A Nagy Levin

/ 2013.08.14., szerda 16:11 /

"Nagyon finoman készíti az ételeket, barátom - mondta az angol. - Uram - felelte szerényen Brigeron, a félszemű rabló -, Levinnél tanultam a szakácsmesterséget."

Egész gyerekkorom úgy telt el, hogy nem mertem megkérdezni, kicsoda is az a Levin. Hol van a vendéglője? Senki nem tudta. És senki sem kíváncsiskodott, mivel a Grand Hotel tulajdonosa olyan "büszke pirulással" mondta ezt, és olyan nagy erejű ember volt, hogy felháborodása nem ismert volna határokat.

Pedig akkor már mindent tudtunk Levinről. Hogy nem tud olvasni, hogy békés természetű, bár időnként megvadul, ilyenkor pénzt lop az ezredpénztárból, megszökik, beül egy drága étterembe és a sárga földig "leeszi magát". Aztán jelentkezik a legközelebbi őrsön és várja a büntetést. Fél évig semmi baj vele. Aztán újra kitör rajta a "krémes vész" vagy a "kotlettveszettség" és megint: lopás, szökés, evés. Ain-Szefrában például (az utolsó vasútállomás a sivatag peremén), amikor elfogták, erőszakkal kellett kicsavarni kezéből a palacsintát.


Levin az igazi ínyencek sorába tartozott, a Curnonskyk, Brillat-Savarinek fajtájába, akik egy vértanú önmegvetésével viselték sorsukat. Álmában fennhangon recepteket mormolt (hatfogásos halvacsorát vizionált), amit a garnizon kiéhezett legionáriusai nem vettek jó néven, ezért vagy csajkával verték fejbe, vagy élve akarták eltemetni. De ő nem engedett az elveiből. Úriember még a sivatagban sem rakja a burgonyát arra a tányérra, amiből a húst eszi, csak hogy a húslé összekeveredjen a körettel. A halat pedig frissen reszelt péksüteményben rántjuk, és csak kispolgári egyén eszi az articsókát vajas morzsával. Gyakran hangoztatta: "Végy egy istenverte távoli garnizont. Ha beleteszel egy puha jellemű embert és a Szahara lassú tüzénél megsütöd, az illető bármikor feltrancsírozható."

Az angol Teesside egyetem kutatói szerint az étrend befolyásolja a bűnözésre való hajlamot. Ha a nehézfiúk szotyoláznak, hamarább elvágják egymás torkát, mivel az olajos magvakban lévő mangán agresszióra ösztönöz. Mexikóban már évek óta "békítő" börtönkosztot kapnak az elítéltek, egy kormányprogram pedig a táplálkozástudomány segítségével igyekszik jó útra téríteni a rablógyilkosokat.

Az amerikai kormányhivatalok sajnálatos módon nem tanulmányozták Rejtő Jenő életművét. A Nagy Levin pontosan tudta, melyik bűnözőnek milyen a gusztusa. "A rablógyilkosok csak nyárson és roston sült húsokat készítettek jól, azt is csak egészen angolosan. Az orgazdák és besurranó tolvajok specialitása volt a hal. Igazi tyúklevest és főtt marhahúsokat a zsarolók készítettek, viszont az édes tésztát, habos dolgokat a leánykereskedők és zsebtolvajok tanulták el hamar."

Kiderült ez Őfelsége fegyintézetében is, az angliai Sutton községben, ahol megszállott emberbarátok börtönéttermet nyitottak. A Dutyiban (The Clink) dolgozó 25 fegyenc hamar ráébredt, hogy a vendéglátás ("konyhakéssel elkövetett rablás") jövedelmezőbb, mint a betörés, ráadásul nem is büntetik.

Ilyen állásra vágyott Levin is. De ő csak nadrágvasaló volt. Aztán a Cape Town-i fogházban (ahová betörésért került) a walesi herceg lába elé vetette magát: "Sir! Én főzni akarok! Miért van az, hogy mindent tanulhatnak a rabok, csak főzni nem?!" A trónörökös annyira meghökkent, hogy otthagyta a fogdában a hajószakácsát. Így tanult meg főzni Levin. Akár híres is lehetett volna, de nem így történt. A Savoy Hotelből vasra verve vitték vissza a börtönbe. Rejtőnél a dolgok és az emberek azért javulnak meg, hogy újra el tudjanak romlani.

NAGY LEVIN ÉTTEREM
Budapest XXI., Rákóczi Ferenc út 200.

Ahol a személyzet (16-17 óra között) szabadon pofozható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.