valasz.hu/gasztronomia/eu-burokracia-gancsolja-a-gazdakat-128446

http://valasz.hu/gasztronomia/eu-burokracia-gancsolja-a-gazdakat-128446

Akkor finom, ha tényleg büdös

/ 2018.05.09., szerda 11:55 / Hírforrás: Válasz.hu

Sajnos sok magyar fejében Csehország egyet jelent Prágával, pedig a cseh főváros lassan élvezhetetlen a rengeteg turistától és az elszállt áraktól. Aki egyszer felfedezi a vidéket, az rájön, micsoda remek lehetőségek vannak arrafelé – nem csak a természetbúvárok meg a sörösök járnak jól, hanem például a sajtok rajongói is.

A világ egyik legbüdösebb sajtja a morváké. Nem csak a szaga miatt érdekes, hanem mert

a modern, tudatos gasztronómiába is remekül beépíthető az zsírban szegény, de aromában gazdag Olomoucké Tvarůžky

– vagyis az olmützi kvarglitallér.

Brünn (Brno) városától csak egy óra út Olmütz, vagy ahogy a 1800-as években mifelénk hívták, Alamóc. A huszadik század első felében a németes nevek rögzültek jobban nyelvünkben, csak

a kommunista udvariaskodás csinált a morvák központjából mássalhangzó-tobzódásos Brnót, amit ráadásul a magyar kiejteni sem bír: minduntalan „Brünó” lesz belőle.

Olomouc pont így járt, alig 50-60 év alatt kikopott a hagyományos neve – hála istennek a látnivalók nem mentek feledésbe.

A legendás sajtjuk is német eredetű:

vöröspenésszel érő fajta, amely az 1400-as évek óta jelen van a régióban

– a olmützi főtér sajtboltjában hallott legenda szerint a szembe megálmodott órajáték építőmesterei hozták magukkal az ősét. Egykor több, családi verzió is létezett, de már rég a lošticei az egyeduralkodó, amelyet a Wessels család és utódjaik birtokolnak 1876 óta.

Az alapítók fia, Alois pörgette fel először az üzletet, ő vásárolta meg azt az épületet, amelyben máig működik a monogramját viselő A.W. spol. s r.o. Természetesen

az államosítást ők sem kerülték el,

de 1991-ben a leszármazottak sikeresen visszaszerezték az üzemet.

Óriási szerencsével még

megtalálták azokat a régi munkásokat, akik 1945 előtt ott voltak a hagyományos termelésénél,

így a szocializmus évei alatt elkorcsosult, tradicionális eljárást hozták vissza: színezőanyagok, aromák és stabilizátorok nélkül készül a legendás tvarůžky.

Zsírtalanított tejből állítják elő: a hosszú érési során átható, de nagyon jó íz születik, amelyet a nyálkás, sárga bevonat zár be a sajtba. Általában korongra felvágott rúdként találjuk meg a hűtőpultban –

zsírtartalma kilónként mindössze 6 gramm! 

A gyári információink szerint zsírtalan túrót és konyhasót használnak, amihez savanyúságszabályozót plusz tejkultúrákat adnak.

Ugyan sem ízében, sem szagában nem hasonlít a mi pálpusztainkhoz, de mégis van bennük közös:

a boltban megvéve egyik sem elég büdös.

Mivel az áruházláncok aránylag hosszú minőségmegőrzési időt kérnek, tulajdonképpen éretlenül kerülnek a pultba. Aki azt szeretné, hogy a kvarglija és a pálpusztaija igazán ütős legyen, mindenképpen várjon a vásárlás és a fogyasztás között jó két hetet. A cseh rajongók szerint az olmützi akkor jó, ha szinte borostyánsárgára érik és opálosan áttetszővé kezd válni.

A város főterén levő mintaboltban ilyet is árulnak, plusz még egyéb legendás cseh sörsajtokat – nagy kedvencünk a krakonosi és a kívül camemberte hasonlító, de belül kéksajtot villantó hatovi duplapenészes. Természetesen mindhez dukál egy-egy korsó sör – ha bolyongunk a hatalmas és gyönyörű óvárosban, a Szent Vencel sörfőzdében (Svatováclavský Pivovar) okvetlen álljunk meg.

Nem csak a helyi főzésű sörök isteniek, de a tatárbifsztekjük is tökéletes.

Pancsolós programnak sem utolsó, hiszen az épületben sörwellnest üzemeltetnek!

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

 

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.