valasz.hu/gasztronomia/tyuk-vagy-gomboc-108748

http://valasz.hu/gasztronomia/tyuk-vagy-gomboc-108748

Amit a séfek az apukájuktól tanultak

/ 2018.06.28., csütörtök 16:51 / Hírforrás: Válasz.hu

Hagyományosan a főzés az édesanya feladata a családokban, bár egyre gyakoribb, hogy a férfiak sem csak vendégek a konyhában. A befutott séfek is szívesen emlékeznek vissza az édesapjuk konyhai trükkjeire és tanácsaira.

Az édesapák szerepe a gyerekek életében rendkívüli fontosságú; és nem csupán a megfelelő életkörülmények megteremtése, de a családi mindennapokban való aktív részvétel tekintetében is.

A gyerekek szemében ő az első hős, akire felnézhetnek, a bástya, akire mindig számíthatnak, a bohóc, akivel kedvükre bolondozhatnak. Egy bensőséges, megfelelően ápolt apa-gyerek kapcsolat rengeteget ad mindkét félnek, és a gyerekek felnőtt korukban is magukban hordozzák a gyerekkorban ellesett mintákat.

Így van ez a befutott séfekkel is, akik néhány napja a FoodAndWine összeállításában  meséltek arról, mit tanultak édesapjuk konyhai ténykedéséből – tanulságai miatt válogattunk néhányat a szívmelengető emlékidézésből.

Nevess a hibákon

„Az első konyhai élményeim apukámhoz kapcsolódnak. Miatta lettem séf, azt hiszem. Emlékszem: sütiket gyártottunk és kacagtunk. A konyha lisztben úszott. Arra tanított, hogy élvezzem a főzést és ne vegyem túl komolyan a dolgokat. (…) Amikor anyu hazaért, nem volt elragadtatva a konyhája állapotától, de a sütik kárpótolták” – mesélte a detroiti Lady of the House séfje, Kate Williams.

Fontosak az előkészületek

„Nálunk általában apu főzött. Persze megtanultam, milyen a legjobb téli chili és a legfinomabb nyári burger és steak, de a leghasznosabb lecke, amire megtanított, az a hatékony menütervezés és az előkészületek fontossága volt. A következő hetet már szombaton megtervezte, amit hatalmas bevásárló túra követett. Volt, hogy már szombat este nekiállt, bár általában vasárnap látott az előkészületekhez.

Vasárnap estére a hűtőnk tele volt szószokkal és levesekkel – mindennel, ami a következő napok étkezéseihez előre elkészíthető volt. Akkoriban ez meg sem fordult a fejemben, de a munkát is nagyszerűen delegálta nekem és a testvéreimnek. Úton hazafelé már hívott minket: <Teríts meg, mosogass el, kezdd el a vacsorát.> Először a hűtőre függesztett részletes leírások vártak minket” – emlékszik vissza a New York-i Egg Shop séfje, Nick Korbee.

Fontos a jó alapanyag

„Apám nem főzött gyakran, de ha mégis, akkor azt komolyan vette. Különleges alkalmakkor előhúzta a grillfelszerelését, és elkezdte sütni a steakeket – de nem ám akármilyeneket! Már jóelőre felkészült: a hét elején hívta a hentes barátját, akitől a legjobb árut kérte. Megtanultam, hogy csak jó alapanyagokkal érdemes kezdeni” – idézte fel az emlékeit a Dr. BBQ séfje, Ray Lampe (St. Petersburg).

A tojást addig kell verni, míg megfájdul a kezed

„Indiában nőttem fel, ahol az apám étteremtulajdonos volt. Nagyon szerette az egyszerű indiai ételeket. Az első, amit tízéves korom körül megtanultam tőle, a , azaz az indiai omlett volt, amit a mai napig a legszívesebben készítek el a családomnak. Emlékszem, apám azt mondta, hogy a tojásokat addig kell verni, míg a kezem egy kicsit fájni kezd. A főzőleckék közben felismertem, hogy a jó ételnek mekkora hatalma van a család összekovácsolásában” – fogalmazott Salil Mehta, a New York-i Chinese Club séf-tulajdonosa.

Türelem

„A türelem a legfontosabb – én ezt tanultam édesapámtól a konyhában. Csodás fagyija órákig tartó keverés eredménye volt, amelyet aztán egy egész éjszakára bent kellett hagynunk a hűtőben. Megtanultam, hogy az igazán finom dolgokhoz idő kell” – emlékezett a Chauhan Ale & Masala House séfje, Maneet Chauhan (Nashville).

További emlékidézet a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.