: Válasz.hu

A modell szakmát és a kulináris élvezeteket nem szokás egy kontextusban emlegetni, Tombor Nelli azonban szerencsés és különleges kivétel. Sikeres modellként karrierje mellett gyerekkori szenvedélyéről se kellett lemondania: egy évig vezette az angol dryby oldal gasztroblogját, 2015-ben pedig felvételt nyert a híres New York-i Institute of Culinary Education (ICE) iskola egyéves séfképzésére. Számára a konyhai alkotás lényege a gondoskodás és szeretet kifejezése, és a végeredmény is csak akkor lehet tökéletes élmény, ha van kivel megosztani.

Részlet az interjúból:

Melyiket tartod igazi hivatásodnak: a modellkedést, blogolást vagy szakáscsmesterséget?  

Nehezen tudnám ezt behatárolni. A modellkedés remek lehetőség volt, és fiatalon a legjobb döntést hoztam, amikor belevágtam. Folyamatosan úton lenni, ismeretlen stábbal dolgozni kihívást jelent, megtanítja az embert az alkalmazkodásra.  A blogolás magányos munka, a recept kitalálásától a kész étel fotózásáig mindenért én vagyok a felelős, stresszmentes és én osztom be az időm. Ezzel szemben a konyhában csapatmunka folyik és állandó nyomás alatt kell heti 6-7 napban száz százalékot hozni. 

Milyen konyhai emlékeket hozol otthonról, gyerekkorodból? 

A nagyszüleimnél töltött nyarakra élénken emlékszem, mindig közösen kertészkedtünk és főztünk; a gyümölcsszedés, a tésztadagasztás és a kertben elköltött étkezések élnek bennem leginkább. Mai napig úgy készítem a krumplistésztát, ahogy annak idején a nagymamám tanította. 

Szerencsés vagy, sokfele jártál és sokat utazol, laktál Milánóban most pedig New York az otthonod. Milyen különbségeket fedeztél fel az egyes országok étkezési kultúrájával kapcsolatban? Melyik nép konyhája a favorit?  

Az olaszok családcentrikussága, a közös étkezéseik jelentősége nagyon megfogott, valamint az ételek készítésében a japánok kifinomultsága, minden téren tökéletességre törekvő hozzáállása is. A franciák stílusa tökéletesen tükröződik a gasztronómiájukban is, ahogy az Yves Saint Laurent kosztüm is, úgy a croissant is páratlan. Minden kultúrában van valami lenyűgöző, de a magyar, az olasz és a japán konyha áll leginkább közel hozzám.  

Mik a kedvenc alapanyagaid, ízpárosításaid, ételeid?  

Alapanyagokban a minőségi olasz olívaolaj, a thai chili, a yuzu és a rizs. Minden héten kerül az asztalunkra valamilyen formában hagyma-burgonya kombináció, és imádom a sóletet, a lecsót friss kenyérrel és a rétest.

Mesélj egy kicsit az Institute of Culinary Education akadémián töltött évről. Milyen céllal jelentkeztél a Culinary Arts képzésre?   

Az iskolába részleges ösztöndíjjal kerültem be, ami óriási lehetőség volt számomra. Régóta szerettem volna profi környezetben, a szakma nagyjaitól tanulni a gasztronómiáról. Betekintést nyerhettem a valódi konyha működésébe, megértettem, micsoda munkát igényel, hogy a vendég tányérjára szép és ízletes étel kerüljön. Rengeteget tanultam Chris Gesualditól, aki Thomas Kellerrel dolgozott annak idején a Rakel-ben, később pedig a Le Bernardine-ban volt séf. Ő a mentorom, a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Az iskola mellett folyamatosan önkénteskedtem, így egy rendkívül izgalmas évet követően kerültem a Nomadba gyakorlatra.

Számodra mitől élvezetes a konyhai alkotás?  

Nagyon izgalmasnak tartom, hogy darabolás, hevítés, fagyasztás során még a legegyszerűbb alapanyagok is micsoda átalakuláson mennek keresztül. A megfelelő nyersanyagok után történő kutatás, az aprólékos részfeladatok és a folyamat megkoronázásaként a tálalás ugyanúgy szórakoztat és kikapcsol. 

Hogy jellemeznéd egy mondatban a saját konyhád? 

A lehető legkevesebb alapanyagveszteséggel a valódi ízek kidomborítása. Letisztult, bátor, könnyű. 

Ez a tudatosság az alapanyag vásárlásra is kiterjed? Hol intézed a bevásárlást? 

Több helyre járok alapanyagbeszerzésre. Savanyúságot, magvakat és aszalványokat a keleti fűszeresemnél, a brooklyni Sahadi’s-ban szerzem be. Egy libanoni család üzemelteti, akik minden náluk fellelhető alapanyaggal kapcsolatos kérdésemre tudják a választ, és mindent megkóstoltatnak velem, hogy biztosan azt vegyem meg, ami igazán ízlik. Az állattenyésztés környezetre gyakorolt negatív hatása miatt csak minimális húst vásárolok és azt is helyi, bio-tenyésztőktől, többnyire a Union Square-en. A fogyasztói társadalom folyamatos igényének kielégítése miatt a nagyüzemi állattartás teljesen átalakult. A világban mindenütt, de Amerikában különösképpen résen kell lenni, ha az ember nem akar hormonkezelt, antibiotikummal teletömött állatot enni. A megfelelő hús után akár órákig is képes vagyok kutatni.

Képzett séfként és gyakori vendéglátóként mit tartasz fontosnak egy baráti vacsora rendezésénél? Van valamilyen jól bevált tipped?

Fontos, hogy a vendégek tudjanak választani. A baráti társaságomban ugyan kevés a speciális diétát követő, de mindig próbálok vegetáriánus, cukormentes és húsos fogást is készíteni. Ha szeretnénk hatékonyan kihasználni a rendelkezésre álló időt, érdemes 1-2 olyan fogást beiktatni a menübe, ami nem túl időigényes, így lehetőség nyílik néhány pepecselősebb étel elkészítésére is. A vendégvárásnál azt tartom a legfontosabbnak, hogy a meghívott érezze a törődést. 

A teljes interjú a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.