Akkor finom, ha tényleg büdös

/ 2018.05.09., szerda 11:55 / Hírforrás: Válasz.hu

Sajnos sok magyar fejében Csehország egyet jelent Prágával, pedig a cseh főváros lassan élvezhetetlen a rengeteg turistától és az elszállt áraktól. Aki egyszer felfedezi a vidéket, az rájön, micsoda remek lehetőségek vannak arrafelé – nem csak a természetbúvárok meg a sörösök járnak jól, hanem például a sajtok rajongói is.

A világ egyik legbüdösebb sajtja a morváké. Nem csak a szaga miatt érdekes, hanem mert

a modern, tudatos gasztronómiába is remekül beépíthető az zsírban szegény, de aromában gazdag Olomoucké Tvarůžky

– vagyis az olmützi kvarglitallér.

Brünn (Brno) városától csak egy óra út Olmütz, vagy ahogy a 1800-as években mifelénk hívták, Alamóc. A huszadik század első felében a németes nevek rögzültek jobban nyelvünkben, csak

a kommunista udvariaskodás csinált a morvák központjából mássalhangzó-tobzódásos Brnót, amit ráadásul a magyar kiejteni sem bír: minduntalan „Brünó” lesz belőle.

Olomouc pont így járt, alig 50-60 év alatt kikopott a hagyományos neve – hála istennek a látnivalók nem mentek feledésbe.

A legendás sajtjuk is német eredetű:

vöröspenésszel érő fajta, amely az 1400-as évek óta jelen van a régióban

– a olmützi főtér sajtboltjában hallott legenda szerint a szembe megálmodott órajáték építőmesterei hozták magukkal az ősét. Egykor több, családi verzió is létezett, de már rég a lošticei az egyeduralkodó, amelyet a Wessels család és utódjaik birtokolnak 1876 óta.

Az alapítók fia, Alois pörgette fel először az üzletet, ő vásárolta meg azt az épületet, amelyben máig működik a monogramját viselő A.W. spol. s r.o. Természetesen

az államosítást ők sem kerülték el,

de 1991-ben a leszármazottak sikeresen visszaszerezték az üzemet.

Óriási szerencsével még

megtalálták azokat a régi munkásokat, akik 1945 előtt ott voltak a hagyományos termelésénél,

így a szocializmus évei alatt elkorcsosult, tradicionális eljárást hozták vissza: színezőanyagok, aromák és stabilizátorok nélkül készül a legendás tvarůžky.

Zsírtalanított tejből állítják elő: a hosszú érési során átható, de nagyon jó íz születik, amelyet a nyálkás, sárga bevonat zár be a sajtba. Általában korongra felvágott rúdként találjuk meg a hűtőpultban –

zsírtartalma kilónként mindössze 6 gramm! 

A gyári információink szerint zsírtalan túrót és konyhasót használnak, amihez savanyúságszabályozót plusz tejkultúrákat adnak.

Ugyan sem ízében, sem szagában nem hasonlít a mi pálpusztainkhoz, de mégis van bennük közös:

a boltban megvéve egyik sem elég büdös.

Mivel az áruházláncok aránylag hosszú minőségmegőrzési időt kérnek, tulajdonképpen éretlenül kerülnek a pultba. Aki azt szeretné, hogy a kvarglija és a pálpusztaija igazán ütős legyen, mindenképpen várjon a vásárlás és a fogyasztás között jó két hetet. A cseh rajongók szerint az olmützi akkor jó, ha szinte borostyánsárgára érik és opálosan áttetszővé kezd válni.

A város főterén levő mintaboltban ilyet is árulnak, plusz még egyéb legendás cseh sörsajtokat – nagy kedvencünk a krakonosi és a kívül camemberte hasonlító, de belül kéksajtot villantó hatovi duplapenészes. Természetesen mindhez dukál egy-egy korsó sör – ha bolyongunk a hatalmas és gyönyörű óvárosban, a Szent Vencel sörfőzdében (Svatováclavský Pivovar) okvetlen álljunk meg.

Nem csak a helyi főzésű sörök isteniek, de a tatárbifsztekjük is tökéletes.

Pancsolós programnak sem utolsó, hiszen az épületben sörwellnest üzemeltetnek!

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.