valasz.hu/gasztronomia/harry-potter-kedvence-itt-a-vajsor-izu-malyvacukor-125551

http://valasz.hu/gasztronomia/harry-potter-kedvence-itt-a-vajsor-izu-malyvacukor-125551

Aszú a luxus világában

/ 2017.09.04., hétfő 16:24 / Hírforrás: Válasz.hu

Egészen sajátos módon gondolkodik Tokajról. Számára nem annyira a furmint mint fajtanév a fontos, inkább a márkanévre helyezi a hangsúlyt. A fő kérdés, hogy jut el a tokaji aszú a világ ezer legjobb éttermébe.Bacsó Andrással, az Oremus pincészet borász-igazgatójával beszélgettünk.

Részlet az interjúból:

– Kikiáltottuk a furmintot a nagy tokaji száraz bornak. Újra kell definiálni Tokajt? Mi lesz az édes boros identitással, múlttal?

– Tény, hogy Tokaj-Hegyalján az elmúlt 15 évben megszületett az, amiről álmodtunk, a nagy tokaji száraz bor. A nagy márkanevek mögötti magas minőségek kezdenek közkinccsé válni. Ami azt jelenti számomra, hogy a márkanevek egyre jobban csengenek Magyarországon. Én ezt konkrét eredménynek érzem. Az Oremus Mandolást keresik nálunk, nem az Oremus furmintját. Mintha a fajta neve nem lenne olyan fontos.

– De hát pont az ellenkezőjén dolgozik az egész borvidék. Azt szeretnék, ha a furmintról az egész világon mindenhol Tokaj, illetve a magyar bor jutna az emberek eszébe.

– Nem vagyok biztos abban, hogy a fajtanévnek, a furmintnak kell a hierarchia csúcsán állnia. A furmint lehet a védőernyője az egésznek, de meg kell töltenünk tartalommal az alatta lévő fokokat is.

Fontos, hogy a dűlő- és márkanevek milyen tartalmat jelentenek. Hiszen a márkaneveken, az egyes borászatok által elkészített borokon keresztül manifesztálódik a furmint. Ezt soha ne felejtsük el. Tekintsük egy olyan fajtának, amellyel tudunk mit kezdeni. Ami egyedi, sajátos, és nem sorakozik be a nagy világfajták közé.

Sokkal jobban örülök annak, hogy furminttal kell dolgoznom, mint ha mondjuk chardonnay-val kellene. Lehet, hogy szakmailag a chardonnay-val többet tudnék kezdeni, de a furmintban a világ számára érdekes lehet egy olyan fajta, ami sajátosan magyar és tokaji.

– Hogyan épül fel ön szerint a hierarchia?

– A száraz borok esetében a tokaji jelző még csak nem is fontos, hogy rajta legyen a címkén. Ez az én véleményem. A Mandolást nem azért veszik meg, mert tokaji. Azt írjuk rá, hogy tokaj dry, ez nem hivatalos megnevezése a bornak, csupán a fogyasztó orientálása. Szerintem az alap a márkanév. Az igényes fogyasztó Európában és Magyarországon is olyan terméket keres, amelyet autentikusan tud beazonosítani. Ebben pedig a márkanév segít.

– De a Mandolás ugye nem dűlőszelektált bort jelent?

– Van egy 12 hektáros Mandolás-dűlőnk, tiszta furminttal betelepítve. Régi térképeken Mandolásnak, újabbakon Mandulásnak hívják (ez a hivatalos neve). Inkább birtokbor, hiszen nem csak ebből a dűlőből származik.

A Mandolás-dűlő 15 éves szőlő, de a borba 60 éves tőkék termése is kerül, a birtok más dűlőiből. Ahhoz, hogy teljesen egészséges, vagyis botritiszmentes szőlőből készülhessen a bor, a különböző dűlők azon részeiről szüreteljük a gyümölcsöt, ahol a talaj vízgazdálkodása inkább a száraz bor készítésének kedvez. Hihetetlen mélységekig kell elmenni azért, hogy kitűnő száraz borokat készítsünk.

Bacsó Andrással készített teljes interjú Az Ízlelő Online oldalán olvasható el!  

 

Rosta

Vörös Szabolcs

Találkozunk 2016-ban!

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nyír a vasút, vág a MÁV!

A „székely intercity” azonnali megcsonkításától visszalépett a MÁV, decemberben azonban így is sor kerülhet a háló- és étkezőkocsik kivonására. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.