valasz.hu/gasztronomia/a-gasztroangyal-117116

http://valasz.hu/gasztronomia/a-gasztroangyal-117116

Az élet csapatjáték

Kovács Katalin

/ 2017.09.29., péntek 10:24 / Hírforrás: Válasz.hu

Habár nem szokott hozzá, hogy legyőzzék, már nem zavarja, hogy nem ő nyerte a Konyhafőnök VIP főzőműsorát. Maximalistának vallja magát Kovács Katalin, aki három olimpiai bajnoki és 31 világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakosa. Tudatosan döntött a főállású anyaság mellett.

Részlet az interjúból:

– A Larus étteremben beszélgetünk: miért pont ezt választotta helyszínül?

– Az RTL Klub Konyhafőnök VIP műsorához itt készültem fel, és ebben Várvizi Péter séf segített nekem – persze tudok főzni, de a profik világa teljesen más. Nagyon jól éreztem itt magam, sokat tanultam.

– Mi az, amit itt tanult meg, és a műsor óta másképp csinál?

– Amikor beléptem az étterem konyhájába, valósággal elgyengültem, sokkot kaptam, és elfogott az érzés, hogy én nem is tudok főzni. Lenyűgözött az a tisztelet, ami Várvizi Péter felé irányult, és nagy hatással volt rám az a kifinomult munkamegosztás is, amibe belepillanthattam: nem így képzeltem el egy profi konyhát. Eleve furán éreztem magam attól, hogy tele van a konyha férfiakkal, én pedig – egyetlen nőként – azt tanulom éppen, hogyan szeljünk kockákra egy hagymát úgy, hogy közben ne essen szét…

Egészen addig azt hittem, ezt én is tudom. Föl tudok szelni egy hagymát, meg tudok pucolni egy tököt, persze. De megtanultam sok apró fogást, amelyektől még ezek az egyszerűnek tűnő feladatok is sokkal hatékonyabbak lesznek. Három hétig voltam itt, heti egy-két alkalommal. Repült az idő. Végigvettük a húsok elkészítését, a desszerteket, köreteket, a tálalást – tulajdonképpen főzőtanfolyamként fogtam fel az egészet.

Egy percig nem bántam meg, hogy a főzőműsorba belevágtam, pedig az ilyesmi nálam előfordul. De ez olyan kihívás volt, ami érdekelt.

– Lesett el olyan fogást esetleg, amelyet egy életre továbbvisz?

– Itt láttam, hogy a kacsamájat először blansírozzák, azaz forró vízbe dobják, hogy egy kicsit állagot adjanak neki – sokkal könnyebb így dolgozni vele, például már felszelni is –, a mai napig így készítem én is. Elsősorban kreativitást tanultam Várvizi Pétertől. Jó volt kiszakadni a megszokott kerékvágásból, azóta sokkal bátrabb vagyok, mondjuk, a fűszerezésben. Viszont nem volt újdonság, hogy nem liszttel habarunk, hanem visszapürésítünk, mert ezt otthon már az édesanyámtól is így tanultam.

– Mit főz legszívesebben?

– Főzelékeket, egytálételeket. Nem feltétlenül vagyok húsimádó.

– A döntőben kacsamellsteak volt a versenymunkája – ez nem különösebben bonyolult, vagy tévedek? Mi jelentette a kihívást?

– A kacsamellsteaket nagyon könnyű elrontani, és ha már elrontottuk, nem lehet helyrehozni. Ez azért elég nagy kockázat. Céklapürével, rókagombával és pálinkás körtesalátával tálaltam, és nagyon büszke voltam rá. A desszerttől nagyon féltem, aztán mégis úgy éreztem, a pisztáciás mille feuille sikerült a legjobban. Egyik hozadéka az volt a műsornak, hogy megtanultam rétestésztát sütni, mert amúgy is nagyon szeretem a krémes süteményeket.

– Úgy hírlik, maximalista. Hogyan viselte, hogy mégsem nyerte meg a versenyt?

– Nekem a döntő kicsit csalódás volt, de nem azért, mintha úgy mentem volna oda, hogy mindenképpen nyerni fogok. Már a sportpályafutásom alatt sem mertem nagyot álmodni, azaz nem akartam egyszerre mindent elérni, nem futottam neki egyből a világkupának, hanem lépésről lépésre tűztem ki magam elé a célokat. Így először csak abban reménykedtem, hogy bejutok a középdöntőbe, aztán jött a döntő, és mivel az ember telhetetlen, nagyon boldog voltam, hogy így is lett.

A teljes interjú a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.